Kanser’den Korunmak, Kanser’e Yakalanmamak İçin Meyve-Sebze Tüketin

Çağımızın en belalı hastalıklarının başında geliyor kanser… Henüz çaresi bulunmasa da bazı kanser türlerinin doğrudan yediklerimiz ve içtiklerimizle alaka düzeyinin yüksek olması doğru beslenme formüllerini benimsememiz gerektiğinin altını çiziyor. Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme için meyve ve sebze tüketiminin önemi bilinen gerçeklerden ama zaman zaman pek çoğumuz için bu besin maddelerini doğrudan tüketim çok da kolay olmuyor.

Beslenme alışkanlıkları henüz çocukken başlayan ve tüm ömre yayılan uzun soluklu bir süreç. Çocukluktan itibaren meyve ve sebzeye karşı özel bir sempati geliştirilememiş ise bu alışkanlığın ilerleyen yıllarda kazanılması daha da zor bir hale geliyor. Mutfaklarda yardımcı araçların her geçen gün daha da geliştirilmesi bu alışkanlıkların kazanılmasında önemli rol oynuyor.

Örneğin; katı meyve sıcakları her meyve ya da sebzeyi tüketmekten hoşlanmayan çocuklar ve büyükler için önemli bir yardımcı.

Öncelikle makalemizin konusu olan sebze ve meyvelerin kanser hastalıklarının önlenmesindeki etkin rolünden bahsedelim sonrasında da kanserle mücadelede etkili meyve ve sebzeleri nasıl hazırlayabileceğimizden söz edelim…

Sebze ve meyvelerde bulunan karıten familyasının en değerli ferdi likopen kanserle mücadele ve kenserden korunmak için çok önemli bir pigment. Özellikle sindirim sistemi, göğüs kanseri, akciğer kanseri gibi kanser türlerinde aktif olarak önleyici etkiye sahip likopen, sahip olduğu antioksidan özelliği ile vücudun gereksiz atıklardan arınması sağlar. Elbette hiçbir gıda için doğrudan kanseri önleyicidir diyemeyiz ancak uzun vadede kazanılmış meyve ve sebze tüketme alışkanlığının bedeninize faydasının olacağı gerçektir.

Likopen Nasıl Etki Eder?
Likopen, antioksidan özelliği ile arındırıcı olduğu kadar hücre yenileyici özelliğe de sahiptir. Zarar görmüş, hasarlı hücrelerin onarılmasında etkilidir.

Likopen Hangi Meyve ve Sebzelerde Bulunur?
Likopen ancak gıda yoluyla alınabilen bir pigmenttir. Vücudumuz kendiliğinden likopen üretemez. En önemli likopen kaynağı domatestir. Ayrıca karpuz, pembe greyfurt, Guava, kayısı, havuç ve kırmızı biber de iyi birer likopen kaynağıdır. Tropikal meyvelerin pek çoğu ki Guava da bunlardan biridir likopen içerirler.

Meyve ve Sebzeleri Nasıl Tüketeceğiz?


Meyve ve sebze alışkanlığının çocukken elde edilebileceğini sonradan geliştirmenin zor olduğunu söylemiştim. Meyve ve sebzeleri katı olarak tüketmek çoğu kişi için neredeyse deveyi hendekten atlatmakla eş değer bir deneyim olsa da sebze ve meyvelerin suyunu sıkarak tüketmek hemen herkes için keyifli bir deneyimdir.

Katı meyve sıkacakları işte tam da bu noktada önem kazanır. Aşağıda katı meyve sıkacağı ile hazırlayabileceğiniz tamamı likopen içerin tarifleri sizler için hazırladım.

Likopen İçeren Meyve ve Sebze Suları Tarifleri
1) Domates Suyu: Domatesin en zengin likopen kaynağı olduğunu söylemiştim. 5 adet orta boy domatesi yıkayıp, kabuklarını soyun. Katı meyve sıkacağı ile suyunu çıkarın. Bekletmeden için.

2) Karpuz Suyu: Orta boy bir karpuzu dört eşit parçaya bölün ve bir dilimini suyunu çıkarmak için ayırın. Çekirdekleri ayıklayıp kabuğunu çıkardıktan sonra katı meyve sıkacağı ile suyunu çıkarın. Karpuz lezzet olarak diğer gıdalarla uyumlu değildir. Bu nedenle tek başına tüketilmesi daha doğrudur. Özellikle sıcak yaz günleri için hem sağlıklı hem likopenli hem de lezzetli bir meyve suyu hazırlamak için karpuz idealdir.

3) Pembe Greyfurt Suyu: 2 pembe greyfurtu soyarak katı meyve sıkacağında suyunu çıkarın. Greyfurt’un pembe olması önemli. Sarı greyfurtlar da şifalıdır ama likopen pembe greyfurtta bulunur.

4) Guava ve Kayısı Suyu: Bu ikili lezzet açısından eşsiz bir kokteyl gibidir. Guavanın kabuklarını soyun, kayısının çekirdeğini çıkarın. Birlikte katı meyve sıkacağında suyunu çıkarıp taze taze tüketin.

5) Likopenli Sebze Suyu: Likopen yönünden zengin havuç ve kırmızı biberle hazırlanan bu meyve suyu tam bir sağlık deposu. Havucun baş ve kuyruk kısmını kesip atın, havucun kabuklarını soymayın ve iyice yıkayın. Kırmızı biberin de baş kısmını kesin ve çekirdeklerini çıkarın. Her iki sebzeyi de kabukları ile katı meyve sıkacağına koyup suyunu çıkarın.


.alıntıdır.