Amerikan gişelerinde yeni hasılat rekoru

Sinema tutkusu ekonomik kriz tanımıyor!

Global kriz Amerika Birleşik Devletleri ekonomisini darboğaza sürüklemiş olabilir fakat sinema endüstrisi için durum tam tersi. Geçtiğimiz yılı ardı ardına rekorlar kırarak kapatan Hollywood, performansına bu yıl da kaldığı yerden devam ediyor. Amerika’da President’s Weekend olarak bilinen geçtiğimiz haftasonunda gişe hasılatı toplam $230 milyon’la tüm zamanların rekorunu kırdı.. Her Şubat’ın 3. Pazartesi’nde kutlanan President’s Day (Başkanlar Günü) Amerika’da haftasonu tatilini 4 güne çıkarır. Yapımcıların ve dağıtım şirketlerinin çok önem verdiği bu haftanın aynı zamanda Sevgililer Günü’ne denk gelmesi bu rekorun kırılmasında önemli bir faktör oldu. Bundan önceki rekor geçtiğimiz yıl ulaşılan $220 milyon’du.

Bununla birlikte bir filmin bu 4 günde elde ettiği hasılat rekoru da yine bu yıl kırıldı. Julia Roberts, Jessica Biel, Ashton Kutcher, Jamie Foxx, Jessica Alba ve Anne Hathaway gibi alışılmadık sayıda yıldızı barındıran kadrosuyla “Valentines Day” (Sevgililer Günü) toplamda $66.9 milyon hasılat elde ederek bu alandaki rekoru eline geçirmiş oldu. Bu arada “Sevgililer Günü” ülkemizde de Amerika’yla aynı anda vizyona girdi, fakat performansı istenilen seviyede olmadı. Filmi geçtiğimiz hafta sonu 38.590 kişi izledi. Elde edilen hâsılatsa 441.412 TL!

Geçtiğimiz hafta Amerikan sinemalarında ilk 3 sırada hep yeni vizyona girmiş filmler vardı. Bu da Avatar’ın haftalardır devam eden hegemonyasının kırıldığı anlamına geliyor. 4. sıradaki Avatar, bu hafta sonunu $30 milyon’la kapattı. 3. sırada $36.5 milyonla Benicio Del Toro’lu The Wolfman (Kurt Adam) var. Listenin 2.’lik kürsüsündeyse Percy Jackson & The Olympians yer alıyor. Film 38.8 milyonla Valentine’s Day’in arkasında kaldı.

Bu rekor bize Amerikan izleyicisinin ekonomik krize kulak asmadığının ve Hollywood’un ona verdiği her şeyi iştahla tükettiğinin en önemli göstergesi. Tamamen farklı türe sahip 3 filmin vizyona girdiği geçtiğimiz hafta sonunda gelen bu rekor gelecektekilerin de habercisi gibi görünüyor. Bu durumdan Türk sinema sektörünün de çıkaracağı dersler olsa gerek. Zira tüm dünyada sinema izleyicisi sayısı artarken geçtiğimiz yıl Türkiye’de bu rakam %4 azaldı.

HABERTURK.COM