Sağlıklı Yaşam ve Sağlıklı Yaşamak İçin Öneriler


Hemen herkesin ortak gayesi sağlıklı bir hayat yaşamaktır. Ancak yine pek çoğumuz hayatımızı sağlıksız kılacak kötü seçimler yaparız. Sağlıklı yaşam adına pek az kişi hayatlarında değişiklik yapar. Peki ya siz, sağlıklı bir yaşamı çoktan hak etmediniz mi? Doğru adımları atmak, doğru olanı yapmak önce beyinde başlar… Hayatı nasıl düşünürseniz öyle algılarsınız. Sağlıklı yaşam için ilk adımlardan biri sağlıklı düşünme olmalıdır.



Sağlıklı Yaşam Önerileri: Her İnsan Kendi Kendinin Doktorudur

Yaşam standartlarını arttırmak, zamanı tam anlamıyla kullanabilmek ve iyi halin devamını sağlayabilmek kaliteli beslenmeyle başlar. Vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri düzenli olarak ve gereken miktarlarda almak, düzenli spor yapmak, düzenli aralıklarla sağlık kontrollerine gitmek uzun ve sağlıklı bir ömrün ilk şartlarıdır. Kaliteli beslenme gerek çocuk gerek yaşlı gerek çalışan gerekse çalışmayan insanlar için bir seçenek değil aksine özellikle çalışanlar, çocuklar, yaşlılar ve özel durumu olanlar için zorunluluktur.
Az az, sık sık yemeliyiz,
Besinleri iyice çiğnedikten sonra yutmalıyız,
Günde 1,5 - 2 litre su içmeliyiz.
İşlenmemiş katkısız doğal ürünleri tüketmeliyiz.
Haftada en az 2 defa açık havada yürüyüş ve egzersiz yapmalıyız.
Süt ürünlerini az yağlı veya yağsız olarak tüketmeliyiz.
Kola, gazoz gibi katkı maddesi içeren içeceklerden uzak durmalıyız.
Güneşten yeterince faydalanmalıyız,
Gereksiz yere ağrı kesici ilaçları kullanmamalı, karaciğer ve böbreklerimize kötülük yapmamalıyız,
Margarin ve tereyağı yerine yemeklerde ayçiçeği yağı salatalarda zeytinyağı kullanmalıyız,
Uyku insan sağlığı için çok önemlidir. Günde en az 7 saat uyumaya özen göstermeliyiz. Vücudumuz ve hücrelerimiz uyku sırasında kendini yeniler.
Stres ve olumsuz düşüncelerden uzak durmalı, pozitif olmaya yani kendimizi iyi hissettirecek aktivitelere yönelmeliyiz.
Periyodik olarak check-up kalp-damar ve diş muayenemizi yapmalıyız.
Sağlıklı yaşamak için haber bültenlerini, gazetelerde yer alan can sıkıcı haberleri okumayı dinlemeyi kesmeliyiz.
Kendinizi mutlu hissettirecek filmlere gitmeli, başkalarına ait problem ve sıkıntılara hayatınızda daha az yer ayırmalısınız.
Bol bol arkadaş edinmeli ve onlarla vakit geçirmeliyiz. Seçtiğiniz kişiler olumlu düşüncede ve hayata olumlu bakan karakterler olmalıdır. Bu sizin de hayatı olumlu karşılamanıza yardımcı olacaktır.
Zamanınızı trafikte harcamayın. Buna mecbursanız o zaman sizi rahatlatacak müzikler dinlemeye çalışın. Rock, arabesk, gibi sert ve acı dolu şarkılar trafikte sizi strese sokar. Bulunduğunuz her koşul altında kendinizi rahatlatacak öğeleri seçmeye özen gösterin.
Alkol sigara ve uyuşturucu gibi alışkanlıklardan uzak duralım.


.alıntıdır.