Dövmelerden kurtulmak mümkün!

Artık çok kolay.

İnsanların kendileri için özel olan şeyleri daha fazla benimsemek adına vücutlarına yaptırdıkları dövmelerden belli bir süre sonra kurtulmak istediklerini söyleyen Doç. Dr. İbrahim Aşkar, bunun için özellikle doğru mevsimin seçilmesi gerektiğini belirterek, "Siyah ve tek renk dövmelere göre renkli dövmelerin silinmesi daha zor olduğu için bilinçsizce yapılan müdahaleler ciltte kötü izlere yol açabiliyor" dedi.

Özellikle genç nüfus arasında popülerleşmeye başlayan dövmelerin silinmesi eskiden çok zahmetli ve maliyetli bir işlemken günümüzde lazer yöntemiyle daha kolay. Kimisi sevdiği kişinin ismini vücuduna ölümsüzleştirirken, kimisi de beğendiği bir şekli veya figürü vücuduna yaptırıyor. Ancak belli bir süre sonra bu dövmeden sıkılan veya sildirmek isteyenler ise lazerle tedavi yapan merkezlerin yolunu tutuyor. Dövme sildirmek isteyenlerin uzman kişi kadar doğru mevsimi de seçmeleri gerektiğini belirten Doç. Dr. İbrahim Aşkar, "Lazerle dövme silme tedavisinin yapılabileceği en uygun zaman dilimi havanın kapalı olduğu zamanlar olan sonbahar ve kış mevsimidir. Dövme alanının tedavi sırasında güneşten uzak tutulması önerilir. Dövme silme için kullanılan lazer ışını derinin epidermis tabakasını geçerek, dermis ve deri altı dokudaki dövme rengini veren bileşikler tarafından emilir ve bu maddelerin parçalanıp bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılması sağlanır. Dövmenin rengi koyu ise daha kolay
silinebilirken, açık renklerde silinmesi daha da zorlaşır. Siyah renkli dövmeler her türlü ışığı absorbe edebildiği için her tür dövme lazeriyle en kolay sonuç alınan dövmelerdir. Dövme silme işleminin istenilen sonucu vermesi ve riskleri en aza indirmek için kişinin ten,cilt özellikleri,dövme rengi ve vücudun neresinde olduğuna değerlendirmesinin doğru yapılması gerekir. Bu özellikler dövme silmek için kullanılacak lazerin enerjisi, ışın verme sıklığı ve ışının dalga boyunu belirlemede önemli bir rol oynar. Ehil olmayan veya bilinçsizce yapılan lazerle dövme silmenin yanık veya ciltte kötü lekelere yol açabilir. Nd:YAG lazer değişik renkler ve dalga boylarındaki lazer ışınlarıyla dövme silmede en geniş renk spektrumunu ortadan kaldıran halihazırda geliştirilmiş en son teknolojidir. Dövmenin rengi koyu ise daha kolay silinebilirken, açık renklerde silinmesi daha da zorlaşır. Çoğu zaman dövmeler birden fazla renkte olurlar. Dövmelerdeki değişik renkleri deri altına demir, karbon, civa, kadmiyum, kobalt, krom ve titanyum bileşikleri verilerek oluşturulur. Siyah renkli dövmeler her türlü ışığı absorbe edebildiği için her tür dövme lazeriyle en kolay sonuç alınan dövmelerdir. Koyu renkler de siyah renk gibi lazer tedavisine cevap verdiğinden kolay sonuç alınırken, sarı, yeşil gibi renkler daha spesifik ışık dalga boyu emebildiğinden daha zor ve daha uzun sürede tedavi edilebilirler" dedi.

Doç. Dr. İbrahim Aşkar, kişiye göre yaklaşık 4-8 seans yapılabileceğini ve her seans arasının 4-6 hafta olması gerektiğini ifade ederek, aksi takdirde daha erken yapılan seansların fayda sağlamayacağını söyledi.

İHA

.ALINTIDIR.