Bu yönüyle hem UEFA’nın hem de Avrupa’nın gözü cuma günü kararını verecek CAS’ın üzerinde...

UEFA’nın tavsiyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) kararıyla Şampiyonlar Ligi hakkı elinden alınan Fenerbahçe’nin başlattığı hukukmücadelesinin sonucu sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da büyükmerak konusu. Nitekim Sarı-Lacivertliler, açtığı davada haklı görülür ve istediği tedbir kararını aldırtırsa dev bir ekonomiye sahip olan Şampiyonlar Ligi’ni sekteye uğratabilir.

Tazminat değil durdurma korkusu

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) nezdinde açılan yürütmeyi durdurma ve tazminat davası bu yönüyle UEFA’nın da yakın takibinde. Açılan 45 milyon euroluk tazminat UEFA için birincil konu değil. Futbolun Avrupa’daki patronunu asıl ilgilendiren konu, Şampiyonlar Ligi’nin tedbiren durdurulması. CAS’ın Fenerbahçe’nin talebini kabul etmesi dev organizasyonun teşkil ettiği milyar euroluk ekonominin zarar görmesi anlamını taşıyor.

NitekimUEFA’nın geçen sezon Şampiyonlar Ligi’ne katılan 32 takıma dağıttığı toplam ödül miktarı tek başına 754.1milyon dolara tekabül ediyor. 32 kulübün diğer ticari gelirleri (bilet ve forma satışı, sponsorluklar vs.) ve maç günü gelirleri ile birlikte rakam1milyar euroyu buluyor.

Fenerbahçe’nin kozu temel ilkeler

Davada Fenerbahçe’yi Bosman kanununun mimarı ünlü avukat Jean Louis Dupont ile meslektaşı Emin Özyurt temsil ediyor. Fenerbahçe’nin Avrupa kulüpleri arasındaki lobi faaliyetlerinde de önemli rol oynayan Özyurt, Sarı-Lacivertli kulübün davada savunduğu en büyük argümanın hukukun temel ilkelerinin çiğnenmesi olduğunu savunuyor. BBC’ye konuşan Özyurt , “Dava Türkiye’de görülüyor. ve Şampiyonlar Ligi’nden men edilmemize temel oluşturabilecek karar verilmedi. Biz hâlâ Türkiye’nin şampiyonuyuz” demişti.

UEFA yetkilerine güveniyor

Buna karşın UEFA ve TFF, CAS’a verdiği savunmada Şampiyonlar Ligi statüsünün 2. maddesine vurgu yapıyor. “Sorumluluklar” “Lige katılma koşulları”, “Menedilme gerekçeleri” gibi hükümleri içeren bumaddede karar yetkisinin UEFA’da olduğunun altı çiziliyor. CAS tedbire ilişkin kararını 9 Eylül Cuma günü verecek. Çünkü Şampiyonlar Ligi grup maçları 13 Eylül Salı günü başlayacak. O gün çıkacak karar, sadece Fenerbahçe ve Türk futbolunun değil Avrupa futbolunun da geleceğini etkileyecek. (Telegol- BUGÜN)