YÖK'ün 10 yıllık katsayı adaletsizliğine son vermesiyle meslek liselileri üniversite heyecanı sardı.

Sınavı kazanma konusunda artık umutlu olan meslek lisesi mezunları, dershanelere akın ediyor. Başta FEM, Kültür ve Uğur olmak üzere dershanelere başvurularda geçen yıla oranla yüzde 100'lük artış yaşanıyor. Dershaneler, öğrencilerin müfredat eksiğini kapatabilmek için özel hazırlık sınıfları bile açıyor.

Yüz binlerce öğrenciyi mağdur eden katsayı engelinin kalkması, meslek liselileri sevince boğdu. Değişikliği beklemediği için geçen yıl ÖSS'ye çalışmayan birçok öğrenci, bugünlerde üniversiteye hazırlanmanın tatlı telaşını yaşıyor. Hayalindeki üniversiteyi kazanmak isteyen meslek liseliler, yeni sezon öncesi dershanelere akın ediyor. Dershaneye başvuran meslek liseli sayısında yüzde 100'lük artış dikkat çekiyor.

Yeni sistem meslek liseli ile düz liseli arasındaki katsayı farkını sıfırladı. Ancak meslek liselerinin müfredatlarında üniversite sınavının içeriğini oluşturan temel dersler çok az yer tutuyor. Katsayıda eşitliğe kavuşan meslek çıkışlılar, düz liseliyle arasındaki müfredat farkını kapatmak için daha çok çalışmak zorunda. Dershaneler, bu adayların ders açığını kapatmak için özel hazırlık sınıfları açıyor. Meslek liseli kaydında yüzde 100'lük artışın yaşandığı FEM, öğrencileri yeni sisteme hazırlamak için yoğun mesai harcayan dershanelerden sadece biri. FEM Dershanesi Beşiktaş Şube Müdürü Serkan Şen, meslek liselilerin büyük bölümünün temel ders eksikliği yüzünden alanı dışına çıkmaktan korktuğunu belirterek, "Normal meslek lisesine oranla ders açığı az olan Anadolu teknik liseliler, üniversiteyi kazanma konusunda daha inançlı." diyor. FEM Dershanesi Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç ise geçen yıl tercih yapmayan meslek liselilerin yüzde 30'unun bu yıl sınava hazırlandığına işaret ediyor.

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat da meslek liseli başvurularında geçen yıla oranla iki kat artış yaşandığını aktarıyor. Adayların temel ders açığını kapatmak için özel sınıflar oluşturduklarını anlatan Polat, yeni sınav sistemini kavrayabilmeleri için de rehberlik uzmanlarına yönlendirdiklerini kaydediyor. Kültür Dershanesi Sefaköy Şube Müdürü Adnan Ünsal ise yeni sistemde meslek liselilerin okulda alınan dersler açısından düz liseliyle eşit olmadığına dikkat çekerek, "Liselerde müfredat değişikliği şart." ifadelerini kullanıyor.

TERCİH ÖZGÜRLÜĞÜNÜN TADINI ÇIKARIYORLAR

Atatürk Anadolu Meslek Lisesi Gıda bölümü son sınıf öğrencisi Özge Berker, dershane yolunu tutan meslek liselilerden. Özge, hemşirelik okumak istiyor. İsmet Akar Endüstri Meslek Lisesi Makine bölümü son sınıf öğrencisi Yasin Başaran ise makine mühendisliğine girmenin hesaplarını yapıyor.

Meslek liselerine kayıt yüzde 60 arttı

Katsayı engelinden kurtulan meslek liseleri yeniden eski cazibesine kavuşuyor. Kayıtlarda yüzde 60'a varan artış söz konusu. Daha önce başarısız öğrencilerin tercih ettiği endüstri meslek liseleri bugünlerde yoğun bir kayıt dönemi yaşıyor. Bağcılar Anadolu Teknik Lise, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi'nin Endüstri Meslek Lisesi'ne şu ana dek bin 700 öğrenci başvurdu. Geçen yıl bu sayı bin 100 idi. Okula 2008'de başvuran öğrencilerin diploma not ortalaması 70 iken bu yıl kayıt yaptıranların not ortalaması 90. Lisenin uçak bölümüne geçen yıl en düşük 367 puan ile öğrenci alınırken bu sene en düşük yerleşme puanı 410'a çıkmış.

Kayıt için son gün
Sınavsız öğrenci alan genel liseler ile meslek liselerine elektronik ortamdaki kayıtlar bugün sona eriyor. Liselere 3 Ağustos'ta başlayan aday kayıtları için mesai bitimine kadar okul müdürlüklerine başvurulması gerekiyor. Müdürlükler, öğrencilerin kimlik bilgilerini, diploma notlarını ve adres bilgilerini e-okul sisteminden sorgulayıp kontrol edecek. Kayıt listeleri en geç 4 Eylül'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın www.meb.gov.tr adresinde yayınlanacak. Listelere göre kesin kayıt işlemleri için gerekli

evrak, ilgili okul müdürlüklerince 7-18 Eylül arasında hazırlanacak.

habereğitim.