Nurettin Canikli, kesintisiz eğitim düzenlemesinin içinde yer alan “açık eğitim” projesinin gerekçesini, “Şimdiye kadar konfeksiyon üretimi yapılıyordu, artık kıyafet özel terzide dikilecek” dedi.

Nurettin Canikli, şunları söyledi: “Eğitimde bugüne kadar olmayan bir sistem getiriliyor. Okullarında kendilerine özel eğitim verilemeyecek durumdaki üstün zekâ ve yetenekli çocuklar, eğer ailelerinin bu eğitimi evlerinde kendilerine sağlayabileceği uzman raporuyla saptanırsa bundan yararlanıp evlerinde özel eğitim görebilecekler. Bu düzenlemeyle, dünyada yaygın olarak uygulanan bu yeniliğe bizde de imkan sağlanmış olacak. Dünyada, bu tür gerekçelerle okul dışında eğitim görenlerin oranı ortalama yüzde bir civarında. Bizde de öyle kalacağını sanıyorum, bu oranı aşmaz. Bu, özellikle İskandinav ülkelerinde uygulanan bir model, biz de oradaki uygulamaya baktık. Özürlü olan çocuklar da bu imkandan yararlanacak. Bu çok özel bir durum kaç kişi yararlanabilir ki? Okul dışı eğitimin kimleri kapsayacağına Bakanlar Kurulu karar verecek. Bu konudaki izinler de yine Bakanlar Kurulu’ndan alınacak. Bu uygulamadan kimlerin nasıl yararlanacağının tespitini Bakanlar Kurulu’na bırakıyoruz. Biz teklifte ‘üstün zekâlı çocuklar’ diye yazmadık ama şimdi sınırlandırırsınız, eksik kalır düşüncesiyle yapmadık. Bunun çerçevesi daha sonra belirlenir. Bu uygulamadan yararlanmak isteyenler de başka bir yerden değil, doğrudan Bakanlar Kurulu’na başvurarak oradan izin alacak, Bakanlar Kurulu’na güvenmeyecek miyiz?”

Türban niyetimiz yok

Canikli, “Çocuğuna türbanlı eğitim vermek isteyen ya da dini eğitim vermek isteyenlerin bundan yararlanabileceği”, “Kız çocuklarının okullaşma oranında düşme yaşanacağı” yorumları anımsatılınca da, “Öyle bir niyet kesinlikle yok. Bu sadece kendilerine okul ortamında özel eğitim verilmesi mümkün olmayan özel durumu olan öğrenciler için. Kimse bu amaçla kullanamaz. Aksine kız çocuklarının okulda kalma süresi uzayacak” dedi.

Lise diploması olacak

Teklif yasalaştığında uygulamanın ne zaman başlayacağına hükümetin karar vereceğini belirten Canikli, “İki diploma almalarının nedeni geçiş dönemi. Bu geçiş döneminde tabii ki öğrencilere ortaöğretim diploması verilecek yani 8 yılın sonunda şimdi olduğu gibi. 12 yıl uygulaması her yerde uygulanmaya başlandığında tek diploma olacak o da lise diploması” dedi.
ALINTI