Yüksek Tansiyon Hastalarında Beslenme: Ne Yemeli? Ne Yememeli?

Yüksek Tansiyonu Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Yüksek tansiyon oluşumunda beslenme etkisinin önemi büyüktür. Bilimsel araştırmalara göre etkili ve dengeli beslenmenin yüksek tansiyon riskini azalttığı ve yüksek tansiyonun belli bir düzeye indirildiğini göstermiştir.

Yüksek tansiyon hastalık teşhisi konulmuş bir kişinin öncelikle her gün düzenli olarak bol taze meyve ve sebze tüketmesi gerekir. Magnezyum, kalsiyum ve potasyum minerali barındıran besinlerin de yüksek tansiyonun düşürülmesi ve tansiyonun dengelemesinde önemi büyüktür.

Potasyum açısından zengin besinler: mandalina, portakal, şeftali, muz, kayısı ve patatestir. Ayrıca magnezyum içeren baklagiller, ceviz ve fındık da yüksek tansiyonun düşürülmesi ve tansiyonun desteklenmesi için oldukça faydalı besinlerdir.

Yüksek tansiyon hastalığı bulunan kişilerin yemeklerde kesinlikle tuz kullanmamaları ve yağdan da uzak durmaları gerekir. Hemen her besin maddesinin içeriğinde belli ölçülerde tuz ve yağ bulunur. Ayrıca yüksek tansiyon hastalarının konserve gıdalar, turşu, sağlıksız soslardan uzak durmaları gerekir.

Kalorisi yüksek gıdalar da kiloya sebebiyet vererek tansiyonu yükseltir. Dolayısıyla bu konuda da dikkatli olmak gerekir. Kişinin kilo sorunu varsa derhal hekim kontrolünde spor ve egzersiz programına katılmalı ve fazla kilolarını vermelidir.

Kişinin yediği besinlerle kan basıncını normal düzeylerde tutması gerekir. Aksi halde yenilen besinler yüksek tansiyon olarak kişiye geri dönecektir. Omega 3 yönünden zengin besinleri tüketmek de yüksek tansiyonu önlemede ve etkilerini azaltmada oldukça faydalı olacaktır. Balıklardan sardalye, ton balığı, somon balığı, levrek omega 3 yönünden oldukça zengindir.

C vitamini içeren besinler de bu açıdan oldukça yararlıdır. Brokoli, Brüksel lahanası, karalahana, sarımsak, kereviz, badem, yağsız süt ve süt ürünleri yüksek tansiyon sorunu için oldukça faydalı besinlerdir. Keten tohumunun da yüksek tansiyon hastaları için faydalı olduğu bilinmektedir.

Yüksek tansiyon hastası kişiler alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durmalıdırlar. Her gün düzenli spor yapılmalıdır.

.alıntıdır.