Doğum Fotoğrafçılığı İle İlgili Temel Prensipler

Doğum anı, özellikle bir anne için eşsiz bir deneyimdir. Bir insanın doğması, belki de bir gezegenin doğmasından daha mucizevi bir olaydır. Bir doğum fotoğrafçısı bu anı sonsuzlaştırabilir ve hazırladığı doğum fotoğrafları albümüyle, size o anı tekrar tekrar yaşatabilir. Peki, nasıl bir meslektir bu doğum fotoğrafçılığı?

Eskiden doğum olabildiğince özel olarak kalır ve değil fotoğraf çekilmesi birçok kişi için aileden sadece kadınların girdiği bir durum olarak kalırdı. Ancak günümüzde şartlar biraz değişmeye başladı. Son yıllarda aileler doğum sırasında fotoğraf veya video çekmeye başladılar. Tabi ki bu durumda yeni bir mesleğin doğmasına sebep oldu. Doğum fotoğrafçılığı bir anlamda ailelerin en önemli anlarından birisinin ölümsüz kılınması için ortaya çıkan bir meslektir.

Günümüzde çok fazla örneği görülmese de büyük şehirlerde birer ikişer bu konu üzerine hizmet veren fotoğrafçılar veya şahıslar ortaya çıkmaya başladı. Tabi ki doğum fotoğrafçısı olmak çok kolay bir iş değil. Günümüzde genelde tercih sebebi olarak kadın doğum fotoğrafçıları seçiliyor. Bunun sebebi ise malum durumdan kaynaklı olmaktadır. Hali hazırda birçok aile doğum sırasında video veya fotoğraf çekme gibi bir işin içerisine girmiyor. Ancak zamanla bu sayının da artmasına kesin gözüyle bakabilirsiniz.

Geçmişte çocukluk yıllarının fotoğraflarını bulmakta zorlanan bizler gelecek yıllarda doğumdan başlayarak süregelen bir dönemin fotoğraflarına bile sahip olabileceğiz. Doğum fotoğrafçısı için belli bir süre öncesinden yani doğuma belli bir süre kala birisiyle anlaşmanızı gerektiği an ulaşabileceğiniz bir konumda tutmanız önemlidir. Çünkü doğum aniden gelebilir. Bu gibi durumlarda kişiye ulaşamamak gibi bir sıkıntı tüm çalışmayı aksatacaktır. Bu noktada yakındaki bir kurumdan veya size gereken her an hizmet sunabilecek bir kişiden bir doğum fotoğrafçısı ayarlamanız, her noktada sizin yararınıza olacaktır.



Bunların yanında doğum anı tek bir andır. Yani yeniden yaşanması, baştan alınması, sıfırdan çekilmesi gibi bir durum değildir. O sebeple işi yapacak olanın işi iyi bilmesi, ne zaman ne yapılacağı konusunda bilgi sahibi olması oldukça önemlidir. Aksi durumda çekim hataları veya başka sorunlar çekimin berbat olmasına sebep olacaktır. Çekim anında içeride bulunan doktor veya hemşirelerinde hesaba katılması, mümkün olduğunca bebek ağırlıklı çekimlerin yapılması, hasta haldeki annenin ara ara fotoğraflarda görünse bile mümkün olduğunca dinç hallerde çekilmesi de önemlidir. Ayrıca çekimi yapan doğum fotoğrafçısının içerideki sağlık personeline rahatsızlık vermeyecek bir çalışma yapısı içerisinde bulunması gerekecektir. Aksi durumda içerideki personelin çalışma şekliden bir aksama meydana gelebilir, doğumda sorunların yaşanmasına sebep olunabilir.

Yine genellikle günümüzde kullanılan Dijital veya Analog Makinelerin yapay ışıklandırmalarının çalışmaması iyi olacaktır. Flash adını verdiğimiz bu ani ışık değişimleri bebek için pek yararlı olmayacaktır. O sebeple ortam ışığı altında en iyi çekimlerin yapılması gerekmektedir.

Dediğimiz gibi normal bir fotoğraf çekimi ile doğum çekimi arasında birçok fark vardır. Bunlara dikkat etmek oldukça önemlidir. Ailenin onayı ile yapılan çekimlerin başka noktalara sızmaması, gereken resimlerin çıktısının alınması, aileye özel bir pakette sunulması da oldukça önemlidir.

Genellikle bayan doğum fotoğrafçısı seçilmesinin temel nedeni, de doğum anında kadınların en savunmasız halde olması ve birçok kadınsal durumun ortaya çıkmasıdır. Bu sebeple doğum fotoğrafçılarının kadın olması genelde aileler açısından olumlu karşılanmaktadır. Ancak bazı noktalarda erkek doğum fotoğrafçıları ile çalışmanız da mümkün olabilmektedir.

Doğum fotoğrafları çekilirken estetik kaygının olmaması, bazı değişimler veya çalışmalar yapılmaması genel kuraldır. Bu tarz çalışmalarda doğru kareyi doğru anda yakalamak gerekmektedir. Bu sebeple birçok çekim yapılmalıdır. Yapılan çekimlerde duruş, bakış ve elbette ki ortamdaki durumda oldukça önemlidir. Doğum fotoğrafçılarının dikkat etmesi gereken bir diğer noktada ailenin isteklerine uygun davranılması olmalıdır. Sonuçta çekimi yapılacak olan bebeğin temel manada sahibi anne ve babadır. Ona göre çekimlerde düzenleme yapmak, bebeğin, annenin ve babanın fotolarını ona göre çekmek gerekecektir.


.alıntıdır.