Danıştay'ın YÖK'ün Katsayı Adaletsizliğini Gideren Kararını Durdurması, Meslek Lisesi Öğrencilerini Hüsrana Uğrattı.

Katsayının kaldırılmasıyla yeni hedefler belirleyip bu doğrultuda dershanelere yazılan öğrenciler, büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Danıştay kararının siyasi olduğuna inanan birçok öğrenci, "Kimse bizim üzerimizden siyaset yapmasın. Okuyup bu ülkeye faydalı bireyler olmak istiyoruz. Önümüze engel çıkarmayın." tepkisini gösteriyor.

Ankara Çankaya Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nin son sınıf öğrencileri, haberi duyduklarında yıkıldıklarını ifade ediyor: "Üniversite sınavına 5 ay kala böyle bir kararın çıkması bizi sarstı. Tüm konsantremiz bozuldu. Üniversite hayallerimizi bitirip bizi, mağdur etmek mi istiyorlar?" Öğrencilerden Gözde ilhan, mimarlık okumak istediğini ancak kararın ardından bu imkanın ortadan kalktığını söylüyor. Sevgi, "Tüm zamanımızı üniversiteye girmek, iyi bir sınav performansı göstermek için ayarlamıştık. Şimdi ailemin dershaneye verdiği para da boşa gidecek." diyor.

zmir Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Makine Bölümü son sınıf öğrencisi Ekrem Erdinç, "Acaba Danıştay üyelerinin çocukları da meslek lisesinde okusaydı bu kararı yine verebilirler miydi?" diye soruyor. Harp Okulu'na gitmek istediğini belirten Ekrem, hayal kırıklığını şöyle ifade ediyor: "Bu kararla kazanma şansım kalmadı. Kendi bölümümün öğretmenliği dışında, dört yıllık fakültelere de giremem." Makine mühendisliği okumak isteyen Emre Kızıltoprak, büyük şok yaşıyor: "Biz de bu ülkenin çocuklarıyız. Yazık bize." Okulun başarılı öğrencilerinden Ulaş Gökgöz ise dün okula giderken uçak gövde motor mühendisliği kazanmayı hayal ettiğini, bugün sıfırdan plan yapmak zorunda kaldığını anlatıyor. Tarık Aslan, büyüklerine şöyle sesleniyor: "Üniversitede tek girebileceğim yer, makine öğretmenliği. Düz liselilerle aynı dersleri görüyoruz, onlar iyi yere giriyor, biz giremiyoruz. Bir an önce önümüzü açın."

Kayseri Mimarsinan Endüstri Meslek Lisesi 11. sınıf öğrencisi Burak Kaban, kararın siyasi içerikli olduğunu düşünüyor. Burak, hiç kimsenin öğrencileri siyasete alet ederek onlar üzerinden siyaset yapmaya hakkının olmadığını vurguluyor. Kamu yönetimi okuyarak vali olmak istediğini dile getiren Burak, "Valilik hedefimin ellerimin arasından kayıp gittiğini düşünüyorum. Okumak, bu ülkeye faydalı bireyler olmak istiyoruz. Önümüze engel çıkarmak yerine problemleri çözmeye çalışsınlar." diye konuşuyor. Bayram Yalıca, katsayı problemi kaldırıldıktan sonra dershaneye yazıldığını ve derslerine daha fazla önem gösterdiğini söylüyor. Yeni kararla eğitim özgürlüklerinin ellerinden alındığının altını çizen Bayram, "Siyasetle alakamız olmamasına rağmen siyasi kararlara alet ediliyoruz. Kararın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz." ifadelerini kullanıyor. Ekonomi okumayı hayal eden Mustafa Uzun da Danıştay'ın taraflı bir karar aldığına inanıyor.

Mimarsinan Endüstri Meslek Lisesi idarecileri ise karardan sonra okulun telefonlarının kilitlendiğini bildiriyor. Velilerin problemin çözümü için ne yapılabileceğini sorduğunu aktaran idareciler endişeli: "Katsayı probleminin kalkması okul, öğrenci ve velilere çekidüzen vermişti. Ancak bu karardan sonra eski ilgisizlik ve başıboşluğun olmasından endişe ediyoruz."

alıntı