MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ DANIŞMA, YÜRÜTME VE EĞİTİM ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME KURULLARI YÖNERGESİ




Tebliğler Dergisi : aRALIK 2000/2519





BİRİNCİ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

Amaç

Madde 1-Bu Yönergenin amacı, Millî Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği, Danışma, Yürütme ve Eğitim Araştırma-Geliştirme Kurullarının kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönergede Millî Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği Danışma,Yürütme ve Eğitim Araştırma-Geliştirme Kurulları kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma esaslarını kapsar.

Dayanak

Madde 3- Bu Yönerge 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve Millî Eğitim Bakanlığı Teşkilât ve Görevleri Hakkındaki 3797 sayılı Kanun ile 09/03/2000 tarih ve 8 sayılı Makam Onayına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4-Bu Yönergede geçen;

Bakan: Millî Eğitim Bakanını,

Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,

Kurul: Danışma Kurulu, Yürütme Kurulu, Eğitim Araştırma-Geliştirme Kurulunu,

Sekreterya: Danışma, Yürütme, Eğitim Araştırma-Geliştirme Kurullarının iş ve işlemlerini yürüten birim personelini,

Proje: Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve diğer yurt dışı ve yurt içi kurum ve kuruluşlarla eğitim programları alanında yürütülen proje çalışmalarını,

Mevzuat Uyum Çalışmaları: Millî Eğitim mevzuatının Avrupa Birliğinin öngördüğü eğitim mevzuatına uyumunu sağlayacak her türlü çalışmayı,

Faaliyet Programı: Avrupa Birliği Bakanlar Konseyince kabul edilen Birlik Faaliyet Programlarını,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kuruluş


Danışma Kurulu

Madde 5- Eğitim alanında Avrupa Birliği ile yürütülecek çalışmalarda uyumu sağlamak ve gerekli strateji ve politikaları belirlemek amacıyla Avrupa Birliği Danışma Kurulu kurulur.

Danışma Kurulu Üyeleri

Madde 6- Avrupa Birliği Danışma Kurulu; Müsteşarın başkanlığında, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, Araştırma Plânlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanı, Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürü, İlköğretim Genel Müdürü, Ortaöğretim Genel Müdürü, Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürü, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürü, Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü, Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü, Din Öğretimi Genel Müdürü, Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürü, Yüksek Öğretim Genel Müdürü, Dış İlişkiler Genel Müdürü, Yurtdışı Eğitim Öğretim Genel Müdürü, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürü, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü, Yayımlar Dairesi Başkanı, Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanı, Eğitim Araçları ve Donatım Dairesi Başkanı, Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanı, Meslekî ve Teknik Eğitim Araştırma ve Geliştirme Merkezî Başkanı'ndan oluşur.

Yürütme Kurulu

Madde 7-Eğitim alanında Avrupa Birliği ile yürütülecek çalışmalarda uyumu sağlamak amacıyla yapılacak faaliyetleri yönlendirmek, koordine etmek ve çalışmaları değerlendirmek üzere Avrupa Birliği Yürütme Kurulu oluşturulmuştur.

Yürütme Kurulu Üyeleri

Madde 8- Avrupa Birliği Yürütme Kurulu; Dış İlişkiler Genel Müdürü'nün başkanlığında, Avrupa Birliği ile ilgili faaliyetleri yürütmek üzere görevlendirilen Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı ile diğer Genel Müdürlüklerdeki ilgili Daire Başkanlarından oluşur.

Eğitim Araştırma-Geliştirme Kurulu

Madde 9- Avrupa Birliği ile yapılan Projeler, Birlik Faaliyet Programları konularında araştırma-geliştirme çalışmalarını yapmak veya yaptırmak üzere Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı bünyesinde Araştırma Geliştirme Kurulu oluşur.

Eğitim Araştırma-Geliştirme Kurulu Üyeleri

Madde 10- Kurul; Talim ve Terbiye Kurulu Başkanının veya görevlendireceği bir Kurul Başkan Yardımcısının başkanlığında Araştırma Plânlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Meslekî ve Teknik Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığını temsilen 1'er, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ilgili Daire Başkanlıklarından da 5 temsilci olmak üzere toplam 9 üyeden oluşur.

Sekretarya

Madde 11- Her türlü sekretarya hizmetlerini yürütmek üzere Danışma ve Yürütme Kurulları için Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünce, Araştırma-Geliştirme Kurulu için de Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca görevlendirilen en az 2'şer personelden oluşan Kurul Başkanlarına bağlı Kurul Sekretaryası oluşturulur.

Eğitim Araştırma-Geliştirme Kurulu Grupları

Madde 12- Kurulun bünyesinde;

a) Arıştırma-Geliştirme çalışmaları yapmak üzere, Araştırma-Geliştirme Grubu,

b)Danışmanlık hizmetlerini yürütmek üzere Danışmanlık Grubu,

c)Araştırma-Geliştirme çalışmalarında ihtiyaç duyulan personel, kırtasiye ve diğer giderleri için ödenek tahsisi ile ilgili işlemleri yürütmek ve tahsis edilecek ödeneğin usulüne uygun olarak harcanmasını sağlanmak amacıyla Finans Grubu oluşturulur.

Araştırma-Geliştirme Grubu

Madde 13- Kurul bünyesinde oluşan Araştırma-Geliştirme Grubu, Bakanlığımız birimlerinden veya eğitim-öğretim kurumlarından mülakatla seçilen 10 personelden oluşur.

Görev alacak personelin iyi düzeyde bir yabancı dil bilmesi kaydıyla, aşağıdaki yeterlikler de tercih nedenidir;

a)Üniversitelerimizde veya denkliği kabul edilen yabancı yüksek öğretim kurumlarında eğitim ile ilgili alanlarda lisans üstü eğitim görmüş olması.

b)Üniversitelerde Avrupa Topluluğu Uzmanlık Eğitimini tamamlamış olması.

c)Yüksek öğretim kurumlarının Eğitim Bilimleri alanlarından mezun ve alanında en az 5 yıl çalışmış olması.

Danışmanlık Hizmetleri

Madde 14- Danışmanlık hizmetlerini yürütmek üzere 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kurulu Kanununun 38 inci maddesine göre üniversitelerin Avrupa Birliği ile ilgili alanlarından uzman görevlendirilir.

Finans Hizmetleri

Madde 15- Finans hizmetlerini yürütmek üzere alanında ilgili en az 2 personel Kurul Başkanlığınca görevlendirilir.



ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Görev, Yetki, Sorumluluk ve Çalışma Esasları


Danışma Kurulunun Görevleri

Madde 16- Danışma Kurulunun görevleri şunlardır;

a)Eğitim alanında Avrupa Birliği ile yürütülecek ortak çalışmalarda uyumun sağlanması amacıyla gerekli strateji ve politikaları belirlemek.

b)Bakanlığın görev alanı kapsamındaki mevzuat uyumu, proje ve eğitim programları çalışmalarını izlemek ve değerlendirmek.

c) Yürütme Kurulu ve Araştırma-Geliştirme Kurulunun görüşülmesini istediği konuları değerlendirip, görüş bildirmek.

d)Avrupa Birliği ve yürütülecek ortak çalışmalarda birimler arası gerekli uyumun sağlanması amacıyla önerileri incelemek, değerlendirmek ve görüş bildirmek.

e)Avrupa Birliğiyle ilgili olarak Bakanlık ile diğer kamu kurum kuruluşları tarafından eğitim alanında yürütülen çalışmalarda eş güdümü sağlamak.

Danışma Kurulu Başkanının Görevleri

Madde 17- Danışma Kurulu Başkanının görevleri şunlardır:

a)Kurul toplantılarına başkanlık etmek.

b)Kurulun gündemini belirlemek.

c)Sekretarya hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak.

d) Gerekli gördüğü durumlarda Kurulu toplantıya çağırmak.

Danışma Kurulu Üyelerinin Görevleri

Madde 18- Danışma Kurulu Üyelerinin görevleri şunlardır;

a)Kurul toplantılarına katılmak.

b)Görüş bildirmek ve önerilerde bulunmak.

Yürütme Kurulunun Görevleri

Madde 19-Yürütme Kurulunun görevleri şunlardır;

a)Bakanlığın görev alanı kapsamındaki Avrupa Birliği ile ilgili mevzuat uyumu çalışmalarını yönlendirmek, izlemek ve değerlendirmek.

b)Eğitim alanında Avrupa Birliği ile ilgili görüşmelerde Bakanlık birimleri arasında eş güdümü sağlamak ve Bakanlık görüşünü oluşturmak.

c) Avrupa Birliği mevzuatına uyum için gerekli yasa ve değişiklik tasarılarının yapılmasına yönelik olarak ilgili Birimleri ve Kurulları bilgilendirmek.

d) Bakanlık çalışmalarını Avrupa Birliği ülkelerinde tanıtmak amacıyla gerekli çalışmaları yürütmek, gerektiğinde Avrupa Birliği ülkelerinde eğitimle ilgili olarak incelemelerde bulunmak ve değerlendirmek.

e)Avrupa Birliği eğitim programları ile ilgili faaliyetler konusunda diğer Kurullarla iş birliği yapmak ve Bakanlığın önceliklerini belirlemek.

f)Gerektiğinde görev alanına giren konularda çalışma yapmak üzere alt komiteler oluşturmak.

Yürütme Kurulu Başkanının Görevleri

Madde 20-Yürütme Kurulu Başkanının görevleri şunlardır;

a)Kurul toplantılarına başkanlık etmek.

b)Kurulun gündemini belirlemek.

c) Sekretarya hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak.

d) Gerekli gördüğü durumlarda Kurulu toplantıya çağırmak.

Yürütme Kurulu Üyelerinin Görevleri

Madde 21- Yürütme Kurulu Üyelerinin görevleri şunlardır;

a)Kurul toplantılarına katılmak.

b)Görüş bildirmek ve önerilerde bulunmak.

Danışma ve Yürütme Kurulu Sekretaryasının Görevi

Madde 22-Danışma ve Yürütme Kurulu Sekretaryasının görevi;

a)Kurulun Sekretarya hizmetlerini yürütmek.

b)Toplantıda konuşulan konuları ve alınan kararları tutanakla tespit etmek.

c)Tutanakların üyelere ulaşmasını sağlamak.

Eğitim Araştırma-Geliştirme Kurulunun Görevleri

Madde 23-Eğitim Araştırma-Geliştirme Kurulunun görevleri şunlardır;

a)Avrupa Birliği projeleri ve birlik faaliyet programları çerçevesinde; Kurul gündemindeki araştırma konularını incelemek, uygun görülenlerin araştırmasını yapmak veya yaptırmak, sonuçlarını ilgili birimlere iletmek.

b)Millî Eğitim sisteminin, Avrupa Birliği ülkeleri eğitim sistem ve standartlarına uyumunu sağlamak amacıyla araştırma-geliştirme çalışmaları yapmak veya yaptırmak, ihtiyaç duyulan alanlarda projeler geliştirmek, hizmet satın almak ve çalışmalardan ilgili birimleri bilgilendirmek.

Kurul Başkanının Görevleri

Madde 24- Kurul Başkanının görevleri şunlardır;

a)Kurul toplantılarına başkanlık etmek.

b)İş tanımına uygun olarak personel arasında iş bölümü, iş akışı ve iş birliğini sağlamak.

c)İlgili Kurullar arasında iş birliği ve eş güdümü sağlamak.

d)Sekretarya hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak.

Kurul Üyelerinin Görevleri

Madde 25- Kurul Üyelerinin görevleri şunlardır;

a)Kurul toplantılarına katılmak.

b) Görüş bildirmek ve önerilerde bulunmak.

Araştırma-Geliştirme Kurulu Sekretaryasının Görevleri

Madde 26- Araştırma-Geliştirme Kurulu Sekretaryasının görevleri şunlardır;

a)Kurulun Sekretarya hizmetlerini yürütmek.

b)Araştırma grupları tarafından yapılan çalışmaları Kurul Başkanı ve Kurul üyelerine iletmek.

c) Toplantıda konuşulan konuları ve alınan kararları tutanakla tespit etmek.

d) Tutanakların üyelere ulaşmasını sağlamak.

Araştırma-Geliştirme Grubunun Görevleri

Madde 27-Araştırma-Geliştirme Grubunun görevleri şunlardır;

a)Kurul tarafından kendisine verilen araştırma-geliştirme çalışmalarını yapmak, sonuçları rapor haline getirmek ve Kurul Sekretaryasına iletmek.

b)İhtiyaç duyduğu alanlarda araştırma-geliştirme çalışmaları yapmak için Kurula önerilerde bulunmak.

Danışmanın Görevleri

Madde 28- Danışmanın görevleri şunlardır;

a)Eğitim, kültür, birlik mevzuatı ve ekonomi alanlarında Kurula ve Araştırma-Geliştirme Grubuna danışmanlık yapmak.

b)Kurulca uygun görülen araştırma-geliştirme çalışmaları için grupları bilgilendirmek ve rehberlik etmek.

Finans Grubunun Görevleri

Madde 29- Finans Grubunun görevi, eğitim alanında Avrupa Birliği ile ilgili olarak yürütülecek faaliyetler için sağlanacak ödeneği kullanmaktır.

Çalışma Esasları

Madde 30- Kurullar, Başkan ve Kurul üyelerinden oluşur. Kurullar, çalışmalarını aşağıdaki esaslara göre yürütür.

a)Kurul, Başkanın bulunmaması halinde görevlendireceği bir kurul üyesinin başkanlığında toplanır.

b)Başkanın daveti üzerine, Danışma Kurulu 2 ayda bir, Yürütme Kurul ayda bir, Eğitim Araştırma-Geliştirme Kurullarının ise 15 günde bir toplanması esastır. Toplantı günleri ve saatleri Kurulun görüşü alınarak başkan tarafından belirlenir. Başkan gerek gördüğünde, belirlenen günün dışında da Kurulu toplantıya çağırabilir.

c) Düzenlenen gündem en az 3 gün önceden Sekretarya tarafından üyelere duyurulur.

d) Kurul gündemine alınan konularla ilgili bilgi ve belgelerin üyeler tarafından Kurul toplantısından önce incelenmiş olması esastır.

e) Toplantı, üyelerin salt çoğunluğu ile açılır.

f)Toplantı başladıktan sonra Başkan gerekli gördüğü sunuşları yapar, gündem maddelerine geçilmeden önce, gerektiğinde Başkan, üyelere gündem dışı söz verebilir.

g) Kurulda kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın oyun 2 oy sayılır.

h)Kurulun veya başkanın gerekli görmesi halinde, konu ile ilgili birim, kurum ve kuruluş temsilcileri toplantıya davet edilerek, görüşleri alınır.

Yürürlük

Madde 31- Bu Yönerge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 32-Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.