Yanlış egzersiz yarar yerine zarar verir

İşte egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenler


FİZYOREM Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uzman Doktoru Necati Küçükgül, bel ağrılarının genç nüfusta en çok işgücü kaybına neden olan rahatsızlıkların başında geldiğini söyledi. Bel ağrılarında genellikle çok ileri tetkiklere gerek olmadığını belirten Dr. Necati Küçükgül dikkat edilmesi gereken durumları şöyle sıraladı:

- 12 yaş altı ve 60 yaşın üstündekilerdeki bel ağrıları,
- Bir saati aşan bel ve sırtta sabah katılığı,
- Bacak veya bacaklarda uyuşma, güç azalması.
- Kilo kaybı, ateş ve gece terlemesi.
- Dinlenmekle ağrıların azalmayarak, geceleri artması.

BEL FITIĞI
Dr. Necati Küçükgül, bel fıtıklarında ameliyat ihtiyacının yüzde 1 ile 5 arasındaki hasta grubuna gerekli olduğunu belirtti. Dr. Küçükgül, bel fıtığında özellikle 2 nedenle ameliyatın gerektiğini söyledi:

- Fıtığın idrar ve büyük abdest tutamamaya neden olması (Kauda Ekina Sendromu)
- Sinir kökü baskısının ilerleyici güç kaybına yol açması.

Fizik Tedavi alanında, ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde yüzde 86 başarı sağlayan DRX 9000 Spinal Dekompresyon cihazının önemli bir yenilik olduğuna dikkat çeken Dr. Necati Küçükgül; cihazın omurların arasında negatif basınç yaratarak, diskin beslenmesini ve iyileşmesini sağladığını ifade etti. Küçükgül, bu tedavi yönteminin bel fıtığı tedavisinde yeni bir ufuk açtığını vurguladı.

BEL AĞRILARINDA BİLİNÇSİZ EGZERSİZ ZARAR VEREBİLİR
FİZYOREM Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uzman Doktoru Necati Küçükgül, bel ağrıları için yapılan egzersizlerde dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
- Yaygın kullanılan hazır egzersiz reçeteleri, çok iyi tanımlanmazsa, yarar yerine zarar verebilir.
- Kemik erimesi sonucu bir omurga çökme kırığında, sırt kaslarını kuvvetlendirmek gerekirken, omurga kayması olanda karın kaslarını kuvvetlendirmek esastır.
- Yaşları , kas kuvvetleri esneklikleri farklı kişilerin egzersiz gereksinimleri ve programları da farklıdır.
- Sırt ve karın kaslarını kişiye özel olarak dengeli bir şekilde kuvvetlendirmek gerekir.
- Bel ağrılarında tedavi ne olursa olsun, fonksiyonları kazanmaya yönelik egzersiz ve yaşam biçimi sağlanamazsa (bel fıtığı nüksleri) tekrarlar kaçınılmazdır.




.ALINTIDIR.