22 Temmuz'da başlayan tercih dönemi 3 Ağustos'ta sona erecek. Türkiye'nin beyin avcılarından Hasan Altunkaya'ya bitirince iş bulması garantili bölümleri sorduk: 'Bilgisayar hep gözde, genetik yurtdışında iş bulur, tıp ve sağlıkla ilgili diğer tüm bölümler ve enerji sektöründe çalışacak mühendislikler...'

Üniversite sınavlarında binlerce genç geleceği için ter döküyor ama üniversiteyi bitirmek de Türkiye'nin kronik işsizlik sorununa çare olmuyor. Günümüz gençliğinin, doğru üniversite, doğru meslek ve doğru iş seçimleri için tüyolara ihtiyacı var şüphesiz.
Yıllardır uluslararası alanda çalışan firmalar için yaptığı beyin avcılığı; CEO, üst düzey yönetici transferlerinde edindiği deneyimler ve Data Expert'in yaptığı yeni bir araştırma ışığında tavsiyelerde bulunan Data Expert Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunkaya, doğru üniversite seçmenin yollarını anlattı...

Data Expert'in 'Geleceğin Meslekleri' konusunda yaptığı bu yeni kapsamlı araştırmanın verileri telekom, bilişim, enerji, hızlı tüketim alanlarında çeşitli firmaların direktörleri ve yeni iş geliştirme bölüm başkanları ile görüşmeler yapılarak toplandı. Ayrıca ODTÜ, Galatasaray Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ile birlikte çalışmalar yapan Data Expert; Oxford, Stanford, Harvard, MIT gibi üniversitelerden de elde ettiği bilgilerle 21. yy'da para ve kariyerin hangi sektör ve mesleklerde daha çok yoğunlaşacağına ilişkin bazı sonuçlara ulaştı.
Altunkaya, iş bulma konusunda yapılması gereken en temel şeyin 'doğru üniversitenin doğru bölümünden mezun olmak' olduğunu söylüyor. Yani tıp, hukuk gibi meslekler daima iş bulunabilecek sektörlerken bunların iyi eğitimlerinin verildiği üniversitelerde okumadığınızda işsiz kalma riskiniz var. Ya da ODTÜ, Boğaziçi gibi üniversitelerden mezun olsanız da doğru bölümleri bitirmediyseniz yine açıkta kalabilirsiniz. Kısacası esas olarak doğru koordinasyonu sağlamalısınız. Yani tıp okuyacaksanız İstanbul Üniversitesi'ni, mühendislik okuyacaksanız İTÜ'yü, iktisat, işletme, maliye okuyacaksanız Ankara Üniversitesi'ni hedeflemeniz gerekiyor.

Ancak bu temel bilginin ötesinde yeni nesil için birçok yeni tüyo da söz konusu. Zira Altunkaya yeni ekonomi ile birlikte meslek ve kariyer dünyasının kendisini yenilediğini dikkat çekiyor. 'Global küreselleşme ve teknolojik gelişmelerde yaşanan hızlı değişime paralel olarak ekonomi, iş dünyası ve sektörler de gelişiyor ve yeni iş sahaları ve sektörler ortaya çıkıyor' diyen Altunkaya'ya göre değişim süreci ile her dönemde yeni pozisyonlara ve değişimi yakalayabilen uzman insan gücüne ihtiyaç da giderek artıyor.
Peki, 21. yüzyılda hangi meslekler ne sebeple öne çıkıyor? İşte Data Expert'in araştırmaları ve Hasan Altunkaya'nın deneyimleri ışığında ortaya çıkan 'Geleceğin Meslekleri' kılavuzu.

HER ALANDA GÜVENLİK HİZMETLERİ
Bilgi güvenliği, müşteri güvenliği, alt yapı ve kimlik güvenliği ve klasik anlamda güvenlik hızla gelişecek ve güvenlik hizmetlerindeki tüm pozisyonlarda yetişmiş insana ihtiyaç duyulacak.

ENERJİ ALANINDAKİ MÜHENDİSLİKLER
Global ekonominin önümüzdeki 10 yılda da büyümeye devam edeceği öngörülmekte ve yıllık yüzde 3 gibi bir büyüme beklenmekte. Buna bağlı olarak büyüme ve refahı belirleyecek sektör olarak enerji sektörü birinci planda önem kazanıyor. Enerji konusunda tüm dünya çok ciddi bir yapısal değişim göstermekte; tüm ülkeler, üretimi ve dağıtımı devlet tarafından yapılmakta olan enerji işini özel sektöre açma yoluna girmekte. Bu sebeple enerji alanındaki mühendislikler parlayacak.

DANIŞMANLIK
İmalat sanayiinin gelişimi sonucunda ortaya çıkan refah artışı ve yüksek gelir düzeyi hizmet sektörünün önemini artırdı. Hizmet sektörünün bir kolunu oluşturan danışmanlık da kişisel ve kurumsal alanlarda hızla büyümekte. Global pazarda rekabet gücünü artırmanın yolu doğru insan istihdam etmekten geçiyor; burada da özellikle İnsan Kaynakları konusunda danışmanlık hizmeti ön plana çıkıyor.

ULUSLARARASI HUKUK
Globalleşme ile Uluslararası Hukuk giderek ön plana çıkıyor. Bu alanda ihtisaslaşmaya ihtiyaç olacak alt başlıklarsa şöyle sıralanabilir: Gayrimenkul Hukuku, Siber Suçlarla Mücadele Uzmanları, Uluslararası Finans Hukuku, Uluslararası Ticaret Hukuku.

EVRENSEL SİYASET VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Yine globalleşme ile evrensel siyaset ve uluslararası ilişkiler büyük önem kazanıyor. Özellikle Türkiye'nin AB ve dış dünya ile ilişkilerinin siyasi ve ekonomik boyutlarını irdeleyebilen bu konuda eğitim almış kişilere ihtiyaç bugün olduğu gibi gelecekte de artarak devam edecek.

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ MÜHENDİSLİĞİ
Hayatın her alanına evden ofise, eğitimden eğlenceye, üretimden satış ve pazarlamaya kadar her alanda kullanılan bilgi teknolojileri ise önümüzdeki yıllarda, Türkiye, AB ülkeleri ve Amerika'da yeni eleman istihdamına ihtiyaç duyulan sektörler arasında kalmaya devam edecek bu alandaki tüm pozisyonlara talep devam edecek.

GENETİK BİLİMLERİ MÜHENDİSLİĞİ
İnsanın gen haritasının çıkarılması ve genetik yapısının sırrının çözülmesi sağlık alanında bir devrim, insanlık için yeni bir çağın başlangıcı oldu. Bu bakımdan bu alanda yapılan çalışmalar hızla ve gelişerek devam etmekte. Sadece insan üzerinde değil bitkiler ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar da insanlığın geleceği için önem taşıdığından gelecek yılların genetik ekonomisi çağı olacağı ortada. Ancak ülkemizde henüz bu konudaki gelişmeler iş bulmayı zorlaştırmakta, bu eğitimi alanlar daha ziyade yurtdışında iş bulabilmekte.

SAĞLIK HİZMETLERİ TEDARİKİ, KORUYUCU HEKİMLİK, SAĞLIK YÖNETİMİ, ESTETİK CERRAHİ
Araştırma sonuçlarına göre sağlık yıldızı parlayacak sektörler arasında; estetik cerrahi, psikiyatri, koruyucu aile hekimliği, omurga ve sırt hastalıkları uzmanlığı (gelişen teknolojiyle bilgisayar başında geçen saatlerin artması sonucu) en popüler olanlar. Ayrıca hastane yönetimi, e-sağlık, elektronik hasta takibi gibi alanlarda açık büyümekte. Sağlık sadece hekimlikle sınırlı kalmıyor; insan ömrünün uzaması özellikle yaşlı nüfusun giderek artması, diğer sağlık personeline, hemşire, hasta bakıcı vesaire ihtiyacı artacak.

PERAKENDE SEKTÖRÜNDE YÖNETİCİLİK
Değişim gösteren ve tüketici talepleri doğrultusunda şekillenen bir diğer sektör de perakendecilik. Bu sebeple gıda perakendeciliği, teknoloji perakendeciliği, yapı marketler, çocuk gereçleri perakendeciliği gibi alanlardaki gelişmelere bağlı olarak perakende sektöründe tüm pozisyonlar aranan pozisyonların başında gelecek.

GIDA VE BESLENME MÜHENDİSLİĞİ, DİYETİSYENLİK
Geçmişte, gıda sektörü çok fazla teknoloji gerektiren bir sektör olmamasına rağmen, günümüzde tüketicilerin hijyen standartları yüksek ortamlarda üretilmiş sağlıklı ürünleri talep etmeleri bu sektörde ileri teknoloji gerektiriyor. Gıda ve Beslenme Mühendisliği ile Diyetisyenlik bu sebeple ön plana çıkacak. Nüfusu hızla artan ve doğal kaynakları tükenen dünyanın beslenme sorunu ile karşılaşacağı da göz önünde bulundurulduğunda gıda mühendisliğinin önemi daha da artmakta.

ŞİRKETLER İŞE ALIRKEN NEYE BAKIYOR?
Kişisel özellikler yüzde 34
Mezun olunan üniversite yüzde 26
İngilizce/Lisan yüzde 9
Bilgisayar yüzde 6
Stajlar/İş tecrübesi yüzde 5
Askerlik yüzde 5
Aranan kişisel özellikler ise şöyle sıralanıyor: Takım çalışması, etkin iletişim, sonuç odaklılık, analitik ve kavramsal düşünme, yaratıcılık, problem çözme.


alıntı