Küresel tehdit devam ediyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), domuz gribinden ölenlerin sayısının 700′ü aştığını bildirdi.

DSÖ, ay başından bu yana hastalıktan 300 kişinin daha öldüğünü, vaka sayısının ise ülkelerden bilgi almayı geçen hafta durdurması nedeniyle bilinmediğini açıkladı.

Örgüt sözcüsü Aphaluck Bhatiasevi, hastalığın yayılmasını engellemeye yönelik olarak ülkelerin alabileceği önlemler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Okulların kapalı tutulmasının da bu önlemler arasında yer alabileceğini belirten Bhatiasevi, bununla birlikte ülkelerin uygun gördükleri önlemleri almada serbest olduklarını söyledi.
Dünya gündeminin ilk sıralarındaki domuz gribi ile ilgili endişeler hafiflemeye yüz tutmuşken, Kanada’nın Alberta eyaletinden dün korkutan bir açıklama geldi.

Alberta Grip İzleme ve Gözetim Ekibi Başkanı Dr. Jim Dickinson, sadece Alberta eyaleti genelinde en az 100 bin kişiye domuz gribi virüsü bulaştığını belirterek, “Ne var ki hastalık, bu kişilerde mutedil dediğimiz etkisiz seviyede. Tüm umudumuz, seviyenin bu şekilde kalması” dedi.

Domuz gribinin, normal mevsim gribinden ayırt edilmesinin, ancak laboratuvar testleri ile mümkün olabildiğini kaydeden Dr. Jim Dickinson, mutedil seviyede hasta olma durumunun diğer eyaletlerde de söz konusu olabileceğine işaret etti.

Dr. Dickinson, domuz gribi olduğunu bilmeyenlerin büyük bölümünün, bu sonbaharda hastanelere müracaat edeceklerini belirterek, “Tüm arzumuz, H1N1 aşısının bu Ekim ayında kullanıma hazır hale gelebilmesi” diye konuştu.

Ölü sayısı 39′a çıktı

Öte yandan şu ana kadar 39 kişinin hayatını kaybettiği Kanada’da ülke genelindeki domuz gribi vaka sayısı da 10 bine yaklaştı.

Kanada genelinde domuz gribi nedeniyle hastanelerde tedavi altında tutulan hasta sayısı da 894 olarak açıklandı.

Arjantin:
Domuz gribinden ölenlerin sayısı Arjantin’de 94′e, Şili’de 25′e çıktı. Arjantin Sağlık Bakanlığı, ülkede 6 kişinin daha H1N1 virüsünün yol açtığı domuz gribinden öldüğünün belirlendiğini ve bu hastalıktan ölenlerin sayısının 94′e çıktığını bildirdi. Bakanlık ülkede doğrulanan vaka sayısının 2928 olduğunu da belirtti.

Arjantin, domuz gribinin ABD (170 ölü) ve Meksika’dan (121 ölü) sonra en çok can kaybına yol açtığı ülke.

Şili:
Şili Sağlık Bakanlığı, ülkede son bir haftada 9 kişinin daha domuz gribinden hayatını kaybettiğini ve ölü sayısının 25′e çıktığını bildirdi. Bakanlığa göre, doğrulanan vaka sayısı da 9549′a çıktı.

Hastalığa yakalananların büyük bölümünün 9-15 yaşlarındaki çocuklar olduğu belirtildi. Hükümet, ülkede hastalığın yayılmasına karşı alınan önlemler çerçevesinde Sağlık Bakanlığı bütçesine 30 milyon dolar yardımda bulundu.

Bolivya:
Bolivyalı sağlık yetkilileri, ülkede ilk kez 2 kişinin domuz gribinden öldüğünü söyledi. Santa Cruz Sağlık Kurumu Başkanı Erwin Saucedo, geçen hafta ölen 6 yaşındaki bir çocuk ile 59 yaşındaki bir erkeğin H1N1 virüsünden öldüğünün kesinleştiğini belirtti. Saucedo, son günlerde ülkede 600 vakaya rastlandığını da kaydetti.