KIŞ AYLARINDA DİŞ SAĞLIĞINA DİKKAT


Diş Hekimi Dt. Şebnem Pekel Bayrak, özellikle diş hassasiyeti olanların sıcaktan soğuğa geçişte sıkıntılı anlar yaşamasının tehlike arz ettiğini söyledi.

Kış aylarında daha çok ortaya çıkan diş hassasiyeti konusunda bilgi veren Samsunpark Tıp Merkezi Diş Hekimi Dt. Şebnem Pekel Bayrak, "Kışın gelmesiyle soğuk havaların etkisiyle oluşan hastalıklar gibi diş sağlığımızın da olumsuz etkileneceği bir gerçektir. Özellikle diş hassasiyeti olanların sıcaktan soğuğa geçişte sıkıntılı anlar yaşaması tehlike arz eder" dedi.

Diş hassasiyetinin ortaya çıkmasıyla sızlayan dişlerin birçok olumsuzluğu işaret edebileceğini vurgulayan Bayrak, "Ağız içindeki çürükler, dişeti çekilmeleri, diş sıkma ve gıcırdatma, dişte kırklar, kırık kalmış kök parçaları, hatalı diş fırçalama alışkanlıkları, yanlış beslenme diş sızlama ve ağrılarına sebep olabilir. En yüksek hassasiyet ise çürük doku diş minesini tamamen harap ettiğinde görülür. Diş yüzeyinde çürük olmasa bile madde kaybına uğramış dişlerde de hassasiyet olur" diye konuştu.

Diş hassasiyetinin farklı nedenlerinin de olabileceğine dikkat çeken Bayrak, "Sert diş fırçası kullanımı ve fazla kuvvet uygulama sonucu diş etinde çekilmeler, kök yüzeyinin açığa çıkması sebebiyle dişlerde hassasiyet ve ağrı oluşabilmektedir. Beslenme şekli bu hassasiyetleri artırabilmektedir. Kola gibi asitli içecekler, meyve suları, enerji içecekleri, çürüksüz madde kaybına sebep olabilmektedir. Bu tür içeceklerin kullanımı sonucu asitsel içerikle yumuşayan mine ve dentin dokusunun, diş fırçalama

sonucu kolayca yerinden kalkmasına sebep olacaktır" şeklinde konuştu.

Dt. Şebnem Pekel Bayrak, "Ağız kuruluğuna sebep olan ilaç kullanımı (antihistaminikler, tansiyon ilaçları) tükürüğün miktarını azaltır, koruyucu etkisini ortadan kaldırır ve beslenmeyle meydana gelebilecek travmalara ve bakteri plak artışına sebep olurlar. Reflü bulumia gibi gastrointestinal hastalığı, dişlerin dile bakan yüzeylerine zarar verebilmektedir" dedi.

Diş hassasiyetinin kişinin yaşamını olumsuz etkilediğini vurgulayan Bayrak, tedavisi konusunda da şunları söyledi:

"Diş hekimi tüm olasılıkları gözden geçirerek doğru teşhis tedavi planı oluşturarak sıkıntılarınızı çözecektir. Tedaviler; kişi tarafından evinde dişe uyguladığı medikal materyallerden, kanal tedavisi, dişeti ameliyatlarına kadar uzanır. Hastalığın sıklığı ve şiddeti tedavi seçeneklerini belirler. Bu arada kişi günde en az iki kere 3'er dakika süreyle dişlerini fırçalamayı sürdürmelidir."


Memurlar Net.