TRABZON'da yaklaşık bir asırdır hizmet veren İskenderpaşa İlköğretim Okulu'nun başka bir mahalledeki okula taşınacağı söylentileri üzerine Valilik önüne kadar öğrencilerle beraber yürüyen veliler, Emniyet'te ifadeleri alındıktan sonra savcılığa sevk edildi.

Okulun müdürü ve yardımcısı da öğrencilerin yürüyüşe katılmalarına engel olamadıkları için Valilik kararıyla açığa alındı.

Trabzon'da 1939 yılından beri eğitim veren tarihi İskenderpaşa İlköğretim Okulu'nun Cumhuriyet Mahallesi'ndeki mevcut yerinden Fatih Mahallesi'ne taşınacağı söylentilerine, öğrenciler ve veliler tepki göstermişti. 5 Haziran Cuma günü okul önünde toplanan veliler ve öğrenciler, pankartlarla durumu protesto etmiş, ardından Kahramanmaraş Caddesi'ni trafiğe kapatarak Trabzon Valiliği önüne kadar yürümüştü. Valilik önünde protestolarına devam eden öğrenciler ve veliler, Trabzon Emniyet Müdürü Feridun Boz'un uyarısı ile dağılmış, ardından da 4 veli Milli Eğitim'den sorumlu Vali Yardımcısı Hüseyin Ece ile görüşmüştü.

Velilerin protesto yürüyüşü yapmasıyla ilgili yazılı açıklama yapan Trabzon Valisi Nuri Okutan ise okulun taşınmasının gündemlerinde olmadığını ifade etmişti. Okutan açıklamasında veliler ve okul yöneticilerine de sert tepki gösterekek, “Buna rağmen sadece dedikodu mahiyetinde duyumlara dayalı olarak okul velilerinin değişik eylem arayışları içerisine girmeleri ve okullarında, dersliklerinde ve öğretmenleriyle birlikte olmaları gereken çocuklarımızın bu tür eylemlere alet edilerek onların sokağa çıkması çok yanlış ve sonuçları çok ağır olabilecek bir yaklaşımdır. Demokrasilerde her bireyin hakkını kanunlar çerçevesinde arama hakkı bulunmakla birlikte hiçbir mesnede dayanmayan amacını aşan bu eyleme körpecik beyinlerimizin, küçük yaştaki çocuklarımızın alet edilmesi ve şehrimizde görülmemiş ve anlaşılmaz bir şekilde valiliğe yürütülmesi ve yasa dışı eylemler içerisine sokulması kabul edilemez. Söz konusu olaylar incelenerek gereği yapılacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

EMNİYET'E ÇAĞRILDILAR

Trabzon Emniyet Müdürlüğü, önceki gün Valilik önünde protesto gösterisine katılan 9 veli hakkında soruşturma başlattı. ‘Gösteri ve Yürüyüşler Kanunu'na muhalefet’ suçlamasıyla Emniyet Müdürlüğü'ne çağırılan velilerin ifadeleri alındı. 9 kişi daha sonra Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi. Savcılığın dosyayla ilgili soruşturmayı yürüttüğü ve dava açılıp açılmayacağına önümüzdeki günlerde karar vereceği belirtildi.

Bu arada veliler, Valilik önündeki protesto gösterisi sırasında Emniyet Müdürü Feridun Boz'un, “Sizi vali ile görüştüreceğim” diyerek isimlerini aldığını ifade ederek, “Ancak şimdi anlıyoruz ki orada alınan isimler soruşturma başlatmak içinmiş” dedi.

MÜDÜR VE YARDIMCISI AÇIĞA ALINDI

Öte yandan öğrencilerin ders saati sırasında protesto gösterisinde bulunmasında ihmalleri olduğu gerekçesiyle İskenderpaşa İlköğretim Okulu Müdürü Mustafa Seyhan ve Müdür Yardımcısı Mustafa Erdem de Valilik kararıyla açığa alındı. Trabzon Vali Yardımcısı Hüseyin Ece, “İdarecilerimiz, idarecilik görevlerini yapmadıkları için görevlerinden alındılar. Orada çocuklar sınıflarından alınıp, Valilik önüne yürüyüşe geçiyorlar. Aileler, çocuklarını okula öğretmenleriyle beraber olmaları için gönderiyorlar. Ya çocuklara o yürüyüş ve valilik önünde bir şey olsaydı. Bunun hesabını kim verecekti” dedi.

Ece, okulun taşınıp taşınmayacağı ile ilgili olarak ise “Tamamen hayal ürünü. Valiliğimizin böyle bir çalışması yok” diye konuştu.

-memurlarnet-