Sadece yetişkinlerde görülen bir hastalık değil

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan, reflünün çocuklarda çok sık görüldüğünü belirterek "Çocuklarda doğuştan ve sonradan olmak üzere iki çeşit reflü gelişebilir," diyor. Yeni doğmuş bir bebekte bile reflü görülebiliyor. Bebeklerde reflü, yemek borusuyla mide arasındaki kapakçık sisteminin olgunlaşmamasıyla ilgili. Eskiden bu hastalığa tanı koyulamadığı için bilinmiyordu ve farklı tedavilerle bebek iyileştirilmeye çalışılıyordu.

Bebeklerde reflünün en belirgin belirtisi kusmadır. Bu kusmalar genellikle durdurulamayan, sürekli, her yemekten sonra olan kusmalar. Çocuktaki normal kusmalardan çok daha şiddetli. Bu hastaların birçoğu 1 yaş civarında kapakçık sisteminin olgunlaşmasıyla düzelir. Ama bir kısmı düzelmez ve ilaç tedavisine devam edilir. Az sayıda da olsa düzelme olmayanlarda cerrahi tedavi yoluna gidilir.

Çocuklarda doğuştan olmayan reflüyse genellikle 6-7 yaşlarında ortaya çıkar. 6-7 yaşlarındaki çocuklardaki mekanizma da büyüklerdeki gibi beslenme ve yaşam biçimiyle ilgili.

Buket Cengizalp / Mother&Baby