Soğuk ve kuru hava, düşük nem, rüzgâr, hava kirliliği, kapalı ve açık ortamlardaki ısı farkının yüksek olması gibi nedenler deri sağlığını etkilediğini belirten uzmanlar, bu dönemde deri hastalıklarında artış görülebileceği uyarısında bulunuyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Türker, kışa girerken derinin bakımı için özen gösterilmesi gereken en önemli konulardan birinin, cilt tipine uygun seçilecek ürünlerle deriyi nemlendirmek olduğunu söyledi.

Yağlı ciltlerin de nemlenmeye ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Türker, yanlış seçimlerle deriyi daha da tıkayıp siyah nokta ve sivilce oluşumuna yol açmamak gerektiğini ifade etti.

Özellikle kuru ciltli, alerjik bünyeli veya egzama öyküsü olan kişilerde tüm derinin koruma altına alınması gerektiğini kaydeden Türker, "Çok sıcak su ile yapılan banyodan kaçınılmalı, keseden vazgeçilmeli, duş sayısı azaltılmalı ve banyodan çıkar çıkmaz su tutucu kapasitesi yüksek olan nemlendiriciler kullanılmalıdır." şeklinde konuştu.

Türker, düzenli beslenme, günde iki litre su tüketimi, sigara ve alkol tüketiminin azaltılması ile deri sağlığının daha kalıcı ve uzun ömürlü hale getirilebileceğine dikkat çekti. Ayrıca kış aylarında yetişen meyve ve sebzelerin bolca tüketilmesini tavsiye eden Türker, portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi meyvelerin bol C vitamini içeriği sayesinde hem cildin daha genç ve diri kalmasını sağladığını hem de tüm vücut için doğal bir antioksidan işlevi gördüğünü dile getirdi.

SAÇ DÖKÜLMELERİNE DİKKAT

Saçların da kışın zor bir dönem geçirdiğini kaydeden Dr. Türker, deride olduğu gibi saçlarda da kuruluk ve cansızlaşmanın ortaya çıktığını belirtti.

Saç dökülmesinin en belirgin yaşandığı mevsimin kış olduğunu vurgulayan Türker, şu önerilerde bulundu: "Saçlı deri için haftada 1-2 kez nem maskeleri uygulanabilir. Ayrıca saç sağlığı için gerekli olan vitamin, mineral ve proteinler gerek ağız yoluyla, gerekse mezoterapi gibi lokal uygulamalarla takviye edilerek, saçlardaki kuruluk, cansızlık, kırılmalar azaltılabiliyor; dökülme hızı yavaşlatılıp, tekrarlanan uygulamalarla durdurulabiliyor."

Cihan