Çocuklarda Gecikmiş Konuşma Sorunu Nedir? Nasıl Fark Edilir?

Bebeğiniz hızla büyüyor… Bebeğinizin ağzından ilk kelimeleri duymak için sabırsızlanıyor, onunla iletişim kuracağınız günü merakla bekliyor olmalısınız. Bu makalemde ilk “anne mi? baba mı” diyecek, ilk cümlesi ne olacak, ne zaman konuşacak sorularıyla başlayan ve bu süre uzadıkça yerini endişeyle çocuğum neden konuşmuyor sorusuna bırakan süreçten bahsetmek istiyorum…

Kimi ebeveyn ortada hiç neden yokken çeşitli endişelerle gözlerinin önünde her geçen gün biraz daha büyüyüp gelişen bebeklerinin en güzel anlarını ıskalarlar. Bu endişelerin en başında da çocuktaki konuşmaya dayalı beklentiler gelir. Oysa ki her çocuk aynı anda konuşmaya, iletişim kurmaya başlamaz. Bu süre 24 aya kadar normal kabul edilir. 24 ay ile 36 ay arasında ise çocukların iki üç kelimelik cümleler kurması, basit ve temel soruları algılayıp tepki vermesi beklenir. Eğer çocuğunuz 2 ile 3 yaş aralığında halen kısa cümleler kurmaktan kaçınıyorsa o zaman gecikmiş konuşma durumundan şüphelenilmelidir.

Peki, nedir bu gecikmiş konuşma durumu?

Gecikmiş konuşma durumu 24 ay ve üzeri çocukların yaşıtlarına oranla geri kalmış konuşma becerisi olarak tanımlanır. Çocuğun yaşı ile doğru orantılı konuşma becerisinin oluşmaması halinde “gelişimsel dil gecikmesi” ya da “konuşma bozukluğu” söz konusu olabilir.

Gecikmiş Konuşmaya Sebebiyet Veren Durumlar
Eğer aile bireylerinin çocukluk öykülerinde geç konuşma durumu söz konusu ise çocuklarda da dil gecikmesi yaşanabilmektedir. Yani çocuk kalıtımsal nedenlere bağlı olarak gecikmiş konuşma sorunu yaşayabilir.

Gelişime bağlı bir takım gerilikler gecikmiş konuşmaya sebep olabilir.



Çocuğun zamanından önce doğumu, büyüme geriliği yaşaması ya da yaşına uygun gelişim göstermemiş olması da gecikmiş konuşma sorunu yaratabilir.

Aile içinde birden farklı dil konuşuluyor olması nedeniyle çocuk ana dil seçemeyebilir ve bu surumda konuşmanın gecikmesine neden olabilir.

Eğer çocuğun duyu organlarında sorun varsa, işitme kaybı, işitmede sorun yaşanıyorsa da çocukta gecikmiş konuşma sorununa rastlanabilir.

Dil bağı, yarık damak-dudak gibi ağız içi problemleri de gecikmiş konuşma sorununun temelini oluşturur.

Otizm, zekâ geriliği gibi hastalıklar da bu soruna sebebiyet verir.

Eğer ebeveyn, çocuğun üzerine titriyor, sürekli lafını bölüyor, konuşmasına fırsat vermiyorsa bu da çocukta konuşma geriliği yaşanmasına neden olur.

.alıntıdır.