MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
EĞİTİM KAMPÜSLERİ YÖNERGESİ



Tebliğler Dergisi
: MART 2009/2618








BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel İlkeler

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Eğitim Kampüslerinin kurulması, geliştirilmesi, bu kampüslerde yer alan ortak alan ve tesislerin; kullanım, yönetim, bütçe, idari ve mali işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Eğitim Kampüslerinin kuruluş ve işleyişini kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge 14/06/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile 30/04/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

a) Bakan: Millî Eğitim Bakanını,

b) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,

c) Birim: Millî Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatındaki başkanlık, genel müdürlük ve daire başkanlıklarını,

ç) Eğitim Kurumu: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her tür ve derecedeki okul ve kurumların her birini,

d) Kampüs: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı değişik tür ve derecedeki birden fazla okul ve kurumlar ile bunlara bağlı pansiyon, yatakhane, yemekhane, laboratuvar, kütüphane, spor alanları, rehberlik ve sağlık ünitesi, konferans salonu, çok amaçlı salon ve benzeri yerleri içerisinde bulunduran alanı
ifade eder.

Temel İlkeler

MADDE 5- (1) Eğitim Kampüslerinin kurulmasında temel ilkeler;

a) Kampüslerin Bakanlıkça belirlenen asgari kriterlere uygun kurulması,

b) Yatakhane, yemekhane, laboratuvar, kütüphane, spor alanları, rehberlik ve sağlık ünitesi, konferans salonu, çok amaçlı salon gibi yerlerin ortak kullanılması esastır.

İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş, Yönetim Yapısı, Görevlendirme,
Görev, Yetki ve Sorumluluklar

Kuruluş

MADDE 6- (1) Eğitim kampüsü, kampüs oluşturulmasına ihtiyaç duyulan yerlerde valiliğin teklifi ve Bakan onayı ile kurulur.

(2) Kampüsün kuruluşu ile ilgili iş ve işlemler ile mali ve yönetim açısından koordinesi Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünce yürütülür.

(3) Kampüsün bünyesindeki okul ve kurumların açılışı ile ilgili iş ve işlemler ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür.



Yönetim yapısı

MADDE 7- (1) Eğitim Kampüsü yönetimi;

a) Eğitim Kampüs Müdürü,

b) Eğitim Kampüsünde bulunan okul ve kurum müdürleri,

c) Sağlık hizmetleri servisi

şeklinde oluşur.

(2) Kampüsün yönetimi ile Kampüs bünyesindeki okul ve kurumlar arasındaki işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, ortak alanlar ile müşterek tesislerin bakım ve onarımı ile dengeli ve verimli kullanılmasını gerçekleştirmek üzere; ilgili valilikçe bir adet il/ilçe şube müdürü Eğitim Kampüsü müdürü olarak görevlendirilir.

(3) Eğitim Kampüsü müdürlüğüne; Kampüs bünyesindeki okul/kurum ve öğrenci sayısı göz önünde bulundurularak büro ve laboratuvar şefi, sağlık personeli, teknisyen, memur, şoför, kaloriferci, aşçı, güvenlik görevlisi hizmetli ve diğer personel görevlendirmesi valilikçe yapılır.

Görevlendirme

MADDE 8- (1) Eğitim Kampüsü müdürünün görevlendirilmesinde Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümleri esas alınır.

Eğitim Kampüsü müdürünün görev, yetki ve sorumlulukları

MADDE 9- (1) Eğitim Kampüsü müdürü;

a) Kampüsteki ortak alanları; bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda sürekli yeniler ve geliştirir.

b) Kampüsün güvenlik, çevre düzenlemesi, ısıtma, aydınlatma, haberleşme, taşıma vb. hizmetleriyle, laboratuvar, kütüphane, spor salonu ve spor tesisleri, kantin, pansiyon, yemekhane, rehberlik ve sağlık ünitesi, konferans salonu, çok amaçlı salon ve benzeri ortak alan ve tesislerin kullanımının planlanması, yönetimi, bakım ve onarımı, temizliği ve sürekli hizmete açık bulundurulması ile ilgili iş ve işlemleri Kampüsün bünyesindeki kurumlarla koordine ederek iş birliği içinde yürütür.

c) Kampüsün sağlık hizmetlerinin yürütülmesi için gerekli tedbirleri alır.

ç) Kampüs bünyesindeki ortak alanlar için gerekli olan personelin istihdamını sağlar.

d) Kampüsün genelini ilgilendiren ve bu Yönerge ile kampüs müdürlüğüne verilen görevlerle ilgili giderleri gerçekleştirme görevlisi olarak yerine getirir.

e) Bu Yönerge uyarınca görev alanına giren konularda yapılacak harcamalar için gerçekleştirme görevlisi olarak görev yapar.

Okul ve kurum müdürlüklerinin görev, yetki ve sorumluluğu

MADDE 10- (1) Kampüs bünyesindeki okul/kurum müdürlükleri görevlerini, yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütür. Okulların eğitim ve öğretimi ile ilgili her türlü faaliyetin gerçekleştirilmesinden okul müdürleri sorumludur. Kampüsün ortak alanları ile ilgili iş ve işlemlerde kampüs müdürlüğüne yardımcı olur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Mali Hükümler

Mali hükümler

MADDE 11- (1) Eğitim Kampüsü bünyesinde görevlendirilen/istihdam edilen personelin maaş, ücret, sağlık vb. özlük ve sosyal hakları kadrolarının bulunduğu kurum bütçesinden ödenir. Kampüsün, güvenlik, temizlik, çevre düzenlemesi, ısıtma, aydınlatma, haberleşme, taşıma, pansiyon, yemekhane vb. hizmetlerle, laboratvuar, kütüphane, spor tesisleri, rehberlik ve sağlık üniteleri, konferans salonu, çok amaçlı salon vb. ortak alan ve müşterek tesislerin bakımı, onarımı, araç ve gereçleri ile benzeri ihtiyaçları için; genel bütçeden ve il özel idare bütçesinden ödenek tahsis edilir.

(2) Kampüs bünyesindeki ortak alanlar ile tesislerin işletme ve kira gelirlerinin tamamı kampüs müdürlüğü hizmetlerinde kullanılır. Kampüs bünyesindeki okul ve kurumların kantin, açık alan, salon ve benzeri yerlerinden sağlanan kira gelirlerinden arz bedeli düşüldükten sonra kalan net işletme gelirlerinin % 80’i okul aile birlikleri, % 20’si kampüs müdürlüğü hizmetlerinde harcanmak üzere il/ilçe millî eğitim müdürlüğü hesabına aktarılır.

(3) Bu gelirler sadece bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen hizmetlerde kullanılır.

(4) Gerçekleştirme görevlisi kampüs müdürü olarak görevlendirilen il/ilçe şube müdürü, harcama ve ihale yetkilisi kampüsün bağlı olduğu il/ilçe millî eğitim müdürü olup mali konularda, ilgili mevzuat hükümlerine göre iş ve işlem yapılır.

(5) Kampüs bünyesindeki okul ve kurumların; kendi binalarındaki elektrik, su, doğalgaz vb. abonelikleri kendi adlarına yapılır, giderleri de okul ve kurumlar tarafından karşılanır. Bunların dışındaki bina ve tesislere ait elektrik, su, doğalgaz vb. abonelikler Kampüs müdürlüğü adına yapılır, giderleri de Kampüs müdürlüğünce karşılanır.

(6) Kampüsteki okul ve kurumların bünyesinde kurulan döner sermaye işletmeleri, kendi mevzuatı hükümlerine göre yönetilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler

Hizmet satın alınması

MADDE 12-(1) Kampüsün güvenlik, temizlik, yemek, taşıma ve benzeri hizmetleri; ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde hizmet satın almak suretiyle özel sektöre yaptırılabilir.

Hüküm bulunmayan hususlar

MADDE 13- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hususlarda, ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem yapılır.

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Kampüs müdürü kadrosu ihdas edilinceye kadar Kampüs müdürünün görevlerini il/ilçe mili eğitim müdürlüğünden görevlendirilecek bir şube müdürü yürütür ve Kampüste yeteri kadar personel görevlendirilir.

GEÇİCİ MADDE 2- (1) Bu Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan ve öğretime başlayan Kampüslerin kuruluş izin talepleri, ilgili valiliklerce Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde Bakanlığa bildirilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürtme

Yürürlük

MADDE 14-(1) Bu Yönerge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15- (1) Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.