ÇOK KAZANDIRAN PSİKOLOJİK SİLAH


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

ÇOK KAZANDIRAN PSİKOLOJİK SİLAH

  • #1
    fatma_12 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    02.Aralık.2009
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    433
    @fatma_12



    ÇOK KAZANDIRAN PSİKOLOJİK SİLAH





    İçeri bir kez girdikten sonra eli boş çıkmanın neredeyse imkansız olduğu ve Türkiye’de de bir nevi çılgınlık halini alan Ikea’nın sırrı bilimsel olarak ortaya konuldu.

    Eğer bir Ikea mağzasında kendinizi umutsuz bir şekilde kaybolmuş hissediyorsanız, muhtemelen yalnız değilsiniz. Dünyanın dört bir yanında mağazaları bulunan İsveçli ev mobilyası ve aksesuarları prekandecisi Ikea’nın psikolojik bir silahı var.

    İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, mağaza tasarımı konusunda uzman olan Alan Penn, Ikea mağazalarının karmaşık bir şekilde düzenlenmiş olmasının müşterilerin daha fazla zaman ve para harcamasını amaçlayan psikolojik bir silah olduğunu söylüyor.

    Bu teoriye göre, minimalist İsveç mobilyalarının teşhir edildiği alanlar arasında izlenen zikzak rota, müşteriye yönünü şaşırtıyor ve daha fazla alışveriş yapmasını sağlıyor.

    University College London’daki Yapı Çevresi İçin Görsel Gerçeklik Merkezi’nin (Virtual Reality Centre for the Built Environment) yöneticisi Alan Penn’e göre, Ikea’nın stratejisi, şehir merkezi dışında kurulan perakendecilerinkine benziyor ve müşteriyi mümkün olduğunca daha fazla içeride tutmayı amaçlıyor.
    Profesör Penn, "Ikea örneğinde, etkin biçimde mağaza katoloğundakilerin fiziksel olarak farklı biçimlerde kurulmuş örnekleri arasından giden bir rotayı takip edersiniz. Mağazaya girdiğiniz andan itibaren bu rotayı takip ettiğiniz sürece gözünüz neye takılırsa onu satın alabilirsiniz, ucuzluğundan çok öyle etkilenirsiniz ki sonuç bu olur" diyor ve müşterilerin bu sırada çıkışı bulmakta zorluk çektiklerini ekliyor.
    Penn, "Hile burada yatıyor. Çünkü tasarım öyle kafa karıştırıcı ki geri dönemeyeceğinizi ve yol üzerinde gözünüze çarpan şeyi daha sonra alamayacağınızı biliyor ve bu eşyaları alışveriş sepetinize atıyorsunuz" diyor.

    İyi ve ucuz tasarımıyla bilinmesinin yanı sıra Ikea’nın ayırıcı labirent özelliği dikkat çekici bir şekilde işe yaramış da görünüyor. 26 ülkedeki 283 mağazasıyla Ikea geçen yıl 2.7 milyar euro kar etti.
    Ikea ise, mağaza planlarının kasıtlı olarak müşterilerin kafasını karıştırmak amacıyla tasarlandığı iddialarını reddediyor. Ikea’nın İngiltere ve İrlanda yönetici yardımcısı Carole Reddish, "Mobilya sergi salonlarımız müşterilere evin her alanına dair (mutfak, yatak odası ve salon) çok sayıda fikir vermek üzere tasarlandı. Bazı müşterilerimiz bir gün her oda için fikir almak, esinlenmek için bize geliyor, diğerlerdi katoloğa bakıyor ve internetten sipariş ediyor. Bazılarının da aklında bir alışveriş listesi oluyor ve hızlıca giriyor ve çıkıyorlar. Müşterilerimizin işini kolaylaştırmak için kısayollar oluşturduk" diyor.

    alıntı

  • #2
    Kübra AKÇİMEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Haziran.2009
    Nereden
    umut şehrii
    Mesajlar
    16,879
    @Kübra AKÇİMEN







    paylaşım için teşekkürlerr

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. ÖZGÜVEN KAZANDIRAN BİR İÇ KONUŞMA!
      Konu Sahibi Seda_ Forum KİŞİSEL GELİŞİM
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 22.Eylül.2011, 21:55
    2. Cevap: 19
      Son Mesaj : 03.Ekim.2010, 00:35
    3. BOŞANMANIN ÇOCUK ÜZERİNDE PSİKOLOJİK VE SOSYOLOJİK ETKİLERİ
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 19.Şubat.2010, 23:44
    4. YAKIN AKRABA ÖLÜMÜNDE ÇOCUK OLUMSUZ PSİKOLOJİK DURUMDAN NASIL KURTULUR?
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 24.Kasım.2009, 20:54
    5. AFETLERDE UYGULANACAK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum YÖNETMELİK,YÖNERGE, KANUN,TÜZÜK vb DUYURULARI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 04.Kasım.2009, 20:46

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş