Sorumluluk | Günlük Etkinlik Planı
Etkinlik Türü: Bütünleştirilmiş Fen- Türkçe- Sanat Etkinliği | Günlük Etkinlik Planı
Yaş Grubu:…….
KAZANIMLAR VE GÖSTERGELER
Dil Gelişim
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.
Göstergeleri:
Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar.
Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir. Sosyal ve Duygusal Gelişim
Kazanım 10: Sorumluluklarını yerine getirir.
Göstergeleri:
Sorumluluk almaya istekli olduğunu gösterir.
Üstlendiği sorumluluğu yerine getirir.
Sorumluluklar yerine getirilmediğinde olası sonuçları söyler.
Kazanım 16: Toplumsal yaşamda bireylerin farklı rol ve görevleri olduğunu açıklar.
Göstergeleri:
Toplumda farklı rol ve görevlere sahip kişiler olduğunu söyler.
ÖĞRENME SÜRECİ
Çocuklara alışma sayfaları dağıtılır ve “Sorumluluk” çok önemli bir değerdir. Çevremizi korumak için sorumluluklarımız vardır. Örneğin çevremizi, havayı kirletmemek, canlılara zarar vermemek… gibi. “Kışın hava daha fazla kirlenir. Neden? Hava kirliliğini nasıl önleyebiliriz? Düşünelim, çizerek gösterelim. Sorumluluk ne demektir? Sizin ne tür sorumluluklarınız var?” soruları sorularak, cevapları dinlenir.
Ardından “Havada Kir Var Mı?” deneyi yapılır.
Beyaz tabak vazelinle kaplanır. Dışarıya cam kenarına koyup bir gün bekletilir. Büyüteçle tabağa bakılır. Tabağın üzerinde neler görüyorsunuz? Bunlar tabağa nereden gelmiş olabilir, soruları sorularak deney hakkında sohbet edilir.
Deneyin ardından sınıf toplanır ve minderlere geçilir. Yumurtayla gelen sorumluluk adlı hikâye okunur.
YUMURTAYLA GELEN SORUMLULUK
Bir sabah Büşra, annesiyle babasının yanına gitti. Ben bir köpek istiyorum dedi. Annesiyle babası birbirlerine baktılar. Babası sordu; “Peki bir canlının sorumluluğunu almaya hazır mısın?” Büşra şaşkınlıkla, “Sorumluluk mu? O da ne demek?” diye sordu. Annesi, tavaya yumurta kırıyordu. Yumurtalardan birini Büşra’ya gösterip, “Bu yumurtayı bir gün boyunca yanında taşıyabilir misin? Koruyabilir misin?” diye sordu. Büşra “Bundan kolay ne var?” dedi. Annesi, “Evet, artık yumurtaya karşı sorumluluğun başlamış oldu.” diyerek yumurtayı Büşra’ya verdi. Ertesi gün Büşra okula gitmek için hazırlandı, tam kapıdan çıkıyordu ki yumurtasını anımsadı. Hemen odasına dönüp oyuncak bebeğinin yanındaki yumurtayı aldı. Servis aracını kaçırmamak için acele etmeliydi. Büşra, kendi kendine “Ben yumurtamı nereye koyacağım?” dedi. Önce çantasına baktı. “Hayır olmaz kırılır” diye düşündü. Sonra “Kalem kutusu olabilir mi?” acaba dedi, ancak sonra orayı da yeterince güvenli bulmadı. Sonunda önlüğünün cebine koymaya karar verdi. Ancak yumurtayı korumak düşündüğü kadar kolay olmadı. Tüm gün okulda oynarken dikkat etmek zorunda kaldı. Akşam eve döndüğünde annesi ve babası heyecanla onu bekliyorlardı. Büşra daha onlar sormadan yumurtayı kırmadığını onlara gösterdi. “Bir köpek beslemek için hazırım ancak sorumluluklar paylaşılmalı.” dedi ve hep birlikte gülmeye başladılar. Ertesi gün, Büşra’ya bir köpek aldılar. Büşra’nın sorumluluk almaya gösterdiği cesaret nedeniyle köpeğin adını “Cesur” koydular. O günden sonra artık daha büyük bir aile oldular.
Hikâyeden sonra çocuklara Sorumluluk ne demektir? Sizin ne gibi sorumluluklarınız var? Sorumluluklarımızı yerine getirmezsek ne olur diye sorulur ve cevapları hakkında tartışılır.
Ardından hep birlikte sınıf içindeki sorumluluklarla ilgili sorumluluk panosu hazırlanır. Çocukların çizdikleri resimler büyük bir kartona yapıştırılır ve sınıf panosuna asılır. Sorumluklarını yerine getirmeyen çocuklar olduğunda sorumluluk panosu hatırlatılır.
MATERYALLER
vazelin, beyaz tabak, boya kalemleri
SÖZCÜKLER
Sorumluluk, çevre
KAVRAMLAR
UYARLAMA AİLE KATILIMI
Ailemizle evimizdeki sorumluluklarımızı konuşalım.
DEĞERLENDİRME
Sizin sorumluluklarınız nelerdir?
Ailenizde görev paylaşımınız var mı?
Kirliliği önlemek için neler yapabiliriz?
ALINTIDIR