Üstün zekâlı bebek, az uyumasından bellidir

Uzmanlar, üstün zekalı çocukların bebeklik döneminde az uyuduğunu, alışılmışın dışında duyarlı olduğunu ve hızlı öğrendiğini söyledi.

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Kotaman, ÇEK Beşevler Anaokulu’nda öğretmen ve velilere "Üstün Zekalı Çocuklar" ve "Çocuk Eğitiminde Temel İlkeler" konulu konferans verdi.

Kotaman, çocuğun evliliği kurtaracak can simidi, kadının ekonomik ve toplumsal garantisi ve ana-babaların hayallerinin gerçekleşmesi gibi görülmemesi gerektiğine işaret etti. Ana-babaların çocuklarını bir cevher gibi işlemesi gerektiğini anlatan Kotaman, eğitimin "inat" değil, "sabır" işi olduğunu, aceleci olmanın, zaman ve emek kaybına yol açtığını bildirdi.

Kotaman, eğitimde korkuya yer olmadığını, çocuğun boş inançtan korunmasını ve boş inançla beynin doldurulmamasını isteyerek, "Özgür ortamda gelişen çocuk, özgür bir insan oluyor. Çocuklara özgür sevgi, ilgi ve destek sağlanmasını istiyoruz. Çocuklarınızı aşırı korumayın. Sorumluluk almasını engellemeyin. Aşırı övmeyin. Baskı altına alarak sindirmeyin. Sapkınlıklarına boyun eğmeden çocuk için doğru sınır çizilmesi gerekir. Zorlandığında ona yol göstererek destek olun" diye konuştu.

Kotaman, çocuklara kesinlikle yalan söylenmemesini, yetişkinlerin hatalarını kabul ederek örnek olmalarını, iletişimin, samimi, dürüst ve güvene dayalı olmasını isteyerek, çocuğun geçimsizliğinin giderilmesi konusunda dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı: "Doğru örnek olunmalı, huzurlu ve uyumlu bir aile ortamı meydana getirilmeli. Karşılaştırma yapılmamalı. Aile ortak etkinliklerde bulunmalı. Çocuk toplumsal ortamlara sokulmalı. Çocuk, şiddet ve kötü muameleye maruz kalmamalı."

ÜSTÜN ÇOCUKLAR

Kotaman, zeka testlerinden 120-130 yukarı puan alan çocuklara üstün zekalı denildiğini ifade ederek, "Bu çocuklar bebeklik döneminde alışılmışın dışında duyarlı, atak, uykuya az ihtiyaç duyan ve hızlı öğrenen özelliklere sahip oluyor" diye konuştu.

Bu çocukların gözlem, anne-baba bilgileri, görüşmeler, akran bilgileri ve standart testler ile belirlendiğini anlatan Kotaman, "Bu çocuklar yüksek amaç ve ideallere sahipler. İki ucu keskin bıçak misali eğitilmedikleri takdirde zararlı duruma da gelebilirler" dedi.

alıntıdır.