.

F.Bahçe ve Beşiktaş toplam 13.5 saatlik tanıklı savunmalarında UEFA’nın önyargısını kıramadı. Tahkim, Disiplin Kurulu’nun kararlarını onayladı. İki takımımız birden Avrupa’dan men edildi.

UEFA Tahkim Kurulu, F.Bahçe ve Beşiktaş’ın kalemini resmen kırdı. “Game Over”, yani oyun bitti. 3 Temmuz süreci UEFA cephesinde Avrupa futbolunun patronunun resmi sitesinden Türkiye saatiyle 19.20’de yaptığı açıklama ile sona erdi. Disiplin Kurulu, Beşiktaş’ı 1, F.Bahçe’yi 2+1 yıl Avrupa kupalarından men etmişti.
Tahkim Kurulu, Beşiktaş’ın Disiplin kararına yaptığı itirazı komple reddetti. Beşiktaş’ın 2013-2014 sezonuna “Uygun” olmadığına karar verildi. “Uygun” bulmama ifadesi çok ama çok önemli. Bu ifade içerik anlamında değil ama şekil olarak Beşiktaş’ın kupalara katılma kriterlerine uymadığı için men edildiği anlamına geliyor.

F.BAHÇE AVRUPA’DAN 2 SEZON ATILDI

Beşiktaş’ı Avrupa kupalarına katılmaya uygun bulmayan UEFA Tahkim Kurulu, F.Bahçe’yi ise “İhraç” etti. Tahkim kararına göre F.Bahçe, gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’ne katılamayacak. Bunun dışında Avrupa kupalarına katılma hakkı kazandığı ilk sezon da UEFA organizasyonlarında yer almayacak.
Disiplin Kurulu, F.Bahçe’ye 2+1 yıl ceza vermişti. Tahkim, F.Bahçe’nin bu karara yaptığı itirazı kısmen kabul etti ve artı 1 yıllık cezayı affetti. Ancak bu af kararının da pratikte herhangi bir anlamı yok. Çünkü zaten ertelemeli olan 1 yıllık ceza F.Bahçe için uygulanmayacaktı. Bu da UEFA’nın bir başka çelişkisi oldu.

SIFIR TOLERANS YAKTI

Beşiktaş, F.Bahçe’nin yerine Şampiyonlar Ligi’ne gideceği için Tahkim Kurulu’nda affedilmedi. Siyah-Beyazlı hukukçular, Tahkim Kurulu savunmasında Etik Kurulu kozunu oynadı. Bağımsız olan Etik Kurulu’nun üyeleri, Beşiktaş’ın ve mensuplarının İBB maçının sonucunu etkileme faaliyeti içinde olmadığına şahitlik yaptı. Bu nedenle Tahkim’de Beşiktaş’ın affedilmesi ve F.Bahçe’nin yerine Şampiyonlar Ligi’ne katılması gündeme geldi. Ancak UEFA’nın olmazsa olmazı ‘sıfır tolerans’ prensibi gereği Kartal’ın Devler Ligi’ne gitmemesi için Siyah-Beyazlı kulübün cezası onandı.

AKIN, KULBİLGE VE 58

Beşiktaş ve F.Bahçe’nin ceza almasında 3 faktör rol oynadı. Şikede eylemle teşebbüsü ayırıp, küme düşme yerine puan silme cezasını düzenleyen TFF Disiplin Talimatı’nda yapılan değişiklik kulüplerin suçlu olduğuna delil olarak algılandı. İbrahim Akın’la ilgili veriler de kulüplerin ceza almasına yol açtı. Serdar Kulbilge’nin F.Bahçe kaleci antrenörü Murat Öztürk’ten aldığı borç senedi de Tahkim’i ikna etti. F.Bahçe, G.Birliği ve A.Gücü, Beşiktaş ise Türkiye Kupası finalindeki İBB maçında şike yapmaktan ceza aldı.

SAVUNMA FELAKETİ

Beşiktaş ve F.Bahçe özellikle Disiplin Kurulu soruşturması sırasında büyük taktik hatalar yaptı. F.Bahçe ve Beşiktaş’ın avukatları, 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararlarının baz alınmasına şiddetle itiraz etti. Mahkemenin delillerinin hukuken geçersiz olduğunu savundu. Disiplin Kurulu ise tapelerin elde edilmesi yönüne bakmayıp, tapelerin içeriğine odaklandı. Disiplin, sanıklardan tapeleri çürütmesini bekledi ama sanıklar tatmin edici açıklamalar yapamadı. Bu nedenle UEFA’nın önyargısı da yıkılamadı.
FB'YE 2 YIL, BJK'YE 1 YIL
Bursa ŞL, Paşa ve Kayseri Avrupa’ya
F.Bahçe’nin yanı sıra Beşiktaş’ın da men edilmesiyle birlikte Bursaspor, Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turuna katılmaya hak kazandı. Cuma günü yapılacak kura çekimine 2. torbadan girecek olan Timsah’ın muhtemel rakipleri arasında Lyon, Zenit, PSV, Metalist ve PAOK var. Bursa’nın gruplara kalması için bir ön eleme daha oynaması gerekiyor.
Elenirse yoluna Avrupa Ligi’nden devam edecek. Avrupa Ligi’nde 3. ön elemede rakibi cuma günü belli olacak olan Kasımpaşa da seri başı değil. Kayserispor da Avrupa Ligi Play-Off’unda ikinci torbada yer alıyor