Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Uz. Dr. Ramazan Canural, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının birçok hastalığı da beraberinde getirdiğini belirterek, aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Başhekim Uz. Dr. Canural, güneşin dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında çocukların dışarı çıkarılmaması gerektiğini belirterek, "Güneşin yoğun olduğu zamanlarda güneş ışınlarının direkt etkisiyle güneş çarpması ve yanıklarla birlikte terleme ve ter bezlerinin dışarı atılamamasından dolayı oluşan isilik, mantar gibi rahatsızlıklar çocuklarda görülmektedir. Çocukların tatil döneminde bisiklete binmek, futbol, basketbol oynamak gibi faaliyetlerde bulunmalarından dolayı düşme, çarpma ile oluşan

yaralanmalar, akrep, böcek, arı sokmaları ve havuzlarda oluşan göz ve deri enfeksiyon hastalıkları sıcağa bağlı gelişebilecek sorunlardır" dedi.

Yaz aylarında ishallerin ve besin zehirlenmelerinin daha sık görüldüğünü ifade eden Canural, açıkta satılan gıdalardan uzak durulması gerektiğini de kaydetti. Yiyecek olarak ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Canural, şunları söyledi:

"Açıkta satılan dondurma, sandviç gibi yiyeceklerden çocukları uzak tutmak gerekir. Açık büfelerde bulunan yiyecekler uzun süre açıkta kaldığı için sıcakla birlikte bu yiyeceklerde bakteriler oluşur. Bunları yiyen çocuklarda gıda zehirlenmesi görülebilir. Ayrıca sıcak havalarda az yağlı ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Serinlemek için girilen deniz ve havuzların kirli olması durumunda ishal, göz, kulak ve deri enfeksiyonlarının görülme riski de artar. Girilen deniz ya da havuzda suyun yutulmaması

görülebilecek riskleri azaltır."

Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uz. Dr. Ramazan Canural, aşırı sıcaklarla birlikte çocuklarda sıvı kaybının çok fazla olacağını belirterek, çocukların bol bol su içmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İhlas Haber Ajansı