İlk 1 Yaşta Göz Muayenesi Şart!


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

İlk 1 Yaşta Göz Muayenesi Şart!

  • #1
    Ayşe Turan BAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Şubat.2009
    Nereden
    Türkiye'nin kalbinden
    Mesajlar
    12,566
    @Ayşe Turan BAL



    İlk 1 Yaşta Göz Muayenesi Şart!





    İlk 1 Yaşta Göz Muayenesi Şart!

    Zamaninda tanisi konuldugunda hastaliklari tedavi etmek zor degil. Bu açidan anne ve babalarin çok dikkatli olmasi ve rutin göz muayenesini ihmal etmemeleri gerekiyor.

    Anne, babalar için bebeklerinin sagligi her seyden önce geliyor. Bu açidan rutin saglik kontrollerini kesinlikle ihmal etmemeye çalisiyor. Bebeklerin sagligi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de göz sagligi. Erken yasta önlem almamanin gelecekte önemli göz hastaliklarina sebep oldugu bir gerçek. Çocukluk çaginda rastlanan göz problemleri arasinda katarakt, göz tansiyonu gibi çok ciddi olanlari da var. Zamaninda tanisi konuldugunda hastaliklari tedavi etmek zor degil. Bu açidan anne ve babalarin çok dikkatli olmasi ve rutin göz muayenesini ihmal etmemeleri gerekiyor.

    Şaşılık Çok Sık Görülüyor

    Bir çocugun gözlerin ayni hizaya gelememesi, paralel olmamasi durumunda sasilik olusuyor. Dogustan ya da sonradan ortaya çikabilen sasiligin göz tembelligi sebebi olduguna da dikkati çeken Acibadem Göz Sagligi Merkezi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Esra Üçbasaran ailelere su uyarida bulunuyor:
    "Sasilikta gözlerden biri direkt olarak görürken, diger göz yukari, asagi ya da disa dogru kaymis olabilir. Gözler ayni hizada olmadiginda, beyne gönderilen görüntüler tek bir imaj haline dönüstürülemeyecek kadar birbirinden farklidir. Sasilik tedavi edilmediginde beyin ayni hizada olmayan gözü dikkate almaz. Bu sebeple çocugun gözünde kayma varsa vakit kaybetmeden göz hastaliklari uzmanina basvurmalidir."
    Sasilik ailelerin kolaylikla fark edebilecegi bir durum. Iki temel sebepten kaynaklaniyor: Hipermetropi sebebiyle odaklanma sirasinda gözün içe dogru kaymasi ve gözleri ayni hizada tutamayan göz kaslari. Op.Dr. Üçbasaran bir de "Yalanci Sasilik" adi verilen durumdan söz ederek söyle diyor:
    "Bebegin genis burun kanadi göz akinin bir kismini kapladigi zaman yalanci sasiliktan söz edilir. Bu, bebegin gözlerinin sasi gibi bakisina neden olur. Bebegin burnu gelisim gösterdikçe sasi gözlerin görünümü de ortadan kalkar. Sasilikla bu durumun karistirilmamasi için doktorun tani koymasi gerekir."
    Sasiligin tedavisinde amaç gözleri paralel hale getirmek ve çocugun daha iyi görmesini saglamak. Bunun için sasiligin olus nedenine göre tedavi yapilir örnegin yüksek hipermetropa bagli kayma olusmussa öncelikle gözlük kullanilmasi öneriliyor. Op. Dr. Üçbasaran sadece gözlükle gerekli fayda saglanamadiginda ya da göz sinirinde veya kaslarda bir sorun oldugunda cerrahi müdahaleye gerek duyuldugunun altini çiziyor.

    Göz Tembelliği Tedavisinde Erken Tanı Şart

    Göz tembelligi zamaninda tani kondugunda tedavisi en kolay hastaliklardan biri. Ancak 9 - 10 yasindan sonraya kalindiginda geri dönülemez biçimde bir gözün görmesi azalmis olarak kaliyor . Göz tembelliginin en sik rastlanan nedenlerinden biri sasilik ,digeri ise anizometropi dedigimiz iki göz arasinda 2 numaradan fazla fark olmasidir. Op. Dr. Üçbasaran bunu söyle açikliyor:
    "Gözlerden bir tanesi görmedigi zaman beyin o göz tarafindan görülen bulanik görüntüleri görmezden gelir. Zamanla çocuk sadece saglam olan gözünü kullanmaya baslar. Zamaninda tanisi konuldugunda saglam göz kapatilarak beyne bulanik gören gözün de gördügü sinyali verilir. Kademeli olarak gözdeki görme yeteneginin düzeltilmesi hedeflenir. Daha sonra gözlük verilerek çocugun her iki gözü de kullanmasi saglanir."

    Katarakta Dikkat!!

    Katarakt sadece yaslilara da özel bir hastalik degil. Bebeklerde de katarakt görülüyor.Bebeklerde katarakt tedavisinin zamanlamasi çok büyük önem tasiyor.Op. Dr. Üçbasaran bunun nedenini söyle açikliyor:
    "Tek gözde görülen kataraktlarda, kalici olarak tembellik sorunu görülür. Dolayisiyla hekimin katarakt tanisi koyar koymaz cerrahi müdahale yapmasi gerekir. Belirtilerini anlamakta ise ailelere büyük rol düsüyor. Bebegin göz bebeklerinin ikisinin de ayni renk olmamasi, göz bebeginin beyazimsi, gri olmasi, çocugun anneyi gördügünde ilgisiz kalmasi ve isigi fak etmemesi en önemli belirtiler arasinda yer aliyor."

    Bebeklerde de Göz Tansiyonu Riski Var.

    Bebeklerde glokoma rastlanabiliyor. Dogustan glokomun tek tedavisi cerrahi. Belirtileri ise söyle: Iri gözlü bebekler, isiga duyarli olmak, gözde yasarma ve göz küresinin büyümesi. Op. Dr. Üçbasaran göz tansiyonu olan bebeklerde "Göz normalden ileriye dogru döner." diyerek söyle devam ediyor. Bebeklerde göz tansiyonu hastaliginin en önemli nedeni, gözün içindeki siviyi disariya aktaran bosaltim kanallarinin gelismemesidir. Dogustan glokomun tedavisi cerrahi oldugu için erken tani ve tedavi çok önemlidir."



    .ALINTIDIR.

  • #2
    aniş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07.Aralık.2009
    Mesajlar
    246
    @aniş







    sayın hocam 1 yaş çocuğu göz daktoruna götürürken çocuk göz dokytoru bulmakta zorlanıyorum büyükler için olana götürsem olurmu? tesekkur edertim

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Göz muayenesi
      Konu Sahibi Handan Hoca Forum BOYAMA SAYFALARI
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 11.Temmuz.2015, 14:10
    2. Artık 6 öğün şart!
      Konu Sahibi BURCU-BAŞKAL Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 01.Eylül.2011, 13:20
    3. Başarı için 10 bin saat şart!
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum KİŞİSEL GELİŞİM
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 26.Ocak.2010, 01:05
    4. 'FİT' BİR BEYİN İÇİN EGZERSİZ ŞART
      Konu Sahibi Meltem YANIKOĞLU Forum KİŞİSEL GELİŞİM
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 10.Aralık.2009, 01:41
    5. Domuz gribi muayenesi bahanesiyle dolandırıcılık
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 11.Kasım.2009, 15:20

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş