Aşık Veysel tiyatro sahnesinde

''Dost'' adlı tek kişilik oyunu, 2 ayda 3 bin izleyiciye ulaştı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının, ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun yaşamını konu alan ''Dost'' adlı tek kişilik oyunu, 2 ayda 3 bin izleyiciye ulaştı.

Aşık Veysel'i canlandıran tiyatro sanatçısı Kazım Sinan Demirer, AA muhabirine, oyunu, tiyatro sanatçısı Tulga Serim ile Aşık Veysel'in yaşamından ve kendisiyle yapılan röportajlardan elde ettikleri bilgiler ışığında derlediklerini belirterek, oyun için Aşık Veysel hakkında yaklaşık bir yıl araştırma yaptıklarını söyledi.

''Dost''un 26 Ekimde yaptıkları prömiyeriyle Aşık Veysel'in, ilk kez bir tiyatro sahnesinde canlandırıldığını ifade eden Demirer, şöyle konuştu:

''Oyunda, Aşık Veysel kendi ağzından hayatını anlatıyor. Bozkırın içinde yoksullukla yetişen ve mütevazi Aşık Veysel, unutulmaya yüz tuttu. Dost oyunuyla, Aşık Veysel'i tekrar canlandırdık. Ülkenin kıyıda, köşede kalmış ozanlarından Aşık Veysel'i ve edebiyatını bir kişiye bile ulaştırsak büyük bir mutluluk yaşarız. Dost oyununu 26 Ekimden bugüne yaklaşık 3 bin kişi izledi. Aşık Veysel'i kent ve ülke dışına taşımak istiyoruz.

Uluslararası tiyatro festivallerinde Aşık Veysel'i oynamak istiyorum. Pir Sultan Abdal Derneği, oyunu Aşık Veysel'in ölüm yıl dönümü olan 21 Martta Ankara'da oynamamı teklif etti. Bu isteği geri çevirmeyeceğim. Dost'u, Aşık Veysel'in doğduğu, büyüdüğü ve öldüğü Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde de oynamak istiyorum.''

-''AŞIK VEYSEL'İ TÜM ÇIPLAKLIĞIYLA GÖZLER ÖNÜNE SERİYORUZ''

Demirer, söz ve saz ustası Aşık Veysel'in sadece bir sözünün veya şiirinin dahi film olacak kadar değerli olduğunu belirterek, Aşık Veysel'i oynarken, onun halk içindeki yerini de güçlendirmek istediğini bildirdi.

7 yaşında geçirdiği çiçek hastalığı sonucu sol gözünü, bir talihsizlik sonucu da sağ gözünü kaybeden Aşık Veysel'in dünyasını anlamak için oyun boyunca gözlerini kapattığını anlatan Demirer, şöyle devam etti:

''Oyun öncesi yaptığım makyajla gözlerimin açılmasını engelliyorum. Veysel'in dünyasında ne savaşlar verdiğini, nasıl mücadele ettiğini anlamaya çalışıyorum. Oyuna izleyiciler de eşlik ediyor. Oyunda söylediğim türkülere herkes eşlik ediyor. Oyun, izleyiciyi içine çekiyor, izleyiciyle Aşık Veysel arasında bir bağ kuruyor. Aşık Veysel'i tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyoruz.

Aşık Veysel'i tekrar hatırlattığımız için mutlu oluyoruz. Aşık Veysel'in zamanında birlik ve beraberlik için söylediği şiirler ve türkülerin önemi ülkemizin içinde bulunduğu bu zamanda daha da önem kazanıyor.''

AA

.ALINTIDIR.