Ameliyatsız tedavi mümkün

Birçok hastalıkta bu yöntem uygulanıyor

Isparta'da bir hastanede, üç boyutlu anjiyografi cihazı ile birçok hastalık ameliyatsız olarak tedavi edilebiliyor.


Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Girişimsel Radyoloji Ünitesi'nde, Türkiye'de az sayıda bulunan 3 boyutlu anjiyografi cihazı ile birçok hastalık ameliyatsız olarak tedavi edilebiliyor.
SDÜ Radyoloji Anabilim Dalı Girişimsel Radyoloji Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr. Mustafa Kayan, Türkiye'de en fazla 5 büyük üniversitenin sahip olduğu DSA cihazının gelmesiyle birlikte özellikle damar hastalıklarında dünya standartlarında uygulanan tedavi yöntemlerine başladıklarını söyledi.


HASTALARIMIZ BİR ACI HİSSETMEMEKTEDİR
Cihaz ile kalp dışındaki beyin, böbrek, bacak ve kol gibi organ ve damarların anjiyografisinin çekilebildiğini belirten Kayan, şöyle konuştu: "İlimizde tek merkez olması, çevre illerden gelen hastalar ve yaptığımız girişimsel işlerin yavaş yavaş herkes tarafından fark edilmesi ile birlikte hasta yoğunluğumuz giderek artmaktadır. Girişimsel Radyoloji'de cerrahiden farklı olarak büyük kesimler yerine iğne deliği küçüklüğündeki yollarla vücuda girilerek tanı ve tedavi işlemi yapılabilmektedir. İşlem
yapılırken vücuda giriş bölgesi uyuşturulmakta ve damardan hastayı rahatlatacak ilaç verilmektedir, bu sayede hastalarımız neredeyse hiçbir acı hissetmemektedir."


YÖNTEMİN FAYDALARI
Bu tedavinin maliyetinin daha az ve ekonomik olduğunu anlatan
Kayan, yöntemin faydalarını şöyle sıraladı: "Ameliyatlara göre komplikasyon oranları çok düşüktür. Girişime uygun olan hastaları genel anestezi ve cerrahinin komplikasyonlarından korur. Başarı oranları cerrahi tekniklerle aynı hatta bazı işlemlerde daha yüksekti. Ölüm riski, oranları çok daha düşüktür. Gereken durumlarda çok güvenli bir şekilde tekrarlanabilir. Özellikle bazı hasta gruplarında tek seçenektir. Ağrısız ve vücuda girim yapılırken Anjiyografi, Bilgisayarlı Tomografi ve Ultrasonografi gibi radyolojik görüntüleme cihazları kullanılarak işlemler körlemesine değil görülerek yapılır. İşlemlerin görülerek yapılması hastayı birçok istenmeyen olası sonuçlardan büyük oranda korunmasını sağlar. Riskleri oldukça az olan bu yöntemlerle, hastaların yaşam kalitesi artmakta ve hastanede kalış süresi kısalmaktadır. Hastalar hastaneye yatırılıp işlem sonrası aynı gün ya da bir gün sonra taburcu edilirler."


Kayan, Girişimsel Radyoloji ile tedavi edilebilen hastalıklara ilişkin şunları söyledi: "Cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan birçok hastalık tedavi edilebilmektedir. Girişimsel Radyolojide karaciğer, meme, lenf bezleri, prostat gibi birçok organdan biyopsi alınabilmektedir. Batın bölgesinde görüntüleme eşliğinde; abse ve sıvı koleksiyonlarının boşaltılması, böbreklere kateter takılması, kist hidatik tedavisi, safra yollarının tanısal görüntülenmesi, safra yolları darlıklarının açılması için stent
yerleştirilmesi ve karaciğer tümörlerinin ameliyatsız tedavisi yaptığımız işlemlerden bazılarıdır."

İHA