Kozmetik ürünler hekim ya da uzman tavsiyesine göre kullanılmalı. Bilinçsiz kullanılan ürünler cildi tahriş eder ve alerjik reaksiyolara sebep olabilir. Kozmetik uygulamaların bebek üzerindeki etkileri henüz bilinmediği için anne adaylarının bu ürünlerden uzak durması, özellikle saç boyatmaktan kaçınması öneriliyor.

Derinin sağlıklı, temiz, pürüzsüz ve güzel görünmesi için kullanılan kozmetikler, yanlış uygulandığında sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Rastgele kozmetik kullanımı, başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere birçok yan etkilere de sebep olabiliyor. Uzmanlar, hamilelik döneminde makyaj ürünleri kullanılmamasını tavsiye ediyor. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Aygin, temizlemek, görünüşü güzelleştirmek, hoş bir koku vermek, koruma sağlamak amacıyla deriye, gözlere, ağza, saç ve tırnaklara uygulanan preparatların (karışımlar) kozmetik olarak tanımlandığını ifade etti. Kozmetik kullanımının yaşa, cinsiyete, sosyoekonomik statüye ve altta yatan hastalığa göre değiştiğini ifade eden Dilek Aygin, "Pek çok kişi, akne tedavisi, ince ve hassas derinin nemlendirilmesi, lekelerin yok edilmesi, yaşlanma belirtilerinin yavaşlatılması, çevresel etkenlerin deri üzerindeki olumsuz etkilerinin minimuma indirilmesi gibi pek çok tıbbî ve estetik nedenden dolayı kozmetik ürün kullanıyor." dedi.

Kozmetik ürünün kullanımının hekim ya da uzman tavsiyesine dayandırılması gerektiğini vurgulayan Aygin, kozmetiklerden beklenen maksimum faydanın ancak bilinçli ürün seçimi ve düzenli kullanımla mümkün olacağını kaydetti. Kozmetiklerin bilinçsizce kullanımının çoğu kişide aşırı kırmızılık ve tahriş niteliğinde alerjik reaksiyonlara sebep olduğunu ifade eden Aygin şöyle konuştu: "Yanlış kozmetik kullanımı, başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere birçok yan etkilere sebep oluyor. Ürünlerin içeriklerinin listesinde 'alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermemektedir' diye bir garanti bulundurulmadığından alerjik durumlara hassas ciltleri olan tüketiciler cilt bakım ürünleri kullanırken çok dikkatli olmalılar."

Hamileler makyaj ürünü kullanmamalı

Hamilelik döneminde makyaj ürünü kullanılmaması konusunda anne adaylarına uyarıda bulunan Yrd. Doç. Dr. Dilek Aygin, kozmetik uygulamaların bebek üzerindeki etkilerinin henüz bilinmediğine işaret etti. Aygin'e göre, hamilelik tespit edildiği andan itibaren kozmetik ürün kullanılmaması tavsiye ediliyor. Özellikle hamileliğin 8 ila 12. haftaları en riskli dönem. Bu haftalarda geçirilen enfeksiyon, alınacak kimyasallar bebeğin özellikle tüm kalp, sindirim ve diğer sistemleri üzerinde etki yapabilir. Saç boyama da yapılmamalıdır. Özellikle siyah saç boyasındaki bazı maddeler sağlık açısından çok riskli. Bu nedenle planlı bir gebelikse kişi saçını önce boyatmalı. Hamilelikte cilt nemlendiriciler kullanılabilir. Ama makyaj ürünleri önerilmiyor.

Güvenli kozmetik kullanımı

Makyaj ürünleri sert, zarar verici şekilde sürülmemeli. Göz çevresini aşırı derecede çekerek yapılan bir uygulama bakterilere sebep olabilir. Bu da körlük gibi ciddi rahatsızlıklara götürebilir. Cilde uygulanacak ürünler için kullanılacak aletler alkolle temizlenmeli. Bir ürünün orijinal kıvama gelmesi için asla sıvı katılmamalı. Sıvı katılması durumunda bakteri oluşumu kaçınılmazdır. Alerjik bir reaksiyona sebebiyet veren ürünün kullanımı hemen bırakılmalı. Bir ürünün rengi değişiyor veya kokusu yoğunlaşıyorsa kullanılmamalı, çünkü koruma faktörleri zamanla azalır, bakteri oluşabilir. Enfeksiyon söz konusu ise göz makyaj ürünleri kullanılmamalı. Kozmetik ürünleri güneş ışığından uzak tutulmalı, çünkü ışık ve sıcaklık ürün içindeki koruma faktörünü azaltır. Ürün, asla başka kişilerle paylaşılmamalı. Saç spreyleri ve pudralar sürekli olarak nefesle içe çekilirse akciğer kanserine yol açabilir.
ZAMAN