Ürolojide en zor ameliyatlardan birisi olan mesane kanseri tedavisinde Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi dünyanın sayılı merkezlerinden.


Ürolojide en zor ameliyatlardan birisi olarak bilinen mesane kanserinde mesanenin çıkartılması ve yerine bağırsaktan yeni mesane yapılması ameliyatını ’’Da Vinci’’ robotuyla tamamen kapalı şekilde yapan Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1 yılda 25 mesane kanserli hastayı robotik cerrahiyle tedavi ederek dünyanın sayılı merkezleri arasında adını yazdırdı.
Hastanenin 1. Ürolojik Klinik Şefi Prof. Dr. Derya Balbay, yaptığı açıklamada, yeni bir teknoloji olan ve 2000’li yıllarda dünyada kullanılmaya başlanan ’’Da Vinci’’ robotik cerrahi yönteminin ilk önce Avrupa’da uygulandığını, ancak ilk denemelerde başarı sağlanamadığını anımsattı.

Sonraki aşamalarda cihazın da geliştirilmesiyle Amerika’da kullanılmaya başlanan robotun kısa sürede dünyada yaygınlaştığını dile getiren Prof. Dr. Balbay, günümüzde 1000’i Amerika’da olmak üzere Avrupa, Türkiye ve Japonya gibi ülkelerle birlikte tüm dünyada 1400 robotun cerrahi operasyonlarda kullanıldığını anlattı.

Prof. Dr. Balbay, Türkiye’de 9 tane bulunan robotun 5 yıl önce kullanılmaya başlandığını dile getirerek, robotların 3’ünün kamu, diğerlerinin de özel hastanelerde bulunduğunu ifade etti.

Dünyada giderek sayıları artan robotlarla yapılan ameliyatların açık ameliyatlara göre kanama miktarının ve ağrının az olduğunu kaydeden Prof. Dr. Balbay, küçük delikler açarak tamamen robotun kollarıyla hastayı ameliyat ettiklerini söyledi.

Prof. Dr. Balbay mesane kanserinin bahsedilen ameliyatının riskli olduğunu, bazen bir iş gününü bile alabildiğini aktardı.

Türkiye’de Tek Dünyada Sayılı Merkezlerden

Türkiye’de mesane kanserini robotla tamamen kapalı olarak yapan tek merkez olduklarını ifade eden Prof. Dr. Balbay, ’’Dünyada yaygın olarak bu ameliyata kapalı olarak başlıyor ama ameliyatın bazı bölümleri açık ameliyat şeklinde devam ediyor. Dünyada en büyük ikinci seriye sahibiz. Şu anda dünyadaki en tecrübeli gruplardan birisi olduk. Dünyada bu ameliyatı tamamen kapalı yapan bir kaç merkezden biriyiz. Bundan sonraki hedefimiz ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim merkezi olmak’’ diye konuştu.

Şu ana kadar ameliyat ettikleri hastaların 60-70 yaş aralığında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Balbay, robotla tedavi olan hastaların kısa bir süre içinde normal hayatlarına döndüğünü aktardı.

TRT Haber