öğretim yöntem ve teknikleri-seminer konusu


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

öğretim yöntem ve teknikleri-seminer konusu

  • #1
    Selma Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    çorum
    Mesajlar
    22,939
    @Selma Hoca



    öğretim yöntem ve teknikleri-seminer konusu





    ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

    A. OKUMA-YAZMA ÖĞRETİM YÖNTEMİ
    Hazır bilgiyi sunmak, öğrenmeyi gerçekleştirmeye yeterli olmadığı için okuma yazma eğitiminde ezbere bilgi vermekten kaçınmak gerekmektedir. Verilen bilginin anlamlandırılması ve bireyin içinde yer aldığı bir etkinlik sonucu yine birey tarafından
    kazanılması gereklidir.Okuma-yazma öğrenme, yetişkinin kendi çabası sonucu gerçekleştirilecek bir beceridir. Yetişkinin öğrenme isteği, birikimi, uyumu okuma-yazma becerisinin
    kazanılmasında önem taşımaktadır. Öte yandan yetişkinin istek ve çabasını uygulamaya aktaracağı uygun program ve eğitim durumlarının hazırlanması ise kurumsal bir çabayı gerektirmektedir.
    Yetişkinin ön bilgilerini ortaya koyması, yeni bilgiyle öncekileri ilişkilendirmesi sağlanmaktadır. Yeni bilgi, yetişkinin de içinde yer aldığı bir etkinlikle sunulmaktadır.Yetişkinlere okuma-yazma öğretiminde izlenecek yöntem, yapılandırıcı anlayışla etkinlik içerikli hazırlanmış, ses temelli cümle yöntemidir.“Ses Temelli Cümle Yöntemi”, sesten başlayarak kısa sürede cümleye ulaşmayı amaçlar. Türkçe’nin dil yapısı, sondan eklemelere uygun olduğundan,üretimler sürekli eklemelerle yapılacaktır.
    Ses Temelli Cümle Yönteminde, üç temel aşama bulunmaktadır. Bunlar:
    1. Hazırlık
    2. Okuma-yazma öğretimi
    3. Serbest okuma-yazma aşaması
    Hazırlık aşamasında, genel hazırlık, okumaya hazırlık ve yazmaya hazırlık çalışmaları yapılmaktadır.Yetişkinler; hazırlık aşamasında sınıf ortamına, öğretmene ve okuma-yazma
    çalışmalarına hazırlanır. Bu aşama yetişkinlerin ön bilgilerine bağlı olarak kısa sürede tamamlanmaya çalışılmalıdır.Okuma-Yazma Öğretimi aşaması, dört basamaktan oluşmaktadır.153
    İlk basamak, sesi hissetme ve tanımadır. Bu aşamada, tanıtılacak ses,yetişkinin ön bilgileri ile anlam bağı kuran bir etkinlik içerisinde verilir.
    İkinci basamak, harfi yazma basamağıdır. Harf, dik temel yazı harfleri kurallarına uygun biçimde yazdırılır.
    Üçüncü basamakta; kelime, cümle ve metin oluşturulur. Bu basamağın sonunda, yetişkinin okuma ve yazmayı öğrenmesi beklenir.Hızlı ve anlayarak okuma, serbest okuma-yazma aşamasında yapılacak çalışmalarla sağlanır.Okuma-yazma çalışmaları sırasında ele alınabilecek etkinlikler, öneri
    niteliğindedir. Öğretmen, bu etkinlikleri değiştirebileceği gibi tamamen farklı bir etkinlik de uygulayabilir.

    B. DİĞER ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ
    Yöntem,sorunu çözmek için önceden belirlenmiş ya da izlenecek en kısa yoldur. Başka deyişle yöntem, bilimde, belli bir plâna göre yapılan çalışmalar dizisidir. Anlatma,tartışma, gösteri yaptırma, problem çözme, bireysel çalışma olmak üzere beş genel öğretim yöntemi bulunmaktadır.

    1. Anlatma Yöntemi: Öğretmen merkezli öğretme yöntemi olup daha çok öğretmenin bilgiyi aktarması sürecini içermektedir.

    2. Tartışma Yöntemi: Bir konu üzerinde yetişkinleri düşünmeye yöneltmek,anlaşılmayan noktaları açıklamak ve verilen bilgileri pekiştirmek amacıyla kullanılan yöntemdir. Bu yöntem, daha çok konunun kavranması aşamasında, karşılıklı görüşler ortaya konurken, sorunun çözüm yollarını ararken ve değerlendirme çalışmaları yapılırken kullanılır.

    3. Gösterip Yaptırma Yöntemi: Bir işlemin uygulanmasını, bir araç gerecin çalıştırılmasını önce gösterip açıklama, sonra da yetişkine alıştırma ve uygulama yaptırarak öğretme yoludur.
    Bu yöntem, konuya ilişkin bilgilerin açıklanması ve bu bilgilerin beceriye dönüştürülmesi için gereken uygulamaların yapılması aşamasında kullanılır.

    4. Problem Çözme Yöntemi: İstenen amaca varabilmek için etkili ve yararlı araçları ve davranışları, türlü olanaklar arasından seçip kullanmadır. Bu yöntem, çoğunlukla araştırma yoluyla öğretme yaklaşımında, bilişsel alanın uygulanma düzeyindeki davranışların kazandırılmasında ve duyuşsal
    alanın ayrışma ve bileşim özelliklerini geliştirmede kullanılır.

    5. Bireysel Çalışma Yöntemi: Bireysel çalışma, yetişkinin konuyu yaparak, yaşayarak öğrenme yoludur. Bu yöntem, yetişkinin konuyu kendi başına öğrenmek istediği zaman kullanılır.
    ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
    Öğretme tekniği, “bir öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi ya da sınıf içinde yapılan işlemlerin bütünü” olarak tanımlanabilir. Yöntemi tasarım, tekniği de uygulama olarak görebiliriz. Daha geniş açıdan yöntemi,amaca ulaşmak için öğretme(öğrenme sürecini değerlenme) planlama; tekniği de bu değerlenme ve planlanan düşüncelerin uygulanmaya aktarılmasında izlenen yol olarak açıklayabiliriz.Yaygın olarak kullanılan öğretim teknikleri:

    Beyin Fırtınası:Beyin fırtınası, bir konuya çözüm getirmek, karar vermek ve hayal yoluyla düşünce ve fikir üretmek için kullanılan yaratıcı bir tekniktir.

    Gösterip-Yapma:İzleyici grubun önünde bir işin nasıl yapılacağını göstermek ya da genel ilkeleri açıklamak için başvurulan bir tekniktir.

    Soru-Cevap:Bu teknik, öğrencilere düşünme ve konuşma alışkanlıklarını kazandırma bakımından önemli bir tekniktir, her dersin öğretiminde kullanılır.

    Rol yapma:Rol yapma, örgencinin kendi duygu ve düşüncelerini başka bir kişiliğe girerek
    ifade etmesini sağlayan bir öğrenme tekniğidir. Rol yapma, Sosyodrama olarak adlandırılır.
    Sosyodrama, insan ilişkileri konusunda daha çok bilgi, beceri ve anlayış kazandırmayı öngören oyun tekniklerinden yararlanma temeline dayalı deneysel bir eğitim tekniğidir.

    Drama:.Drama tekniği ile öğrenciler hangi durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini yaşayarak öğrenirler. Problem çözme ve iletişim kurma yeteneğini geliştirir.

    Benzetim: Benzetim sınıf içinde öğrencilerin bir olayı gerçekmiş gibi ele alıp üzerinde eğitici çalışma yapmalarına olanak sağlayan bir öğretim tekniğidir. Benzetim tekniği bir düşünce değil bir hareket, bir olaydır.

    İkili ve Grup Çalışmaları:Öğrenci sayısına göre en az iki ve en çok sekiz ile on kişinin bir araya gelerek aynı konu üzerinde ortak amaçlarla yaptıkları çalışmaya grup çalışması denir.

    Eğitsel Oyunlar:Öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesini ve daha rahat bir ortamda tekrar edilmesini sağlayan etkinliklerdir. Oyunlar öğrencilere neşeli ve rahat bir ortam sağlamakta,
    sınıf-içi çalışmalara değişiklik getirmektedir. Eğitsel oyunlarla derste konular ilgi çekici konuma getirile bilir, en pasif öğrencilerin bile bu etkinliklere katılmaları sağlana bilir.

    B.Bireysel Öğretim Teknikleri
    Bu teknikler daha çok öğrencilerin sınıf dışı öğrenmelerinde yararlı olacak tekniklerdir.

    1.Bireyselleştirilmiş Öğretim: Bu teknik, öğretim öğrenci merkezli olmaktadır.Öğretmenin rolü öğrenci merkezli öğrenme etkinliklerini yönetmek ve düzenlemektir.
    Öğretmen sınıfın tümüne değil de 3-4 kişiden oluşan küçük gruplara açıklama yapar.Öğrenciler de, öğretim etkinliklerine aktif olarak katılırlar.

    2.Programlı Öğretim: Pekiştirme ilkeleri esas alınarak uygulanan bir tekniktir.Programlı öğretim temelde öğretimin bireyselleştirilmesi ve hatanın en aza indirilmesi
    gibi iki önemli yenilik getirmektedir.

    3.Bilgisayar Destekli Öğretim: Bu öğretimde,bilgisayarın öğretme sürecine öğretmenin yerine geçerek bir seçenek olarak değil, sistemi tamamlayıcı güçlendirici
    bir araç olarak kullanılır

    alıntıdır
    Konu Selma Hoca tarafından (26.Haziran.2010 Saat 19:36 ) değiştirilmiştir.
    Önceokulöncesi alanında lider ve öncü tek site...

  • #2
    Gülbin HİCRİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    04.Mayıs.2009
    Nereden
    Şanlıurfa
    Mesajlar
    15,302
    @Gülbin HİCRİ







    teşekkürler öğretmenim
    <CENTER><MARQUEE behavior=alternate>ÖNCE OKUL ÖNCESİ 6 YAŞINDA!</MARQUEE>
    <A< font>
    </CENTER>


    İnstagram hesabım : @madamteacherr

  • #3
    soyucok - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12.Mart.2010
    Mesajlar
    13
    @soyucok







    alıntı ama bu nerden alıntı ya?
    kaynağı lazım bana=?

  • #4
    komesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    11.Aralık.2011
    Mesajlar
    1
    @komesli







    çok yardımcı oluyorsunuz teşekkür ederim hepinize

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Etkili öğrenme süreci ile öğretim yöntem ve teknikleri
      Konu Sahibi deringök Forum SEMİNER DÖNEMİ KONULARI
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 21.Haziran.2011, 19:15
    2. seminer konusu
      Konu Sahibi dilekçe Forum SEMİNER DÖNEMİ KONULARI
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 26.Haziran.2010, 13:24
    3. bireyi (öğrenciyi)tanıma teknikleri seminer konusu
      Konu Sahibi Gülbin HİCRİ Forum SEMİNER DÖNEMİ KONULARI
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 25.Haziran.2010, 01:56
    4. ölçme ve değerlendirme yöntem ve teknikleri seminer çalışması
      Konu Sahibi Gülbin HİCRİ Forum SEMİNER DÖNEMİ KONULARI
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 24.Haziran.2010, 17:37
    5. öğretim yöntem ve teknikleri seminer çalışması
      Konu Sahibi Gülbin HİCRİ Forum SEMİNER DÖNEMİ KONULARI
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 23.Haziran.2010, 03:51

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş