Sıcak Hava ve Hamilelik, Hamilelikte Sıcaklarla Mücadele

Sıcak yaz günleri ve yaşanan aşırı sıcaklarda özellikle hamilelerin diğer bireylere oranla çok daha dikkatli olmaları gerekir. Klimaya bağlı rahatsızlıklar, sıcak çarpması, güneş çarpması gibi sıkıntılar, hamilelik ile birleştiğinde sonuç, anne adayı için oldukça sıkıntılı dönemler yaşanması anlamına gelir.

Hava sıcaklıklarının arttığı yaz günleri, beklenmedik ve umulmadık sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Sıcak çarpması gibi yaz ilişkili bir dizi hastalık hava sıcaklıklarının artması ile birlikte adeta kapıda sıraya girer. Bu durum, söz konusu hamilelik olunca iki katı büyüklükte önem taşır. Çünkü değişen hormonlarla birleşen sıcak hava, hamileler için oldukça zor bir dönemi işaret eder.



Her hafta gelişim gösteren hamilelik süreci, pek çok değişikliği de peşi sıra getirir. Hormonlara bağlı değişimler ise bu gelişimin en bilinen ve hissedilenlerindendir. İşte bu hormona bağlı süreçte hamileler için ciddi sıkıntı oluşturan dış etkenlerden biri de sıcak havalardır. Bu nedenle hamilelerin, normal rutin yaşayan insanlardan iki misli sıcak havaya karşı dikkatli olmaları, yaz aylarını ekstra özen ile geçirmeleri gerekmektedir.

Sıcak Havalarda Hamileler Ne Yapmalıdır?

Hafif Kıyafet Seçimi: Sıcak havalarda hamileler öncelikle giyimleri konusunda kendilerini rahatsız etmeyecek, terlemeyi asgari düzeye indirecek sağlıklı ve hafif kıyafetleri tercih etmelidirler. Dar bluejeanler, sentetik kumaşlar, sıkı ve kullanımı zor iç çamaşırları hamilelik sürecinde özellikle sıcak havalarda asla giyilmemelidir.
Kumaş Seçimi: Sıcak havalar söz konusu olduğunda özellikle hamile bayanlar, teri emme özelliğine sahip, pamuklu kumaşları tercih etmelidirler. Havadar ve nefes alan kumaş türleri sıcak havalar için idealdir.
Rahat Ayakkabılar: Sıcak havalarda ayaklar otomatik olarak şişme eğilimindedir. Söz konusu hamilelik olduğunda artan beden yükü ile birlikte ayaklara daha fazla yük yükleneceğinden, hamilelikte ayakkabı seçimi ayrı önem taşır. Özellikle sıcak yaz aylarında konforun ön planda olduğu hatta mümkünse yarım numara daha büyük ayakkabılar hamile bayanların sorun yaşamasını önleyecektir. Ayrıca seçilen ayakkabının malzemesine de dikkat edilmeli, aşırı sıcak ve terletici suni seçeneklerden uzak durulmalıdır.
Oda Sıcaklığı: Sıcak havalarda hamile bayanların vücut ısılarının belirli bir seviyede tutulması önemlidir. Bu nedenle içinde bulunulan odanın, klima ya da vantilatör ile soğutulması, ancak aşırı soğuk hale getirilmemesi ve her şeyden önemlisi hamile bayanların bu soğutucular karşısında serinlemeye çalışmaması önemlidir.
Temiz Hava ve Havadar Ortam: Bulunulan ortamın sık sık havalandırılması, klima ile serinletilmiş dahi olsa temiz hava sirkülasyonunun sağlanması önemlidir. Özellikle hamile bayanların bağışıklık sistemi, klimaya bağlı gelişebilecek hastalıklara karşı daha hassastır. Sıcak havalar bakteri üremesi açısından uygun ortam sağlayacağından hava sirkülasyonu yaz aylarında da ayrı önem taşır. Klimalar evimizin olmazsa olmazlarından, satın almadan önce tikokupon indirim kuponları için kliksa klima sayfasına bakın. İnternetten online klima sipariş veren herkes bu kuponları kullanabilir.
Banyo ve Duş Almak: Sık sık ılık su ile duş almak, banyo yapmak yaz sıcaklarında her bir bireyin dikkat etmesi gereken hijyen kurallarının başında gelir. Hamileliğin söz konusu olduğu durumlarda bu özeni arttırmak hem anne adayını rahatlatacak hem de ter ile birlikte tıkanan gözeneklerin açılmasını sağlayarak ferahlık hissi verecektir.
Sıcak Havada Yemek Yapma: Mutfak, özellikle sıcak havalarda artan sıcaklığı ile anne adayı için adeta bir işkence odasına dönüşür. Uzun süreli yemek pişirmekten kaçınmalı, özellikle serin saatleri bekleyerek yemek hazırlıklarını tamamlamalı, yemek yapmadan önce mümkünse mutfak bir vantilatör yardımı ile soğutulmalıdır.
Hamile Diyeti: Sıcak havalarda su alımının arttırılması önemlidir. Taze meyve suları, süt ve bol bol su tüketmek hamilelik sırasında yaz sıcakları ile mücadelede anne adayına yardımcı olacak ve hamilelik sürecinde uyması gereken diyet programını destekleyecektir.
Fiziksel Egzersizler: Sıcak havalarda hamile bayanların ağır egzersizlerden uzak durmaları gerekir. Ev işleri, ütü ve güç harcatacak fiziksel hareketler ve egzersizler sıcak havada anne adayının gereksiz yere yorulmasına ve güç kaybetmesine neden olur.
Güneş: Hamile bayanların sıcak yaz günlerinde uzun süre güneş altında kalmamaları gereklidir. Güneşe çıkmak durumunda kalındığında şemsiye ile korunmak, mutlaka ir şişe suyu yanında bulundurmak anne adayı için önemlidir.
Zaman Yönetimi: Gereksiz her türlü seyahatten uzak durulması, alışveriş sürelerinin kısa tutulması sıcak günlerde hamile bayanların dikkat etmesi gereken detayların başında gelir. Günü doğru planlayarak alışveriş için mümkün ise sıcağın hafiflediği zaman tercih edilmeli, uzun seyahatler program dışında tutulmalı, sıcak ile olan etkileşim mümkün olduğunca azaltılmalıdır.
İyi Uyku: Sıcak havalarda uyumak bir hayli zordur. Ancak, anne adayları için uyku büyük önem taşır. Uykunuzu iyi almaya, duygusal dalgalanmaları önlemek için uyku sürenizi iyi planlamaya, stres, depresyon ya da hamillik konusunda korku duymamaya çalışın. Bunun için yapılması gereken uyunacak odanın sıcaklığını önceden soğutarak dengelemek, gece boyu soğutuculara maruz kalmamak tır. Eğer yatak odanız gün ışığı ile erkenden buluşuyorsa ya kalın ve koyu perdeler ile ışığın odanıza geç dolmasını sağlayın ya da imkanınız varsa daha serin ve karanlık bir odayı uyumak için tercih edin. Eğer gece boyu vantilatör çalışacak ise vantilatörü doğrudan üzerinize çevirmeyin, duvardan yansıtarak gelen hava ile teması hafifletin. Klimayı gece boyunca çalıştırmayın.

.alıntıdır.