Çocuklarda obezite (şişmanlık) nedir, nasıl tedavi edilir?

Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinan Mahir Kayıran çocukluk çağı obezitesi konusunda bilgiler verdi. Çocukluk çağı obezitesinin pek çok nedene bağlı olduğunu ve tedavisinin çok zor olduğunu belirten Dr. Kayıran son yıllarda beslenme ve aktivite değişiklikleri ile yakından ilgili olarak obezitenin yaygınlaştığını belirtti.
Diyetteki yağ oranının artması, “fast food” tarzı beslenmenin yaygınlaşması, televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen saatlerin artışı ile aktivitenin azalmasının obeziteyi kolaylaştıran önemli etkenler olduğunu belirten Dr. Kayıran obeziteyi fazla kalori alımının enerji harcanmasından fazla olması sonucunda vücuttaki yağ dokusunun artması olarak tanımladı.
Dr. Kayıran Aile İletişim ve Eğitim Portalı’na çocukluk çağı obezitesi ile ilgili olarak şu bilgileri de verdi:
Çocukluk çağı obezitesinin nedenleri nelerdir?
Ailenin obez olması çocukta obezite riskini artırmaktadır. Çocuklarda obezitenin en sık nedeni çevresel faktörlere bağlı gelişen, altta yatan tıbbi sorunun olmadığı basit eksojen obezitedir. Burada en önemli ipucu boyun ortalamadan uzun olmasıdır. Ayrıca bu çocuklarda genelde ailede obezite öyküsü vardır.
Obezite ile birlikte psikososyal bozukluklar sıklıkla görülür. Ancak, obezitenin mi psikosoyal bozukluğa, yoksa psikososyal bozukluğun mu obeziteye neden olduğunu saptamak zordur.
Obez çocuğun boyu ortalamanın altında ise, özellikle büyüme hızı azalma gösteriyorsa altta yatan patoloji mutlaka araştırılmalıdır. Obez çocuklarda az oranda da olsa endokrin nedenler olabilir.
Obeziteye neden olan endokrin nedenler hipotiroidizm, steroid fazlalığı, ve büyüme hormonu eksikliğidir. Çocukluk dönemindeki obezite, erişkin dönemi kardiak hastalıklar için riski belirgin derecede artırmaktadır.
Çocukluk çağı obezitesi nasıl tedavi edilir?
Obez bir çocuğun tedavisinin planlanmasında beslenmenin düzenlenmesi, aktivitenin artırılması, ailesel ve çevresel şartların düzeltilmesi ve davranış modifikasyonu gereklidir.
Tedavide çocuğun büyümesinin olumsuz yönde etkilenmemesi çok önemlidir. Öncelikle haftalık yemek listesi incelenir ve çocuğun aldığı kalori hesaplanır. Bu kalori yavaş yavaş azaltılarak ideal kalorisine inilir.
Ağır obez çocuklarda ideal kalorinin daha da altına inilebilir. Diyet programında “fast food” tarzı beslenmeden uzaklaşılması, abur cubur denilen yiyeceklerin kesilmesi ve bol karbonhidrat ve yağlı gıdalardan uzak kalınmasına dikkat edilmelidir.
Yemeğini yavaş yemesi, mümkün ise üç ana, üç ara öğün alması, sebze ve meyveye ağırlık verilmesi önerilir.
Aile fertlerinin tümünün bu sağlıklı beslenmeye uyması çocuğun da uyumunu kolaylaştıracaktır. Yaşam tarzındaki değişikliklere dikkat edilmelidir.
Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen saatlerin azaltılması, günlük aktivitenin artırılması ve düzenli spor programına başlanması obezite tedavisinde en etkili unsurlardan birisidir.
Çocukluk çağı obezitesinde ilaç tedavisi ve cerrahi tedaviye mümkün olduğunca başvurulmamaktadır.


.alıntıdır.