Ani Bebek Ölümü Sendromu Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?

Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) özellikle 1-12 aylık bebeklerde sıklılıkla rastlanan, nedeni genellikle bilinmeyen ölümlere verilen addır. Büyük umutlarla beklenen bebeğin doğumunu takip eden yıl içinde ani şekilde hayatının sonlanması hem anne hem de baba için tarifi imkansız bir acı.

Ani Bebek Ölümlerinin Nedenlerini Azaltmanın Yolları

Ani Bebek Ölümü Sendromuna neden olan etkenler tam olarak bilinmese de bazı durumların Ani Bebek Ölümü Sendromunu tetiklediğine inanılmaktadır. Örneğin, eskiler bebekleri yüzükoyun yatırmayı alışkanlık edinmişlerdi ve bunun doğruluğuna inanılırdı. Oysaki yapılan araştırmalar gösterdi ki bebeklerin yüzüstü yatırılması Ani Bebek Ölümü Sendromu da dahil pek çok tehlikeyi beraberinde getiriyor.



Ani Bebek Ölümü Sendromu yaşamamak için aşağıdaki etkenlere dikkat etmekte fayda vardır.
Bebeklerinizi yüzükoyun değil sırt üstü yatırın.
Bebekli ortamda sigara içmeyin, içirmeyin. Hamilelik dönemi de dahil olmak üzere bebeğinizi ilk hissettiğiniz andan itibaren sigaranın en büyük düşmanınız olduğunun farkına varın. Gebelik döneminde ve sonrasında sigara içen ya da içilen ortamlarda bulunan annelerin bebeklerinde Ani Bebek Ölümü Sendromu gözlemlenmektedir.
Annenin bebek doğurmaya uygun yaşta ve fiziksel durumda olmaması. 20 yaş altı annelerin bebeklerinde Ani Bebek Ölümü Sendromu gözlemlenebilmektedir. Hamilelik öncesi ve sırasında anne adayının doğru beslenmesi, bedenini bu ağır yük ve can gelişimi için hazırlaması, gerekli vitamin desteklerini alması sağlıklı bir doğum için olduğu kadar, doğan bebeklerde Ani Bebek Ölümü Sendromu yaşanmaması için de önemlidir.
Bebek için yatak seçimi de önemlidir. Seçilen yatağın sert olması önemlidir. Bebeğinizi çok fazla sarıp sarmalayarak yatırmayın. Başının altına ince bir yastık koyabilirsiniz ama bebeğinizin altına yumuşak malzemeler yerleştirmeyin. Amaç bebeğinizin güven içinde uyumasını sağlamaktır, bebeğinizin konfor ihtiyacı sizin ki değildir bu nedenle kendi ihtiyaçlarınızdan yola çıkarak gereksiz konfor yaratmaya çalışmayın.
Bebeğinizin sağlık kontrollerini zamanında yaptırın. Aşılarını ihmal etmeyin ve en küçük bir hastalıkta dahi doktor kontrolünde tedavi sürecini planlayın. Ezbere ve eskiden kalma yöntemlerle değil…

.alıntıdır.