NK Maribor Nasıl Bir Kulüptür?

Nogometni Klub Maribor ya da kısaca NK Maribor, Slovenya’nın en iyi takımları arasında yer almaktadır. Slovenya temsilcisi olan Maribor UEFA tarafından UEFA organizasyonlarında yer alabilmesi bakımından UEFA Lisansı ile ödüllendirilmiştir. 12 Aralık 1960 tarihinde kurulmuş olan NK Maribor, kurulduğu şehir olan Maribor’dan adını almaktadır. Maribor’un başkanlığını Drago Cotar, teknik direktörlüğünü ise Ante Simundza üstlenmektedir. 54 yıl önce kurulmuş olan Maribor, maçlarını 12,994 koltuk kapasiteli Lujudski Stadı’nda oynamaktadır. Slovenya’nın en başarılı kulüplerinden biri olarak kabul edilen Maribor, aynı zamanda da Slovenya’yı UEFA organizasyonlarında temsil eden en iyi ulusal takımdır. Maribor, Slovenya Birinci Futbol Ligi’nden hiç küme düşmemiş 3 Slovenya ekibinden biridir. Slovenya futbolunun markası olarak kabul edilen Maribor, 1999/00 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etme fırsatı yakalamıştır.

2014/15 sezonunda da ikinci kez gruplarda yer almayı başaran Maribor, bunu başarabilmiş tek Slovenya takımı olarak da kayıtlara geçmiştir. Slovenya Birinci Futbol Ligi’nde 13 kez sezonu zirvede tamamlamayı başarmış olan NK Maribor, bu anlamda Slovenya’nın en başarılı kulüplerinden biri haline gelmiştir. Elde edilmiş olan 13 lig şampiyonluğunun haricinde, 4 kez de Ligi ikinci sırada tamamlamayı başarmış olan Maribor böylece 17 kez Slovenya Birinci Futbol Ligi’ni ilk iki sırada bitirerek bir rekora imza atmıştır. Elde edilen 13 Lig şampiyonluğuna ilaveten 13 kez de Slovenya Kupası’nı kazanmış olan Maribor, toplam 26 büyük kupa ile Slovenya’da rakipsiz kalmıştır. Son zamanlarda düzenlenmeye başlanan Sloventa Süper Kupası’nda da 6 kez mücadele eden ve bunların 4’dünde mutlu sona ulaşan NK Maribor toplam kupası sayısını 30’a çıkarmıştır. Maribor, 4 kez de duble yaparak aynı anda hem Lig hem de Kupa sevincini yaşama fırsatını yakalamıştır.

Ulusal bazda Slovenya’nın en iyi kulübü olmayı başaran NK Maribor, Avrupa kupalarında ise, ciddi başarılar elde edemese de UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Dynamo Kyiv’i devirmeyi başarmıştır. Dynamo Kyiv’i evinde 1-0 yenmeyi başaran NK Maribor, bu sayede Avrupa kupaları bazındaki en büyük galibiyetlerinden birini almış oldu. Bunun yanı sıra 1999/00 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’ne kalabilmek için Lyon ile PlayOff oynamış olan Maribor Lyon’u 2-0 ve 1-0’lık skorlarla yenerek kupanın dışına itmiş ve gurup sürecine dahil olmayı başarmıştır. Bunun yanı sıra UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Dynamo Kyiv, Bayer Leverkusen ve Lazio ile aynı gurupta yer almış olan Maribor, grupta sadece Dynamo Kyiv’i devirmiş ve 6 maç sonunda topladığı 4 puan ile grup sonuncusu olmaktan kurtulamamıştır. NK Maribor, Slovenya’nın en iyi kulübü olarak Slovenya milli takımını besleyen bir takım olma özelliğine de uzun yıllar sahip olmuştur.

Yazar: R. Emir Karasu