Mide İçin Pırasa Yiyin!

Kış aylarının vazgeçilmez sebzesi olan pırasanın, mide ve bağırsak üzerinde olumlu etkileri vardır. Sağlığınız için doğal beslenme yöntemleri MSN Kadın’da!


Soğana benzer tadıyla, kış aylarında en çok pişirilen sebzelerden birisi pırasadır. Fiyatının uygun olması ve pişirme çeşidinin çokluğu sebebiyle tercih edilir. Ayrıca içindeki vitamin ve mineraller sayesinde, pek çok hastalığa iyi geliyor.

Pırasanın anayurdu tam olarak bilinmese de, yabani çeşitleri Akdeniz’de görülüyor. Ülkemizde de bolca üretiliyor. Çocuklar pırasayı çok sevmiyorlar çünkü tadı onlara değişik geliyor. Ancak zamanla damak tadı değiştikçe, beğeni de değişiyor.

Pırasanın beyaz ve yeşil kısımları genellikle zeytinyağlı yemeklerde kullanılıyor. Beyaz kısmından ayrıca dolması ve mücveri de yapılıyor. Sebze çorbaları ve börek içlerini de unutmamak gerek tabii ki! Evlerde bu kadar tüketilen bu sebzenin ise, nelere iyi geldiği pek bilinmiyor.

Uzmanlar, pırasanın içeriğindeki vitamin, mineral ve nitritlerden dolayı çok faydalı bir sebze olduğu konusunda hemfikirler. Mide, bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği için son derece faydalı bir sebze.

Hemoroidi olanlara ferahlık sağlıyor. Pırasa çorbası böbrekleri çalıştırarak idrar söktürüyor. Vücutta biriken üre asidi ve ürat tuzlarını da dışarı atıyor.

Pırasa, A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, fosfor ve potasyum bakımından da zengin bir sebzedir. Ayrıca yüksek oranda lif içeriyor. Göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi geliyor. Güçlü bir balgam söktürücü olduğunu bilmenizde de fayda var.

Pırasada klor kükürdü bulunuyor. Çiğ olarak yendiğinde temizleyici etkisi var. Özellikle yemek borusu iltihabına karşı çok etkili. Balgam sökmesi için, arpa ile birlikte pişirilip yenmesi gerekiyor. Sebze olarak tüketildiğinde, hazmı kolaylaştırarak, kabızlığı gideriyor.

Satın alırken, yeşil kısımlarının sararmamış ve diri, beyaz kısımlarının ise kararmamış olmasına dikkat edin.


.ALINTIDIR.