Hamilelikte Spor ve Egzersiz Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sağlıklı bir hamilelik dönemi için anne adayının egzersiz ve spor yapmasının önemini bilmeyenimiz yoktur. Elbette bu bilgi hamile kalan her kişi mutlaka spor yapmalıdır şeklinde algılanmamalıdır. Bazı özel durumlar hamileler için sporu neredeyse imkansız kılarken hamilelik öncesi hiçbir egzersiz programına katılmamış ve hayatında ilk defa egzersiz yapacak anne adayları için de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Öncelikle gebelik süresince sorun yaşayanların, kalp, damar, solunum, böbrek, tiroid, hipertansiyon gibi hastalıkları olanların, ağır gebelik geçirenler için hamilelik süresince egzersiz ya da spor yapmaları önerilmemektedir.

Gebelikte Hangi Sporları Yapabilir, Hangi Egzersizleri Tercih edebilirsiniz?



Gebelik süresince yürüyüş en uygun egzersizlerden biridir. Daha önceden hiç spor ya da egzersiz yapmamış bir anne adayının dahi kolaylıkla yapabileceği bu egzersiz, düzenli spor yapmaya alışık kişilerce tempolu yürüyüş, hatta hafif koşu şeklinde de tercih edilebilir. İmkanlar dahilinde yüzme de hamileliğe en uygun sporlardan biridir. Yaz aylarında deniz ve havuz kış aylarında ise hijyen kurallarına uygun ve gücenilir bir havuz tercih edebilirsiniz.

Tüm egzersiz ve sporların nabız kontrolü ile yapılması, vücut ısısının korunması ve anne adayının kendini aşırı yormaması önemlidir. Hamilelikte son dönemlerin popüler spor dallarından yoga ve pilates de uygulanabilir elbette hamileler için özel olarak hazırlananları tercih edilmek kaydıyla.

Tüm bu egzersiz ve sporlar sırasında hamilelerin dikkat etmesi gerekenler…
Hamilelikte egzersiz ve spor yaparken vücut ısınızın 38 derecenin, nabız atışınızın ise 140’ın üstüne çıkmaması gerekir.
Hamilelikte egzersiz ve spor yaparken belinizi sıkmayan, kan dolaşımının rahat gerçekleşmesini sağlayan spora uygun kıyafetler ve ayakkabı giymeye dikkat edin.
Sıcak yaz günlerinde, nemli ve basık havalarda, vücut ısınızın yüksek olduğu günlerde egzersize ara verin.
Spor yapmaya başlamadan evvel mutlaka temel ısınma hareketlerini yapın.
Spor esnasında sıvı ve tuz kaybı yaşayacağınız için yeterli miktarda sıvı almaya dikkat edin. Bol bol su için.
Hamilelikte egzersiz yaparken sizi zorlayacak, ıkınmanıza neden olacak hareketler yapmamaya dikkat edin.
Spor ve egzersiz malzemelerini alırken tikokupon alışveriş kuponu kullanabilirsiniz. Pek çok mağazanın indirim kuponlarını ücretsiz paylaşan tikokupon.com'da sportive, intersport ve korayspor gibi popüler mağazaların hediye çeki,kupon ve kampanyaları yer alıyor.


.alıntıdır.