Maydanoz Sofraların Vazgeçilmez Şifa Kaynağı

Antik dönemden bugüne sayısız faydası olduğu gözlenen maydanozu keşfeden Romalılar olmuş ve onu ilk kez dini törenlerde kullanmışlar. Maydanozu tanıdıkça da şifalı yönünü keşfetmişler. Ve zamanla tıbbi malzeme olarak en çok kullanılan bitkiler arasında yer almış. Maydonoz günümüzde de doğal ilaç olarak çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Antiseptik özelliğinden dolayı en çok yaraları temizleme de maydanozdan yararlanılır.

Yunanlılar ise maydanozun vücuda verdiği direnci betimlemek için olimpik oyunlarda onu ödül olarak dağıtmış ve atletik oyunlarda kazananların başına maydanozdan örülmüş taçlar koymuşlar.

Maydanoz ve Sağlık
Küçük yapraklı, ince saplı bu ot, dünyanın en besleyici yiyeceklerinden biridir. Yapraklarında bol miktarda C Vitamini, mineraller ve oligo elementeler bulunduğundan yüzyıllardan beri pek çok derde deva olarak kullanılmıştır. Maydonoz haşlandığında, haşlama suyunda biriken yüksek klorofil miktarı kanı arıtarak oksijeni açığa çıkarır. Karaciğeri ve idrar yollarını temizlemeye yardım eder. Tatlılar hariç her türlü yemeğe, arzu edilen miktarlarda konulabilir.



Maydanoz aynı zamanda mükemmel bir provitamin A kaynağıdır. Provitamin A gözlerin görme gücünü artırmaya, kılcal damar sistemine, iç salgı sisteminin en önemli bezlerinden olan adrenalin ve tiroid bezinin salgılarının hızlanması üzerine etkilidir.

Maydanozun Toplanması
Ülkemizde çeşitli bölgelerde yetişen maydonozun yaprak ve sapları ilkbaharda; tohumu ağustosta; kökleri ise sonbaharda toplanmalıdır. Yapraklarının, tohumunun, sapının ve kökünün ayrı ayrı yararları vardır. Tohumları mideyi rahatlatır, gaz söktürür. Kökleri, yaprakları gibi idrar söktürücüdür. Yaprakları çiğ olarak yendiğinde adet kanamasını artırır. İştah açar, spazm gidericidir.

Maydanoz Her Derde Deva
Çilli bir cilde sahipseniz, maydanozu kaynatarak bir sıvı elde edin. Çilleri yok etmek için hazırlayacağınız bu koyu maydanoz losyonunu sabah akşam bir parça pamukla yalnız çillere sürün. Çiller yok oluncaya kadar bu işleme devam edin. Ancak çilli bölgenin dışına sürmemeye dikkat edin.
Yemeklerden sonra çiğneyeceğiniz bir iki adet maydanoz ağız kokularını önleyeceği gibi, sindirimi de kolaylaştırır.
Yaralarda toksinleri atmak ve lezyonları temizlemek için, ince ince doğrayarak hazırladığınız maydanoz lapasından yararlanın. Hazırladığınız lapayı bir bandaj yardımı ile yaranın üzerine sarın.
Taze meyve sebze satın almak internet sayesinde günümüzde oldukça kolaylaştı. Çiftlik ürünleri, yöresel ürünler toplayan ve bu konuda hizmet veren online mağazalar mevcut.

.alıntıdır.