Leeds United FC Nasıl Bir Kulüptür?

Leeds United Football Club, ya da kısaca Leeds, 1919 yılında, İngiltere’nin Leeds şehrinde kurulmuştur. İngiltere’nin en önemli kulüplerinden biri olarak gösterilen Leeds, şu an itibariyle İngiltere’nin 2. Klasman ligi olan Championship’de mücadele etmektedir. Ligi 15. Sırada tamamlamış olan Leeds, Premier Lig’e yükselme şansını bu yıl için değerlendirememiştir. Bir zamanların en büyük İngiliz kulüplerinden biri olan Leeds, son 14 yılda ciddi bir düşüş yaşamış ve İngiltere 2. Ligi’ne adeta demir atmıştır. Leeds, tekrar Premier Lig’i hedeflese de kulübe yapılan herhangi bir yatırım söz konusu olmadığından bu beklenti 10 yılı aşkın bir süredir gerçekleşebilmiş değildir. Leeds United FC’nin sahibi, Eleonora Sport Ltd.’dir. Leeds’in başkanlığını Massimo Cellino, teknik direktörlüğünü ise Neil Redfearn yapmaktadır. Leeds United, maçlarını 37,890 koltuk kapasiteli Elland Road’da oynakta ve stadın mülkiyeti kulübe aittir.

Bir dönemin korkulu takımlarından biri olan İngiliz temsilcisi Leeds United, tarihinde birçok başarıyı barındıran ve uluslararası anlamda İngiltere’yi başarıyla temsil etmiş kulüpler arasında yer almaktadır. Kulübün parlak geçmişi incelendiğinde, 3 kez Premier Lig şampiyonluğu, 1 kez İngiltere Federasyon Kupası olan FA Cup ve 1 kez de İngiltere Lig Kupası’na sahip olduğunu görüyoruz. Elde edilen bu ulusal kupaların dışında Leeds United’ın 2 de Avrupa kupası bulunmaktadır. Leeds, 1919 yılında kurulduktan 50 yıl sonra ilk şampiyonluğunu elde etmiş ve bu şampiyonluğun ardından ciddi bir sıçrama gerçekleştirmiştir. Leeds İngiltere’de 1968/69, 1973/74 ve 1991/92 sezonlarında Premier Ligi kazanma başarısı göstermiş ve sonrasında bir daha bu başarıyı tekrarlayamamıştır. Elde edilen 3 lig şampiyonluğunun yanı sıra Leeds, 1964/65, 1965/66, 1969/70, 1970/71 ve 1971/72 sezonlarını ikinci sırada bitirme başarısı göstermiştir.

leeds united_east stanBu başarıların yanı sıra Leeds Avrupa’da da ciddi başarılar elde etmiş ve 1968, 1971 yıllarında iki defa o zamanki adıyla Fuar Şehirleri Kupası olan UEFA Avrupa Ligi’ni kazanma başarısı göstermiştir. Elde edilen iki kupa zaferi dışında Leeds bir kez de yine bu organizasyonda final görmüş ancak finalde kupayı kazanma başarısı gösterememiştir. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde de uzun yıllar mücadele etmiş olan Leeds, 1974/75 sezonunda finale kadar yükselmiş ancak finalde Almanya’nın Bayern Münih takımına yenilerek kupayı ikinci sırada tamamlamakla yetinmek zorunda kalmıştır. UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’nde gelen bu başarıları sonuçların dışında Leeds 1 kez de UEFA Kupa Galipleri Kupası’nda finale yükselmiş ancak bu finali de kaybederek kupayı kazanamamıştır. Leeds, sonrasında 2000 ve 2001 yılında UEFA Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yarı finaller görse de finale yükselme başarısı gösterememiştir. Leeds, Avrupa’nın zirvesine oynadığı dönemlerde birçok futbolcunun yıldızlaşmasını da sağlamıştır. Bu isimlerin başında, Harry Kewell, Mark Viduka gibi isimler gelmektedir.

Yazar: R. Emir Karasu