Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 27.02.2007 tarih ve 12014 sayılı yazılarına göre;

Milli Eğitim Bakanlığı bağlı eğitim kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli olarak istihdam edilen öğretmenlerin hizmet sözleşmelerinin 12 nci maddesinde “Personel, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 1 yıl içinde mesleki eğitime tabi tutulur.” ifadesi yer almaktadır.

Bu çerçevede; sözleşmeli öğretmenlere, kamu görevinin gerektirdiği bilgi ve becerilerin kazandırılması, Türk Millî Eğitim sisteminin genel amaç ve temel ilkeleri, millî eğitim mevzuatı ile öğretim yöntemleri, tutum ve davranışları ve benzeri yönlerden yetiştirilmeleri amacıyla mesleki eğitime alınmaları Bakanlık Makamının 27.02.2007 tarih ve 11697 sayılı onayı ile uygun görülmüştür.

Buna göre, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında 04.07.2006 tarihinden bugüne kadar göreve başlatılan ve halen görevde bulunan sözleşmeli öğretmenler, Millî Eğitim Bakanlığı Aday Memurlarının Yetiştirilmelerine İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde kadrolu öğretmenlere uygulanmakta olan temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitim programlarına mesleki eğitim adı altında alınacaklardır.

Bu eğitime, kadrolu aday öğretmenlerle birlikte alınabilecekleri gibi kadrolu öğretmen bulunmadığı durumlarda da Millî Eğitim Bakanlığı Aday Memurlarının Yetiştirilmelerine İlişkin Yönetmelikte belirtilen esas ve usullere göre yalnızca sözleşmeli öğretmenler için de eğitim programları düzenlenebilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumlarında görevli öğretmenler; bilgi ve becerilerini geliştirmek, verimliliklerim artırmak, bilimsel ve teknolojik gelişmelere uyumlarını sağlamak amacıyla Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı birimlerinin görüşleri alınarak Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığınca her yıl hazırlanan hizmetiçi eğitim faaliyetlerine katılabilmektedirler.

Sözleşmeli öğretmenlerin, öğretmenlik mesleğinin gereği olan görev, yetki ve sorumluluklar açısından kadrolu öğretmenlerden bir farkı bulunmadığı noktasından hareketle; Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığınca düzenlenen hizmetiçi eğitim faaliyetlerine de istemeleri halinde katılmaları mümkün bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 13.04.2007 tarih ve 21593 sayılı yazılarına göre;

Sözleşmeli öğretmenlerden;

1- Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken temel ve hazırlayıcı eğitim ile uygulamalı eğitim programlarına katılarak yapılan sınavlarda başarılı olanlar başarılı oldukları eğitim programlarından muaf tutulacaklardır.


2- Özel okullarda öğretmen olarak görev yapmakta iken, gördükleri temel ve hazırlayıcı eğitim ile uygulamalı eğitim programlarına katılarak yapılan sınavlarda başarılı olduklarını belgelendirenler başarılı oldukları eğitim programlarından muaf tutulacaklardır.

3- Kurs ve dershanelerde öğretmen olarak görev yapanlardan bu eğitim programlarına katılmış olanlar ise mesleki eğitim adı altında düzenlenen temel ve hazırlayıcı eğitim ile uygulamalı eğitim programlarına alınacaklardır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 04/01/2010 tarih ve 126 sayılı yazılarına göre;

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin özel okul statüsünde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünden alınan görüş yazısında “Bakanlığımıza bağlı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri okul statüsünde değildir” açıklaması bulunmaktadır.

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde görevli öğretmen iken adaylığı kaldırılmış olanlar mesleki eğitim adı altında düzenlenen temel ve hazırlayıcı eğitim ile uygulamalı eğitim programlarına alınması gerekmektedir.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

-memurlarnet-