KAYSERİ - Cilt denge uzmanı Zeliha Köksal, ani hava değişimlerinin ciltte ciddi zararlara neden olduğunu ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan cilt denge uzmanı Zeliha Köksal, ani sıcaklıkların tüm vücudun ve cildin savunma mekanizmasını zayıflattığını belirtti. Havada ani sıcaklık değişimlerinin meydana geldiğini hatırlatan Köksal, "İnsanların cildi en önemli varlıklarıdır. Çünkü kişi cildiyle kişidir. Ani hava değişimleri ise insan vücudunda ve cildimizde negatif etkiler doğurmaktadır. Bu hava değişimleri genelde cildin kurumasına neden olmaktadır. Bunun için kişilerin cildin üst katmanlarına dikkat

etmeleri gerekiyor. Üst katmanlar bu manada bizim zırhımız konumundadır" dedi.

30 yaşından sonra insanların ciltlerinde sivilceleşmelerin olduğunu da sözlerine ekleyen Köksal, "Havaların hızlı bir şekilde değişmesiyle cildin de dengesi bozulabilir. Ergenlikte sivilce çıkarmayan kişiler, 30 yaşından sonra bu durumla karşılaşabilir. Doğru ve kaliteli bakım uygulanarak cildin korunması gerekiyor" diye konuştu.

Meteoroloji Bölge Müdürü Ziya Çolak ise, Kayseri ve benzeri iklime sahip olan yerlerde ani hava değişimlerinin etkili olduğunu belirtti. Ani hava değişimlerinin insanlar veya doğa üzerinde olumlu ya da olumsuz değişikliklere neden olabileceğini ifade eden Çolak, gece ile gündüz ve yaz ile kış mevsimleri arasında çok fazla sıcaklık farkları olabildiğini kaydederek, "Bazı günler gündüz hava sıcaklığını 40-41 derece, gece ise 8-9 derece olarak ölçüyoruz. Aynı şekilde yaz ile kış sıcaklıkları arasında yine uçuk farklar ölçebiliyoruz. Bazen güneşli çok sıcak günlerin arkasından, yağışlı ve sıcaklıkların minimum dereceye düştüğü zamanlar oluyor. Bunun dışında gün içerisinde de ani sıcaklık değişikleri meydana gelebiliyor" dedi.

-memurlarnet-