Isırgan Otu - Kanser Hücrelerinin Korkulu Belası

akıcı tüylere sahip olan ısırgan otunun, taze veya kurutularak tüketildiğinde birçok derde deva olduğu söylenir. Eski çağlarda sayısız hastalığın tedavisinde kullanılan ısırgan otunun günümüzde de bu özelliğinden yaygın olarak yararlanılıyor.

Isırgan, ısırgan otu olarak da bilinir. Isırgangiller familyasının Urtica cinsini oluşturan, gövdesi ve yaprakları yakıcı tüylerle kaplı 50 kadar otsu bitki türünün ortak adıdır. Isırganın vatanı Asya’dır. Amerika’ya İngilizler tarafından büyükbaş hayvan yemi olarak götürülen ısırgan, ılıman bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir. Karşılıklı olarak dizilen dişli kenarlı ve oval biçimli yaprakları vardır. Yaprakların koltuğunda yeşilimsi renkli çiçek kümeleri çıkar. Yüksekliği bazen 1 metreyi aşan büyük ısırgan çok yıllık, yaklaşık 50 cm. yüksekliğindeki küçük ısırgan ise 1 yıllıktır.

Beslenmede Isırgan Otu
Isırgan, genç sürgünleri ve yaprakları yiyecek olarak tüketilen bir sebzedir. Ispanak gibi pişirilip tuz, biber, sirke veya limon suyu ile servis yapılır. Tek başına veya yumurta ile birlikte yağda kavrulduktan sonra üzerine yoğurt dökülerek hazırlanan yemeğe borani adı verilir. Tadı ıspanak kadar asitli değildir. Bu nedenle de kolay sindirilir. Britanya’nın bazı bölgelerinde ısırgandan bira yapılır. Isırgan pişirildiği veya kurutulduğu zaman zehirli özelliğini yitirir. Kırsal kesimlerde bol miktarda tüketilen ısırganı taze tüketebileceğiniz gibi, kurutarak kışın yemeğini yapabilir, ya da çayını demleyebilirsiniz.

Isırgan Otunun Toplanması


Yakıcı özelliğini veren formik asitten dolayı bir eldivenle toplanalıdır. Isırganın körpe yaprakları yıkandıktan sonra bir miktar suyla bazı yörelerde ıspanak gibi pişirilir. Ya da 10-15 dakika haşlandıktan sonra süzülerek üzerine zeytinyağı ve limonsuyu katılabilir. Böylece onu salata gibi tüketmekte mümkün olur.

Isırgan Tozu
İlkbaharda toplanan ısırganların körpe yaprakları kuru ve havadar bir yerde demet halinde asılarak kurutulur. Daha sonra yapraklar dallarından koparılıp bir cam kavanoz içinde saklanabilir. Kurutulan ısırgan otu yaprakları ufalandıktan sonra çay gibi demlenerek tüketilebilir.

Sağlık İçin Isırgan Otu
Isırganın yapısı çok miktarda demir, kalsiyum, silisyum, potasyum tuzları, tanin, magnezyum tuzları, kükürt, manganez, klor, karoten, lesitin, A ve C vitaminleri bulunur. Isırgan otu kandaki toksinleri temizler, karaciğeri ve dalağı olumlu biçimde etkiler. Emzirmekte olan annelere önerilir. Yapında bulunan nitrat, böbrekleri çalıştıran etkiye sahiptir. Bağırsaktaki mukozalara da iyi gelen ısırganın, romatizmalı bünyelerce de tüketilmesi önerilir. İdrardaki şeker miktarını düşüren ısırgan özellikle tiroit bezini olumlu etkiler. Baharda yeni çıkan ısırgan yapraklarından yapılan çayın daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. Eski çağlarda da; kronik ültikerde, sarılıkta, bedenin su toplamasında, dizanteride, kızamıkta, depresyonda, kan kusmalarında, bronşların ve ciğerlerin temizlenmesinde ısırgan sık sık kullanılan ot olmuştur.

Sağlıklı beslenmenin önemi herkes için bilinen bir gerçek. Tükettiğimiz gıdaların organik ve yöresel olmasına, çiftlik ürünü olmasına dikkat ediyoruz.Örneğin yumurta alırken köy yumurtası olmasını önemsiyoruz. Fakat günümüz şehir yaşamında her zaman istediğimiz ürünleri bulabilmek kolay olmuyor. Yine de bu konuda hizmet veren mağazaların online sipariş siteleri üzerinde yöresel ürünleri bulabilmek ve talep etmek mümkün.


.alıntıdır.