Çocukların Göz Sağlığına Dikkat


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Çocukların Göz Sağlığına Dikkat

  • #1
    Ülkü DUYSAK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06.Mart.2009
    Mesajlar
    2,476
    @Ülkü DUYSAK



    Çocukların Göz Sağlığına Dikkat





    Medical Park Ordu Hastanesi Göz Doktoru Opr. Dr. Ahmet Serhun Tacer, çocukların başarılı olmaları için sağlıklı görüye sahip olmaları gerektiğini belirterek, çocukların göz doktoruyla 4 yaşına kadar mutlaka tanışması gerektiğini söyledi.

    Okul öncesi çocukların yüzde 5-10'luk bir kesiminde şaşılık, görme kusuru, göz tembelliği olduğunun belirlendiğini kaydeden Tacer, daha önce muayene olmamışsa çocukların okula başlarken göz doktoruna muayene ettirilmesi, okuldaki başarısı ve kalıcı göz sorunlarının önlenmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Okul çağına kadar tedavi edilmemiş miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırma kusurların öğrenme zorluğu, baş ağrısı, göz ağrısı, göz kayması, göz tembelliği gibi problemlere yol açtığını, bu

    hastalıların bir bölümünün herhangi bir belirti göstermediği için sadece kontroller esnasında fark edildiğine dikkat çeken Tacer, bu nedenle çocuklarda göz kontrollerinin çok önemli olduğunu vurguladı.

    "4 YAŞINA KADAR DOKTOR GÖRMELİ"

    Çocukların göz doktorlarıyla 4 yaşına kadar tanışması gerektiğini vurgulayan Tacer, şöyle konuştu:

    "Sağlıklı bir çocukta görme duyusu üç yaşa kadar oluşur. 4 yaş civarında görmesi yüzde yüze ulaşır. Eğer bu süreçte bir sıkıntı varsa tedavi edilebilmesi için bu dönemde müdahale etmemiz gerekir. Sonraki dönemlerde tedavisinin başarı oranı ne yazık ki düşüktür. Örneğin çocukta göz tembelliği varsa üç-dört yaşındayken tespit edilip tedavisi yapılırsa görme tembelliği yüzde yüz tedavi edilebilir. Ama bu teşhis yedi yaşından sonraya kalırsa yapılacak tedavinin pek faydası olmayacak. Görmesi tam

    olmayacaktır. Çocuk kısmen görme özürlü olacaktır. Bu çocuk meslek edinmede birçok problem yaşayacaktır. Görmeleri tam olmayan kişiler, ileride doktor, mühendis, mimar, asker, polis ve hatta şoför olamayacaktır. Yeni doğan bir çocuğa ilk doğduğunda çocuk doktoru tarafından bir göz taraması yapılıyor. Bu kontrolde göz ve göz kapaklarına şekil bozukluğu var mı, bebeğin göz bebeğindeki ışık yansımaları simetrik mi kontrol edilir. Ailesinde genetik geçişli göz problemleri olan, problemli seyretmiş bir

    hamilelik sonrasında doğmuş, doğum sırasında problem yaşamış ve başka sistematik hastalıkları olan bebeklerin ilk üç ay içinde bir göz doktoru görülmesinde fayda var. Normal şartlarda ilk muayenesinin her çocukta rutin olarak bir yaşında yaptırması uygundur."

    "AİLELER ÇOCUKLARINI GÖZLEMLESİN"

    Çocuklarda genellikle göz tembelliği olduğunu ancak net bir belirti vermediği için sadece muayene sırasında fark edilebileceğini tekrarlayan Tacer, bunun dışında doğuştan katarakt, doğuştan göz tansiyonunun da çocuklarda rastlanılan göz rahatsızlıkları olduğuna dikkat çekti. Ailelerin çocuklarındaki görme bozukluklarını gözlem yoluyla fark edebileceğini de belirten Tacer, şöyle konuştu:

    "Çocuk televizyonun çok yakınına gidip bakıyorsa, gözünü sık sık kaşıyor, ovuşturuyor ve kızarıklık oluyorsa bir hekime başvurmakta fayda vardır. Bir de iyi göremeyen çocuk miyopisi varsa uzağa bakarken gözünü kısar, gözünde kayması olan çocuk rahat göz kontağı kuramaz, güneşli havada tek gözünü kapatır, okurken veya televizyon izlerken kafasını bir tarafa çevirebilir. Yüksek hipermetropisi olan çocuk okurken çabuk yorulmaktan, göz ve baş ağrısından şikayet edebilir. Belirti veremeye de bilir. Ayrıca

    evde küçük testler yapabilirler. Çocuğun tanıyabileceği basit eşya resimlerini belirli mesafeden çocuğa göstererek hakkında kabaca bilgiye sahip olabilirler. Bu test mutlaka gözleri tek tek kapatılarak uygulanmalıdır. Aileler tek taraflı görme bozukluklarını genelde fark etmezler ve tedavi için çok değerli olan zaman böylece kaybedilir."

    Tacer, çocukların hareketli varlıklar olduğu için gözlük takmak istememelerinin doğal olduğunu, ancak burada çerçeve seçiminin önemli olduğunu da vurgulayarak, "Aileler çocuklarıyla birlikte karar vermeliler. Çocuğun burnunu sıkmayan, kulağına iyi oturan, yüz şekline uyan, hafif bir çerçeve seçmeli yine hafif camlar tercih edilmelidir" tavsiyelerinde bulundu.



    iHA
    <center><marquee behavior=alternate>ÖNCE OKUL ÖNCESİ 2 YAŞINDA!</marquee><br><a








    ******ESERLERİM KULLANILDIĞINDA, ALTINA ADIMIN EKLENMESİNİ RİCA EDİYORUM******

  • #2
    d kara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.Nisan.2009
    Nereden
    KASTAMONU
    Mesajlar
    8,423
    @d kara







    Çok tşk hocam...
    BEN BİR DELİYİM


    ANLAMAYANA AZ GELİRİM,ANLAYANA ÇOK

  • #3
    Kübra AKÇİMEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Haziran.2009
    Nereden
    umut şehrii
    Mesajlar
    16,879
    @Kübra AKÇİMEN







    bilgiler için teşekkürler....

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Çocukların Dikkat Süreleri
      Konu Sahibi Emel Hoca Forum ÖĞRETMEN ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 18.Nisan.2013, 20:29
    2. Sırt Çantası Çocuğun Bel Sağlığına Zarar Vermesin
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 22.Şubat.2011, 17:24
    3. Kış aylarında diş sağlığına dikkat
      Konu Sahibi Cemile ÖZTÜRK Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 26.Ocak.2011, 18:18
    4. Çocukların Saplantı ve Takıntılarına Dikkat!
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 16.Ocak.2010, 02:39
    5. Kalp sağlığına uygun ayçiçek yağı..
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum SAĞLIK
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 08.Temmuz.2009, 14:58

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş