Nane Faydaları, Sağlıklı Yaşam ve Şifa Kaynağı Nanenin Faydaları

Hemen herkesin mutfağından eksik olmayan, hem yemeklere tat katan hem de saymakla bitmeyen yararlarıyla halk hekimliğinde özel bir yere sahip olan nane, ballıbabagiller familyasının Mentha cinsini oluşturan 25 kadar otsu bitkinin ortak adıdır. Anayurdu tam olarak bilinmeyen nanenin Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da yaygın olarak tarımı yapılmaktadır.

Genellikle nemli yerlerde yetişen nane keskin kokuya ve koyu yeşil renkte yapraklara sahiptir. Baharat ve şifalı ot olarak kullanılan naneden elde edilen uçucu yağlardan, parfüm, likör, şekerleme, sakız, diş macunu ve çeşitli ilaçların yapımında da yararlanılır. Dişli kenarlı ve saplı koyu yeşil yaprakları, başaklar halinde beyaz, pembe, mor renkte çiçekleri vardır. Nanenin bahçe nanesi, tüylü nane, kıvırcık nane, Japon nanesi ve yarpuz çeşitleri ülkemizde en çok bilinen türleridir.

Her türlü yemeğe çeşni olarak yakışan nane, mükemmel bir şifa kaynağı olarak da büyükten küçüğe tüm insanların doğal ilacı olmuştur. Nane ruhu olarak bilinen ve bitkinin yapraklarından elde edilen mentol içerikli nane esansı hafif antiseptik, ferahlatıcı ve serinletici etkiye sahiptir. Bulantı kesici, balgam sökücü olarak da kullanılan nane, güçlendirici etkisi ile sinirlere de iyi gelir. Eski Osmanlılardan gelen bir alışkanlık olan ve yemeklerden sonra içilen limonlu nane çayı, miktar olarak aşırıya kaçan bir yemekten sonra mideyi rahatlatmak ve sindirime yardımcı olmak amacı ile tüketilir. Ayrıca adet düzensizliği çekenlerin ve ağrılı adet görenlerin düzenli olarak nane çayı tüketmesinde büyük yarar vardır.



Nane yapraklarından elde edilen esansı, kozmetikte ve eczacılıkta, kendine has aroması ise yiyecek içecek endüstrisinde kullanılır. Çeşitli çikolatalarda, sakızlarda, başta likör olmak üzere bir çok içki çeşidinde nane aroması en çok aranan kokudur. Bunca yararının yanı sıra yemeklere hem görüntü hem de tat olarak çok şey katan naneyi çorbalarda, salatalarda, sulu-susuz tüm yemek çeşitlerinde görmek mümkün.

Et çeşitlerinde ise en çok kuzu etine yakıştığı düşünülerek, kuzu ile pişen yemeklerde bol bol kullanılır. Ayrıca evlerde yapılan ve uzun süre saklanan şurubu serinletici olarak veya sıcak olarak içilir.

Kuru olarak alınan nane ağzı kapalı kavanozda iki sene kadar aromasını kaybetmeden saklanabilir. Taze nane ise hassas yapraklara sahip olduğu için en fazla bir hafta kadar buzdolabında saklanabilir.


.alıntıdır.