Daha önce eğitim kurumlarında yönetici iken sonradan öğretmen olanların yönetici olarak yeniden atanma durumu yönetmeliğin 28. maddesinin 3. fıkrasında açıklanmıştır. Bu fıkrada 4 istisnaya yer verilmiş olup, MEB Personel, eğitim kurumlarında yönetici olarak görev yapmakta iken fen ve Anadolu liseleri öğretmenlik sınavlarında başarılı olup, bu eğitim kurumlarına öğretmen olarak atananları bu istisna kapsamında değerlendirerek yanlış bir görüş vermiştir.

İLGİLİ MEVZUAT HÜKMÜ

13/08/2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeğin “Yöneticilik görevinden ayrılma” başlıklı 28. maddesindeki;

“(1) Eğitim Kurumu yöneticileri, yöneticilik görevlerinden ayrılma isteğinde bulunabilirler.
(2) Yöneticilik görevlerinden kendi isteği ile ayrılanlar, bulundukları eğitim kurumunda branşlarında/alanlarında açık norm kadro olması ve istemeleri hâlinde bu eğitim kurumuna; istememeleri ya da açık norm kadro bulunmaması durumunda ise durumlarına uygun ihtiyaç bulunan bir eğitim kurumuna öğretmen olarak atanırlar.
(3) Yöneticilik görevlerinden;
a) Eş, sağlık, öğrenim durumu gibi özürler nedeniyle,
b) Alan değişikliği nedeniyle,
c) Norm kadro fazlası olması nedeniyle,
d) İl içi ve iller arası yer değiştirmeler nedeniyle
ayrılmış olanlar hariç olmak üzere, kendi istekleri ile ayrılmış olanlar bir yıl geçmeden yeniden yöneticilik görevine atanamazlar.”

Yer verilen hükmün 3. fıkrasında istisnalar tek tek sayılmıştır.

Ancak MEB'e şu şekilde yeni bir soru sorulmuştur:

Eğitim kurumlarında yönetici olarak görev yapmakta iken Fen ve Anadolu liseleri öğretmenlik sınavlarında başarılı olup, bu eğitim kurumlarına öğretmen olarak atananlar, zaman sınırlaması olmadan tekrar yöneticiliğe atanabilir mi?

MEB bu soruya, ilgili durumda olanların "d) İl içi ve iller arası yer değiştirmeler nedeniyle" hükmü kapsamında değerlendirilebileceğini belirtmiştir. Oysaki bu durumda olanların, söz konusu bu istisna kapsamına girmelerini gerektirecek bir durum bulunmamaktadır. Madde metni il içi ve iller arası yer değiştirmeden bahsetmekte olup, bundan anlaşılması gereken de kılavuzlarda er alan yer değiştirme işlemleridir. Burada kişi kendi isteğiyle yöneticilik görevinden ayrılmıştır ve üzerinden bir yıl geçmeden yeniden yöneticilik görevine başvurması olanak dışıdır. Bu şekilde atanlar olur ise bu durumdan zarar görenlerin dava açması halinde bu kişilerin atamaları bize göre iptal edilecektir.

Anadolu statülü okula yönetici olarak kimler başvurabilecektir?
1-13/08/2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeğin “Müdür olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar” başlıklı 8. maddesi 2. fıkrası şu şekildedir:

“Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, bilim sanat merkezleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki Anadolu liseleri yöneticiliklerine bu eğitim kurumları her biri kendi içinde olmak üzere, ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olanlar arasından atama yapılır.”

Anadolu liseleri öğretmeni statüsünde olmayıp muhtelif eğitim kurumları ve Anadolu statülü okullarda şu an kadrolu olarak yöneticilik yapanlar; Anadolu Liseleri Öğretmenleri Seçme Sınavını kazanmaları ve yöneticilik sınavında başarılı olması halinde Anadolu statülü okula yönetici olarak başvuramayacaktır.

Bu kişiler; bulundukları kurumdaki yöneticilikten ayrılıp sınav sonucuna göre Anadolu statülü okula öğretmen olarak atanması ve yöneticilik sınavında başarılı olması halinde ise; Anadolu statülü okula, 1 yıllık süreyi doldurmadıkları için yönetici olarak atanmak için yine başvuruda bulunamayacaktır.

2-Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar Ve Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi Ve Atamalarına Dair Yönetmeliğin “Yeniden atama” başlıklı 19. maddesi;

"Bu Yönetmelik kapsamında sayılan eğitim kurumlarında görevli iken çeşitli nedenlerle kapsam dışındaki eğitim kurumlarına atananlar, yapılacak duyuruya göre başvurmaları hâlinde Ek–2 Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonucu oluşacak puan üstünlüğüne göre yeniden kapsamda sayılan eğitim kurumlarına atanabilirler.
Bu Yönetmelik kapsamında sayılan eğitim kurumlarında görevli iken öğretmenlik görevinden ayrılanlar ile 23 üncü madde gereğince kapsam dışındaki kurumlara atananlar, bu Yönetmelikte belirtilen şartları taşımaları kaydıyla yapılacak duyuruya göre Ek–2 Değerlendirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirme sonucu oluşacak puan üstünlüğüne göre tekrar kapsamda sayılan eğitim kurumlarına atanabilirler.
Birinci ve ikinci fıkra kapsamında bulunan öğretmenler, istemeleri hâlinde seçme sınavına katılmak ve 20 nci madde kapsamındaki adaylarla birlikte değerlendirilmek suretiyle de bu Yönetmelik kapsamında sayılan eğitim kurumlarına yeniden atanabilirler. Ancak bu durumda bulunan öğretmenler, 19 veya 20 nci maddeler kapsamından yalnız birine başvurabilirler.
Yeniden atamalarda puan eşitliği hâlinde öğretmenlikteki hizmet süresi fazla olana öncelik verilir. Bununla da eşitliğin bozulmaması durumunda atanacak aday bilgisayar kurası ile belirlenir.” hükümlerinde sayılanlar yönetici atama sınavını kazanmaları halinde Anadolu statülü okula yönetici olarak başvurabilecektir.

3-Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar Ve Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi Ve Atamalarına Dair Yönetmeliğin Geçici 2. Maddesi şu şekildedir:

“Bu Yönetmeliğin 27 nci maddesiyle yürürlükten kaldırılan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik hükümlerine göre 28/6/2008 tarihinde yapılan yazılı sınavda 60 ve daha yukarı puan almak suretiyle başarılı olanlardan ataması yapılamayan adayların bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak ilk seçme sınavına kadar kazanılmış hakları saklıdır.

Yazılı sınav sonucu 60 ve daha yukarı puan alanlar Anadolu statüsündeki eğitim kurumlarına sınav sonucuna göre atanmak üzere başvuruda bulunabilirler.

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleri, Anadolu öğretmen liseleri ile Anadolu imam hatip liselerine atanmak üzere mülakat/uygulama sınavına alınıp başarılı bulunmalarına rağmen ataması yapılamayanlar, mülakatına/uygulama sınavına katıldıkları eğitim kurumlarına atanmak üzere başvuruda bulunabilirler. Bunlar istemeleri halinde Anadolu statüsündeki eğitim kurumlarına da yazılı sınav sonucuna göre atanmak üzere başvuruda bulunabilirler. Ancak bu durumda olanlar yazılı sınav ya da mülakat/uygulama sınavı sonuçlarından yalnızca birinden başvuruda bulunabileceklerdir.

Atama yapılacak eğitim kurumlarına atanmak üzere başvuruda bulunanların atamaları yazılı sınav ya da mülakat/uygulama sınavında en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere puan üstünlüğüne göre tercihleri de dikkate alınarak valiliklerce yapılır.

Bu madde kapsamında yapılacak atamalara ilişkin duyuru, her adayın bilgi sahibi olabileceği bir şekilde valiliklerce il genelinde yapılır. Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumları ile bu eğitim kurumlarına yapılacak atamaların alanlar itibarıyla sayıları başvuru yeri, süresi ve şekli ile diğer hususlara yer verilir.” hükümleri nedeniyle; Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik hükümlerine göre 28/6/2008 tarihinde yapılan yazılı sınavda 60 ve daha yukarı puan alanlar bu madde kapsamında 18–25 Aralık 2009 tarihinde başvuruları alınıp Anadolu statülü okula öğretmen olarak atanması ve yöneticilik sınavında başarılı olması halinde Anadolu statülü okula yönetici olarak atanmak için başvuruda bulunabilecektir.

4-Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar Ve Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi Ve Atamalarına Dair Yönetmeliğin “İlk defa atama” başlıklı 20. maddesi;

“Bu Yönetmelik kapsamında sayılan eğitim kurumlarına, adayların seçme sınavında almış oldukları puan ile bu puan da dâhil edilmek suretiyle Ek–2 Değerlendirme Formuna göre yapılan değerlendirme sonucunda almış oldukları puanın toplamından oluşan atamaya esas puan üstünlüğüne göre tercihleri de dikkate alınarak atama yapılır. Puan eşitliği hâlinde öğretmenlikteki hizmet süresi fazla olana öncelik verilir. Bununla da eşitliğin bozulmaması durumunda atanacak aday bilgisayar kurası ile belirlenir.
Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenliğine; adayların seçme sınavı ve Ek–2 Değerlendirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmenin % 60 ı ile uygulama sınavından almış oldukları puanın % 40 ının toplamı sonucunda oluşan atamaya esas puanlarına göre tercihleri de dikkate alınarak atama yapılır.
Zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi öğretmenlerden kapsamda sayılan eğitim kurumlarına ilk defa atanacaklar, öncelikle zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki kapsamda sayılan eğitim kurumlarına atanırlar.
Atama sonuçları il millî eğitim müdürlüklerinin internet sayfalarından duyurulur.”

Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik hükümlerine göre 27/12/2009 tarihinde yapılacak olan yazılı sınavda 40 ve daha yukarı puan alanlar bu madde kapsamında 08–19 Şubat 2010 tarihinde başvuruları alınıp Anadolu statülü okula öğretmen olarak atanması ve yöneticilik sınavında başarılı olması halinde Anadolu statülü okula yönetici olarak atanmak için başvuruda bulunabilecektir. (Kısacası Anadolu liseleri sınavını kazanması yeterli değildir. Anadolu statülü okula öğretmen olarak atanması gerekmektedir.


alıntı