Diyarbakır Akdemir Baharat Kuruluşu Herbalisti Cahit Gürkaş, soğuk havaların hastalık saçtığını belirterek, hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için bitkisel önerilerde bulundu.

Herbalist Gürkaş, hava ve değişen iklim koşullarında insan organizmasının uyum zorluğu yaşadığını belirterek yaklaşan kış mevsimi için birtakım bitkisel önerilerde bulundu. Yaz mevsiminde vücut için gerekli olan vitamin ve mineraller alınmadığında ve düzensiz bir beslenme programı uygulanmadığında mevsimsel geçiş döneminde insan organizmasının tüm hastalıklara karşı davetiye çıkardığını söyleyen Gürkaş, "Bununla ilgili oluşabilecek bir takım olumsuz ruhsal olarak depresif duyguların oluşması, kuru cilde

sahip olanlarda çeşitli deri hastalıkların oluşabilmesi, saç dökülme olayının sıklaşması, üst solunum yolları enfeksiyonların oluşması, alerjik reaksiyonların artması, vücut direncinin kırılmasıyla virüs ve bakterilerin insan organizmasını tehdit edebilecek ciddi hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır. Bu tür olumsuzluklar ile mücadelede değişen iklim koşullarında düzenli bir beslenme alışkanlığın oluşturulması, çiğ meyve ve sebzeden bolca tüketilmesi, kabuklu çiğ yemişler ve tohumların alımını sağlamak,

azalan nem oranına karşı bol su içme alışkanlığını oluşturulması, hazır gıda ve içeriği bilinmeyen ürünlerin tüketilmemesi, bilinçsizce tıbbi ve bitkisel ilaçların kullanılmaması çok büyük bir önem taşımaktadır" dedi.

Kış sezonunda çeşitli hastalıklarına karşı korunmak için alınması gereken besinleri sıralayan Gürkaş, "Portakal, ayva, kivi, nar, armut, elma, mandalina, ıspanak, pırasa, lahana, havuç, pazı, pancar, karnabahar, kereviz, badem, ceviz, fındık, çekirdekli kara üzüm, kayısı, tür gıda alımlarına önem vermek gereklidir" dedi.

Gürkaş, cildin nem oranını etkinleştirmek ve oluşabilecek çeşitli deri hastalıklarından korunmak ve daha canlı bir görünüme kavuşmak için de şu karışımı önerdi:

"Zeytin yağı (2 Yemek kaşığı), Buğday Yağı (1 tatlı kaşığı), Susam Yağı (1 tatlı kaşığı), Kayısı Yağı (1 Yemek kaşığı), Gliserin (2 yemek kaşığı), Kil (2 yemek kaşığı), Su (1 yemek kaşığı) maske haline getirilen bu karışımdan akşamları cilde tatbik edilir. 1 saat bekletildikten sonra maske çıkartılıp ılık su ile cilt temizlenir. Ayrıca gündüzleri cilde tatbik edilecek kayısı kremi veya yağı cildin nemlenmesi ve canlılığını koruması açısından oldukça faydalıdır."

Soğuk havalarda vücut direncini arttırmak için ise Gürkaş, "1 tatlı kaşığı Ihlamur, 1 tatlı kaşığı papatya, 1 tatlı kaşığı nane, limon, elma, ayva, 1 adet çubuk tarçın, 5 gr sarı kök, 5 gr zencefil, 1 tatlı kaşığı yeşil çay 1 lt suda 1 kaynar gelinceye kadar kaynatılır. 5-10 dk dinlenmeye bırakılıp suyu süzülür. Elde edilen bu bitki karışımından sabah/akşam 1 bardak içilir. Bu kür virüs ve bakterilerin vücut üzerinde oluşturabilecek olumsuz etkilere karşı korur. Depresif duyguların oluşmasının

engellenmesi , ve Alerjik reaksiyonlara karşı yemeklerden sonra yenilecek. 1 avuç çekirdekli kara üzüm, ceviz, fındık, badem bu tür problemlerin giderilmesinde büyük bir fayda sağlar. Ayrıca içilecek 1 bardak kokulu melisa çayı da kişinin rahatlamasında büyük yarar sağlar" şeklinde konuştu.

İhlas Haber Ajansı