Check-up Yaptırmanın Önemi ve Gerekliliği, Check-up ve Sağlık Kontrolü

“Check-up”ile Sağlığınızın Farkında Olun

Biraz da Sağlık…
Birçok insanın "ya bende bir hastalık varsa ve bu durum ortaya çıkarsa! o zaman ne yaparım ben?" diye düşündüğü ve yaptırmaktan kaçtığı tıbbi tarama yani “Check-up” hakkında bazı bilgiler paylaşmak istedim.

“Check-up” sanıldığı gibi kişide bir hastalık tespit edip, hastane hastane tespit edilen hastalığın tedavisi için insanları yoran, üzen, zor durumlara sokan bir uygulama değildir. Tam tersine “Check-up” sağlıklı olma durumunun kanıtı, varsa bir hastalık durumunun erken tanısı ile kişinin hayatını ve sağlıklı yaşam süresini uzatan bir "erken bilgilendirme sağlayıcı" testler dizisidir. “Check-up” kişinin kendisine ve sağlığına verdiği özenin bir göstergesidir aslında.

Mesleğiniz ve ekonomik durumunuz ile ilgili, günlük uğraşlarınızla ilgili, hobilerinizle ilgili, ilgilendiğiniz konularla ilgili önemli-önemsiz birçok şeyi kontrolünüz altında tutmak istersiniz. Ekonomik durumunuzu tetkik eder bir ihtiyacınızı alırsınız, günlük mutfak ihtiyaçlarını tetkik eder, ekmeği, içeceği, yiyeceği alırsınız. Bir hobiniz varsa bunu yaparken bile malzeme ve zaman tetkiki yaparsınız. Örnekleri çoğaltmak mümkün, asıl olan yaptığımız her işte o iş ile ilgili olarak "bilgi" ihtiyacı...

Sağlık hepimizin en değerli varlığı, bu varlığımız için bilgilenmek istemez miyiz? “Check-up” sayesinde: sağlığımız yerindeyse işlerimizi daha iyi planlar, daha başarılı oluruz; basit sağlık problemleri varsa bunları düzeltme yoluna gideriz, daha ileride bu basit bozukluklar önlem almaz isek belki de çok ciddi problemlere yol açacaktı! Çok nadiren de ciddi bir hastalığın varlığını bize “Check-up” haber veriyorsa yine bizim için çok değerli, çünkü erken tanı kötü huylu hastalıklarda tedavi şansı verebiliyor.

“Check-up” yaptırmak bizi hastalık sahibi yaptırmaz, “Check-up” yaptırmak mevcut sağlık durumu hakkında bilgilenmemizi sağlar. Siz ister sağlık kontrolü yaptırın ister yaptırmayın varsa bir sağlık problemi, hayatınızın bir evresinde sizi bulacaktır...

Önemli olan bu problemi erkenden tanıyıp tedavisi mümkün iken halledebilmektir.
“Check-up”ta hangi testler vardır? Yaşa, cinsiyete göre bazı ek tetkikler gerekebilir ancak özetlemek gerekirse;

“Check-up” Tetkikleri…



1) Kan Testleri (tam kan sayımı, lipid-kolesterol düzeyleri, karaciğer fonksiyonları, böbrek fonksiyonları, tiroid fonksiyonları, sarılık testi gibi tetkiler için kan biyokimyası, hormon ve serolojik tetkikleri içerir)
2) İdrar Tetkiki
3) Röntgen (akciğer filmi)
4) Ultrasonografi-USG (karın ultrasonu)
5) EKG (elektro kalp grafiği)
6) Bayanlarda 40 yaş altı meme USG, 40 yaş üstü meme filmi (mammografi)

Bunlara bazı tetkikler kişinin yaş, cinsiyet ve varsa şikayetine bağlı olarak eklenebilir.
Lütfen unutmayın! Sevdiklerinize ve kendinize önem verin ve senede bir “Check-up” yaptırın, sağlık durumunuz hakkında bilgi edinin.

İletişim ve ayrıntılı bilgi için:
Ankara Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi - Bilkent / ANKAR