Egzama Neden Olur?

Egzama, birçok nedenden dolayı olabilir. Egzamanın en sık olma nedenleri alerji ve ırsi yani aileden kaynaklı olmaktadır. Yetişkinlerde de görülen bu hastalık daha çok çocuklarda rastlanmaktadır. Egzamalı bir kişinin cildinde bulunan yağ miktarında ve içeriğinde değişme olur. Cildin yapısında meydana gelen bu değişim sonucu deride yoğun su kaybı olur. Deride oluşan su kaybı da kaşıntıya neden olur. Cildin yapısında meydana gelen bu bozulmalarla alerji yapan gıdalar veya çeşitli kimyasal maddeler cilde zarar vererek iltihaplı hücrelerin cilt bölgesine toplanmasına neden olur.

Egzamaya neden olan bazı faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Çevresel Faktörler
Alerjik Etkiler: Alerjik egzama (atopik dermatit), dirsek yüzlerinde, dizde, yanaklarda ve boyunaltı bölgelerde görülür. Alerjiye neden olan besinler, zehirli bitkiler ve nikel benzeri metaller egzamaya neden olur. Çocuklarda görülen alerjik egzaması daha çok alerjiye neden olan süt, yumurta, fındık, fıstık gibi besinleri tüketmekten; yetişkinlerde ise kedi, köpek benzeri ev hayvanları, toz, ve bazı bakteriler egzamaya neden olur. Ayrıca parfümlerde, kozmetiklerde, saç boyasında bulunan kimyasal maddeler ve nikelden yapılmış takılar da egzamaya neden olur.

Ciltte Tahriş: Temas egzaması (kontakt dermatit), cildi tahriş eden şampuan, sabun, parfüm, çamaşır suyu ve deterjan gibi maddeleri sürekli kullanma sonucu cilt bu maddelere karşı hassaslaşarak ciltte kuruluk, kızarıklık, çatlak, kaşıntı olur bu da egzamaya neden olur.

Hava Şartları: Egzamaya neden olan çevresel faktörlerden biri de iklimdir. Hava şartlarının çok sert geçmesi yani çok soğuk veya az nemli hava egzamaya neden olur.

Genetik Faktörler
Egzamanın en sık görülme nedeni genetik faktörüdür. Bu bakımdan egzama alerjik yönden araştırılmalıdır. Egzamaya neden olan alerjik besinler tespit edilmeli ve ona göre bir diyet yapılmalı. Alerjiye neden olan kıyafetlere de dikkat edilmeli.



Bağışıklık Sistemi
Egzama, bağışıklık sisteminin aşırı çalışması sonucu ortaya çıkar. Genellikle yenilen bir besin veya teneffüs edilen bir maddeye karşı alerjik bir tepki olarak başlar. Bir ailede alerjik nezle (saman nezlesi), astım veya egzama varsa ailenin diğer fertleri de egzamaya karşı genetik bir eğilimi olabilir.

Stres
Stres egzaması, stres ve ruh haline bağlı olarak ortaya çıkan deri hastalıkları arasında en sık görülenidir. En çok 30-50 yaş aralığında görülür. Kadınlarda, erkeklerden daha fazla görülmektedir. Hastalık, obsesif yapısına sahip ve alerjiye yatkın kişilerde daha sık görülmektedir.

Egzamayı Tetikleyen Nedenler Nelerdir?
Kadınlarda hormonal değişiklikler vücut tarafından üretilen ve kuvvetli kimyasallar olarak bilinen, insan üzerinde pekçok farklı etkileri görülen değişikliklerdir. Bayanlarda meydana gelen hormon seviyelerindeki değişiklikler, egzama ağrılarını arttırdığı gözlemlenmiştir. Bayanlardaki hormonal değişiklikler egzamanın direk ortaya çıkışı olmayıp var olan egzamanın artmasına ve kötüleşmesine yol açmaktadır. Hamile dönemindeki bazı kadınlarda, egzamayla ilgili şikayetlerin arttığı görülür.

Diğer Tetikleyiciler;
– Kuru cilt
– Sıcak ve uzun banyo
– Sık sabunlanma
– Terlemek
– Toz
– Sigara dumanı
– Ani hava değişimi
– Yün benzeri kumaşlar
– Kum

Egzamanın teşhisi erken yapılmalı ve nedeni bulunmalı. Nedeni bulunduktan sonra da tedavisi yapılmalıdır.



.alıntıdır.