ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ ÖĞRENCİLERİNİN
UYGULAMALARI İZLEME ETKİNLİKLERİ YÖNERGESİ

Tebliğler Dergisi :ARALIK 2007



BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Anadolu öğretmen lisesinde öğrenim gören öğrencilerin, öğretmenlik mesleğine yönlendirilmelerine yönelik çalışmalara katkıda bulunmak, öğretmenlik mesleğine ilişkin kazandıkları bilgi, beceri, tutum ve davranışları pekiştirmek üzere, ilköğretim okullarında yapacakları uygulamaları izleme etkinliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Anadolu öğretmen lisesinde öğrenim gören öğrencilerin, öğretmenlik mesleğine yönlendirilmelerine yönelik çalışmalara katkıda bulunmak, öğretmenlik mesleğine ilişkin kazandıkları bilgi, beceri, tutum ve davranışları pekiştirmek üzere, ilköğretim okullarında yapacakları uygulamaları izleme etkinliklerine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge, Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Öğretmen Liseleri Yönetmeliğinin 12 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,

b) Etkinlik: İlköğretim okullarındaki ders içi ve ders dışı uygulamaları,

c) Etkinlik okulu: Uygulamaları izleme etkinliklerinin yapıldığı ilköğretim okulunu,

ç) Etkinlik okulu müdürü: Uygulamaları izleme etkinliklerinin yapıldığı ilköğretim okulunun müdürünü,

d) Etkinlik rehber öğretmeni: Uygulamaları izleme etkinliklerinde, etkinlik okulu müdürünce etkinlik okulu öğretmenleri arasından görevlendirilen öğretmeni

e) Kurul: Uygulamaları İzleme Etkinlikleri Koordinasyon Kurulunu,

f) Okul: Uygulamaları izleme etkinliklerine katılacak öğrencilerin kayıtlı bulun-dukları Anadolu öğretmen lisesini,

g) Okul koordinatörü: Uygulamaları izleme etkinliklerinde, öncelikle öğretmenlik meslek bilgisi dersi öğretmeni, bunların sayısının yetersiz olması durumunda okulun diğer kadrolu öğretmenleri arasından okul müdürü tarafından görevlendirilen öğretmeni,

ğ) Okul müdürü: Uygulamaları izleme etkinliklerine katılacak öğrencilerin kayıtlı bulunduğu Anadolu öğretmen lisesi müdürünü,

h) Öğrenci: Uygulamaları izleme etkinliklerine katılan Anadolu öğretmen lisesi öğrencisini
ifade eder.



İKİNCİ BÖLÜM
Görev ve Sorumluluklar

Uygulamaları İzleme Etkinlikleri Koordinasyon Kurulu

MADDE 5- (1) Kurul, her öğretim yılı eylül ayı içinde il millî eğitim müdürünün teklifi ve valilik onayı ile il millî eğitim müdürünün görevlendireceği millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürünün başkanlığında, etkinlik okulunun bulunduğu ilçenin/ilçelerin ilgili millî eğitim şube müdürü/müdürleri, Anadolu öğretmen lisesi müdürü/müdürleri ve en fazla üç öğretmenlik meslek bilgisi dersi öğretmeniyle etkinlik okulu müdürü/müdürlerinden oluşturulur.

(2) Kurul, her öğretim yılı ekim ayının son haftasında toplanır. Kurul toplantısından önce, kurul başkanı ile okul müdürü/müdürleri bir araya gelerek etkinlik okul/okullarını belirler. Gerektiğinde başkanın çağrısı üzerine daha fazla toplantı yapılabilir.

(3) Kurulun sekreterya hizmetleri, il millî eğitim müdürlüğünde, eğitim-öğretim hizmetlerinden sorumlu şube tarafından yürütülür.

Kurulun görev ve sorumlulukları

MADDE 6- (1) Kurulun görev ve sorumlulukları şunlardır:

a) Etkinlik okulunu/okullarını belirleyerek valilik onayını alır ve durumun ilgili okul müdürlüklerine bildirilmesini sağlar.

b) Etkinlik okulu müdürünün getireceği verileri de dikkate alarak etkinliklerin tarihleri ile etkinlik okuluna gönderilecek öğrenci sayısını, her devrede okul başına 30’u geçmeyecek ve her etkinlik rehber öğretmenine en fazla beş öğrenci düşecek şekilde belirler.

c) Etkinlik okulu müdürünü, etkinliklerin usul ve esasları ile bu çalışmalara ilişkin görev ve sorumlulukları hakkında bilgilendirir.

ç) Etkinlik programını hazırlar.

d) Etkinlikle ilgili ödenek, ekipman, personel, araç-gereç ve benzeri ihtiyacın tespiti, planlanması ve teminine ilişkin iş ve işlemleri yürütür. Yönergenin 13 üncü maddesi hükümlerini de dikkate alarak okulun bulunduğu yerleşim biriminde veya dışında yapılması durumlarına göre ayrı ayrı olmak üzere bunların karşılanması için valilikten ve Bakanlıktan talepte bulunur.

e) Etkinliklere katılmak üzere okul müdürlükleri ve etkinlik okulu müdürlüğünden/ müdürlüklerinden gelen yönetici, öğretmen ve öğrencilerin görevlendirme ve izin işlemlerini tamamlayarak il millî eğitim müdürlüğü aracılığıyla okul müdürlükleri ve etkinlik okulu müdürlüğüne/müdürlüklerine bildirilmesini sağlar.

f) Etkinliklerin etkili ve verimli bir biçimde yürütülmesini, koordinasyonunu ve denetlenmesini sağlar.

Okul müdürünün görev ve sorumlulukları

MADDE 7- (1) Okul müdürünün görev ve sorumlulukları şunlardır:

a) Okulda görevli olan ve öncelikle öğretmenlik meslek bilgisi dersi öğretmen-lerinden olmak üzere 30 öğrenciye kadar bir okul koordinatörü ile etkinliklere katılacak öğrencilerin listesini, görevlendirme onayları ve izin işlemleri için kurul toplantısında hazır bulundurur.

b) Etkinlik okulu müdürü ile koordine sağlayarak etkinliklere katılan öğretmen ve öğrencilerin devam-devamsızlık, disiplin, başarı durumları ile konuya ilişkin diğer iş ve işlemleri yürütür. (EK-1) sayılı Uygulamaları İzleme Etkinlikleri Değerlendirme Formu ve diğer verilerin ilgili dosyalara konulmasını ve deftere yazılmasını sağlar.

c) Etkinliklerin, okulun bulunduğu yerleşim biriminin dışında yapılması hâlinde etkinliklere katılan öğrencilerin velilerini yazı ile bilgilendirir.

Etkinlik okulu müdürünün görev ve sorumlulukları

MADDE 8- (1) Etkinlik okulu müdürünün görev ve sorumlulukları şunlardır:

a) Etkinliklere katılacak öğrenci sayılarını dikkate alarak her beş öğrenci için, öğrencinin öğrenim gördüğü alana uygun branştan bir etkinlik rehber öğretmeni belirler, bunların isimleri ile diğer bilgilerini Kurul toplantısında hazır bulundurur.

b) Etkinliklere yönelik göreviyle ilgili planlamayı yapar, etkinliklerin huzur ve güven içinde yürütülmesini sağlar.

c) Okul koordinatörü ile etkinliklere katılan öğrencilerin devam-devamsızlık, disiplin, başarı durumları ve diğer iş ve işlemlerine ilişkin yazışmaları yapar.

ç) Etkinliklere katılan yönetici, öğretmen ve öğrencilerle ilgili ödeneğin temini, planlanması ve harcanması ile etkinlikler sırasında gerekli olabilecek araç-gereç, doküman ve diğer malzemenin temini ve hazır bulundurulmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütür.

Okul koordinatörünün görev ve sorumlulukları

MADDE 9- (1) Okul koordinatörünün görev ve sorumlulukları şunlardır:

a) Etkinliklere okul adına katılır.

b) Etkinliklerde, sorumluluğuna verilen öğrencilerin sevk ve idaresinden birinci derecede sorumludur.

c) Etkinlikler başlamadan önce katılacak öğrencilerle bir araya gelerek etkinliğe ilişkin genel bilgi verir ve gözlem formu hazırlamaları hususunda rehberlikte bulunur.

ç) Etkinlikleri, programında yer alan esaslar çerçevesinde, etkinlik okulu müdürü ve etkinlik rehber öğretmeni ile birlikte planlar.

d) Etkinliklere katılan öğrencileri, etkinlik rehber öğretmeni ile birlikte izler, denetler, onlarla bireysel veya grup hâlinde görüşerek etkinlikler sırasında edindikleri izlenimler hakkında bilgi alır, soru sorma, tartışma imkânı ve fırsatı verir.

e) Etkinlikler sonunda Uygulamaları İzleme Etkinlikleri Değerlendirme Formunun ilgili bölümlerini öğrenci ve etkinlik rehber öğretmenine doldurtur. Kendine ait bölümlerine görüşlerini yazarak ilgili formu okul müdürüne teslim eder.

f) Sürecin değerlendirmesine katkıda bulunmak üzere etkinlikler sırasında karşılaşılan güçlüklerin giderilmesi için gerekli önlemleri bir rapor hâlinde okul müdürlüğüne verir.

Etkinlik rehber öğretmeninin görev ve sorumlulukları

MADDE 10- (1) Etkinlik rehber öğretmeninin görev ve sorumlulukları şunlardır:

a) Etkinliklere katılan öğrencilere yapılacak çalışmalarla ilgili rehberlik eder.

b) Etkinlikleri, etkinlik programına göre okul koordinatörü ile birlikte planlar.

c) Etkinliklere katılan öğrencileri okul koordinatörü ile birlikte izler, denetler, onlarla bireysel veya grup hâlinde görüşerek etkinlikler sırasında edindikleri izlenimler hakkında bilgi alır, soru sorma, tartışma imkânı verir.

ç) Etkinlikler sonunda öğrencinin çalışmalarını değerlendirir, Uygulamaları İzleme Etkinlikleri Değerlendirme Formunun ilgili bölümünü doldurarak okul koordinatörüne teslim eder.



Öğrencinin görev ve sorumlulukları

MADDE11- (1) Öğrencinin görev ve sorumlulukları şunlardır:

a) Etkinlikler sırasında derslere, etkinlik rehber öğretmeni ile birlikte girer. Bu öğrencilere örnek ders anlattırılmaz.

b) Uygulamaları İzleme Etkinlikleri Değerlendirme Formunun ilgili bölümünü doldurarak etkinlik rehber öğretmenine verir. Etkinlik kapsamında yaptığı çalışmaları ve diğer dokümanı içeren bir dosya hazırlar ve değerlendirme çalışmalarında yararlanılmak üzere etkinlik rehber öğretmenine teslim eder.

c) Etkinlikler süresince devam-devamsızlık ve disiplinle ilgili kurallara uyar.



ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Uygulama Usul ve Esasları

Bakanlıkça yapılacak çalışmalar

MADDE 12- (1) Etkinliklerin verimli bir şekilde yürütülebilmesi için, öğrencilerin barınma, beslenme ve diğer harcamaları, bunlarla ilgili ödenek tahsisi, etkinliklerin uygulanmasına ilişkin il koordinasyon kurullarından gelen taleplerin değerlendirilmesi gibi hususlarda Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğünün koordinatörlüğünde, İlköğretim Genel Müdürlüğü ve diğer ilgili Bakanlık birimlerince gerekli önlemler alınır.

Etkinlik okulunun belirlenmesi

MADDE 13- (1) Etkinlik okulu, okulun bulunduğu ildeki öğretmen, alt yapı imkânları ve ders araç-gereç durumu ile diğer özellikleri bakımından en uygun durumda bulunan yatılı ilköğretim bölge okulları arasından seçilir. Öğrenci sayısının fazla olması hâlinde etkinlikler, var ise birden fazla etkinlik okulunda da yapılabilir.

(2) Etkinlik okulunun, öğrencilerin kayıtlı bulunduğu okulla her gün gidiş-dönüş yapılamayacak kadar uzaklıkta bulunması hâlinde, etkinliğe katılan öğretmen ve öğrenci grubu, çalışma süresince etkinlik okulunda barındırılır.

(3) İlde belirtilen şartlara uygun veya yeterli sayıda yatılı ilköğretim bölge okulunun bulunmaması veya gerekli ödeneğin temin edilememesi hâlinde etkinlikler, okulun bulunduğu yerleşim birimine en yakın, ulaşım ve diğer imkânları bakımından en uygun ilköğretim okullarında gerçekleştirilebilir.

Etkinliklere katılma zorunluluğu

MADDE 14- (1) Etkinliklere 11 inci sınıf öğrencileri zorunlu olarak katılır. Bütün derslerden başarılı olmasına rağmen özürlü veya özürsüz olarak etkinliklere hiç katılmayan veya iki günden fazla devamsızlığı bulunan öğrencilere diploma düzenlenmez ve bu öğrenciler okul birinciliği seçiminde değerlendirmeye alınmaz. Bu öğrenciler, takip eden ilk yıl yapılacak etkinliklere, bu etkinliklere de katılamamaları hâlinde mezuniyetlerinden önce her hangi bir etkinliğe katılmakla yükümlüdür. Bu durumda bulunan öğrencilerin diploma tarihi, etkinliklerin sona erdiği günün tarihini taşır.

Etkinliklerin zamanı ve süresi

MADDE 15- (1) Etkinlikler, her yıl nisan ayının ilk iş günü ile mayıs ayının ikinci haftasının son iş günü arasında yörenin iklim şartları da dikkate alınarak Kurulca uygun görülen etkinlik dönemlerinde ve yol hariç beş iş günü süresince yapılır. Etkinliklere katılacak öğrenci sayısının fazla olması durumunda, çalışmalar aynı tarihler arasında birden fazla dönemde de yapılabilir.

Etkinlik programı

MADDE 16- (1) Etkinlik programı her öğretim yılı, Kurul toplantısında hazırlanarak etkinliklerden önce okula ve etkinlik okuluna gönderilir. Programda; sınıf içi ve dışı gözlem çalışmalarına; ders dinleme, sosyal ve kültürel içerikli programlara katılma, okulda hazırlanacak sosyal ve kültürel etkinlikleri etkinlik okulunda sunma, çevre gezileri, gözlem, değerlendirme ve benzeri etkinliklere yer verilir.

Değerlendirme

MADDE 17- (1) Etkinlikler puanla ve notla değerlendirilmez. Etkinliklere katılan öğrencilerin durumu, sınıf geçme defteri ve öğrenci kütük defterinde belirtilir. Etkinlikler sonunda, etkinlik rehber öğretmeni ve okul koordinatörü tarafından Uygulamaları İzleme Etkinlikleri Değerlendirme Formu doldurularak okul müdürüne teslim edilir. Okul müdürü, formun bir örneğinin öğrencinin dosyasına konulmasını sağlar. Formun diğer örneğini de öğrenci ile karşılıklı değerlendirmelerde bulunmak üzere o öğretim yılı öğrencinin dersine giren öğretmenlik meslek bilgisi dersi öğretmenine verir.

Disiplin

MADDE 18- (1) Etkinliklere katılan öğrenciler, etkinlik okulundaki kurallara uymak zorundadır. Kurallara uymayan, çalışmaların düzenini bozacak tavır ve davranışlarda bulunan öğrenciler hakkında, Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Yapılamayan derslerin tamamlanması

MADDE 19- (1) Etkinlik nedeniyle yapılamayan dersler, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümlerince telâfi edilir.



DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler

Geçici Madde 1- (1) Bu Yönerge, üç yıllık sisteme tabi 11 inci sınıf öğrencilerine uygulanmaz.

Geçici Madde 2- (1) Etkinliklerle ilgili takvime 2007-2008 Öğretim Yılı için uyulmaz. Etkinliklere Yönergenin onay tarihinden itibaren başlanır.

Yürürlük

MADDE 20- (1) Bu Yönerge, onay tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE21- (1) Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.



https://onceokuloncesi.com/dosya/upl...f9eb63b5b8.zip