Diyetisyen A. Selin Ok, yaz tatilinin sona ermesi, yeni eğitim–öğretim yılının başlaması, iş temposunun yoğunlaşmasıyla başlayan yeni dönemde strese karşı beslenmenin de önemli olduğunu söyledi. Diyetisyen A. Selin Ok, yoğurt, yaban mersini, portakal, badem, ıspanak, üzüm ve zencefilin, stresi azaltıcı etkisi olduğunu belirtti.

Özellikle mevsim değişikliklerinin beslenme üzerine olumsuz etki yaptığını belirten Ok, ‘’Mevsimler değişirken kendimizi genellikle yorgun, halsiz ve isteksiz hissederiz. Yazın bitmesi, fiziksel aktivitelerimizin azalması, havaların soğuması gibi nedenler iştahımızı etkileyebilir. İnsan vücudunda çeşitli fizyolojik değişimlere neden olan bu geçiş döneminde beslenmeye özen gösterilmemesi veya sıkı diyet uygulaması vücut direncini azaltır” diye konuştu.

Bu dönemde yeterli ve düzenli beslenmeyi önerdiklerini kaydeden Ok, şöyle devam etti: “Günlerin kısalmaya başlaması ve yazdan gelen geç yeme alışkanlığının devam edilmesi çok yanlıştır. Az ve sık beslenmek bu dönemde de oldukça önem taşımaktadır. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlık kan şekerinin yükselmesine veya düşmesine neden olur. Bu nedenle mevsim geçişlerinde olduğumuz şu dönemde az ve sık yemeye özen gösterip ara öğün yapmayı ihmal etmemeliyiz.”

ALIŞKANLIKLARA DİKKAT

Bu arada artan iş yükü ve yoğun tempoyla birlikte stresli günlerin de başladığını, bu dönemde beslenme alışkanlıklarının yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğine de vurgu yapan Dyt. A. Selin Ok, “Stresi azaltmak bizim elimizde. ‘Bir şey yiyerek stres azalır mı?’demeyin. Çünkü bize mutluluk veren, uyku düzenimize yardımcı olan besinler olduğu gibi stresi azaltan besinler de var. Örneğin anneler çocuklarının mutlaka her gün yoğurt, badem gibi gıdalar tüketmesini sağlasın’’dedi.

BU GIDALAR STRES DÜŞMANI

Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen A. Selin Ok, bazı bitkiler ve strese karşı etkileriyle ilgili şu bilgileri verdi:

-Yaban Mersini: Güçlü bir antioksidandır. İçerisinde bulunan C vitamini stresin azalmasına yardımcı olur.

-Badem: Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. İçerisindeki B ve E vitaminleri ile zengindir. Aynı zamanda kolestrolü düşürür, kalp krizini yüzde 50 azaltır.

-Pancar: A, B, C vitamini ile potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, kalsiyum mineralleri içerir. Sinirleri yatıştırır ve yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.

-Yoğurt: Düzenli probiyotik yoğurt yemek stresin negatif etkilerini ortadan kaldırmaktadır.

-Nar: Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından zengin olan nar, B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındırır. Vücuda enerji verir, yorgunluğu giderir.

-Portakal: Başta C vitamini olmak üzere B ve E vitaminleri açısından zengindir. Sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir.

-Ispanak. İçerdiği A, C, E ve B grubu vitaminleri açısından zengin olan ıspanak, vücudun dayanıklılığını artırır, vücuda kuvvet verir, yorgunluğu giderir, stresi yenmede yardımcı olur.

-Zencefil: Vücut direncini artırır, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Zencefil kökü genellikle kurutularak baharat olarak kullanılır. Yaş olarak da kullanılabilir.

-Üzüm: Bol miktarda B ve C vitaminlerini içeren üzüm, E vitaminleri ile birçok mineral içerir. Vücuda ve beyine kuvvet verir, stresi azaltmada etkendir.

SAĞLIKLI BESLENME İÇİN 10 ADIM

Diyetisyen A. Selin Ok, sağlıklı beslenmede dikkat edilmesi gereken 10 altın kuralı ise şöyle sıraladı:

1- Öğün atlamadan düzenli beslenin. Günlük tükettiğiniz besinlerin çok çeşitli olmasına özen gösterin. Hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdaları tercih edin.

2- Günde 2-2,5 litre su için.

3- Günlük beslenmenizde ekmek ve tahıl grubu besinlerin bulunmasına özen gösterin.

4- Her gün mutlaka taze sebze ve meyve tüketin.

5- Her gün orta düzeyde fiziksel aktivite yapın.

6- Yağlı et ve et ürünleri yerine beyaz et veya kuru baklagilleri tercih edin.

7- Yarım yağlı veya light süt ürünleri kullanın.

8- Tatlı ve şekerli ürün tüketimini sınırlandırın.

9- Günlük tükettiğiniz yağ miktarını kontrol edin. Yağdan gelen enerji miktarının toplam enerjinin yüzde 30’unu geçmeyecek şekilde olmasına özen gösterin.

10- Günlük tuz alımını azaltın.

Cihan Haber Ajansı